July 6, 2021

Scintigrafia renală – avantaje, indicații clinice, mod de desfășurare și pregătirea pacientului

Află tot ce ai nevoie să știi despre scintigrafia renala de la Dr. Claudiu Adrian Stan, medic primar medicină nucleară în cadrul clinicii Affidea Fundeni din București. În acest articol îți vom prezenta în detaliu ce presupune această investigație, când este recomandată, care sunt avantajele sale de diagnostic față de alte investigații, în ce constă pregătirea pacientului și care este durata procedurii.

Cuprins

1. Ce este scintigrafia renală?
2. Principalele tipuri de renografie
3. Indicații clinice
4. Avantajele investigației scintigrafice
5. Pregătirea pacientului
6. Cum decurge procedura și cât durează?
7. Contraindicații
8. Unde poți efectua investigația?

Ce este scintigrafia renală?

ce este scintigrafia renala

Scintigrafia renala dinamică, cunoscută și sub denumirea de renografie standard este o metodă imagistică de înaltă performanță, care utilizează substanțe marcate radioactiv denumite radiotrasori, în scopul evaluării funcției și anatomiei rinichilor și detectării disfuncției tractului urinar. Radiotrasorul este administrat pe cale intravenoasă și urmărit la nivelul rinichilor, ureterelor și vezicii urinare.

Deoarece radiotrasorul interacționează în moduri specifice cu fiecare tip de țesut, scintigrafia renala poate ajuta medicii să determine dacă rinichii funcționează normal și să identifice în timp util disfuncțiile și anomaliile acestora.

Cel mai mare avantaj pe care îl oferă renografia constă în diagnosticarea problemelor renale în stadiile lor incipiente, fără a fi necesar să se apeleze la tehnici invazive sau intervenții chirurgicale. De asemenea, renografia poate fi folosită și pentru a evalua un transplant de rinichi.

Scintigrafia renala este una dintre multele metode imagistice utilizate pentru evaluarea rinichilor. Scanarea cu ultrasunete (ecografia), computerul tomograf (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) pot fi, de asemenea, utilizate, medicul fiind întotdeauna cel care determină care dintre aceste examinări sunt cele recomandate pentru fiecare pacient în parte.

Principalele tipuri de scintigrafie renală

tipuri de scintigrafie renala

Există patru tipuri de renografie cu ajutorul cărora se poate determina funcționarea normală a rinichilor:

1. Scintigrafia corticală renală depistează cantitatea de țesut cortical renal funcțional cu ajutorul imaginilor captate de camera gamma la aproximativ două ore după injectarea radiotrasorului.

2. Perfuzia renală și imagistica funcțională evaluează fluxul sanguin către rinichi și detectează potențiala îngustare a arterelor renale. De asemenea, poate determina dacă o masă renală este un focar de țesut benign sau o leziune de tipul unui chist sau unui neoplasm. Prin intermediul unor imagini captate la 20 până la 30 de minute după administrarea intravenoasă a radiotrasorului, acest tip de scintigrafie renala analizează rinichii din punct de vedere funcțional.

3. Scintigrafia renala diuretică identifică blocajele renale sau obstrucția fluxului de urină cu ajutorul imaginilor captate înainte și după administrarea unui diuretic, care este folosit pentru a mobiliza urina prin rinichi.

4. Scintigrafia renală cu inhibitori IEC (inhibitori de enzimă de conversie) este utilizată pentru a determina dacă hipertensiunea arterială a pacientului provine de la rinichi, din cauza îngustării arterelor renale, prin compararea renogramei înainte și după administrarea unui medicament pentru tensiune arterială numit „inhibitor IEC”.

Aceste proceduri pot fi deosebit de utile în depistarea insuficienței renale, a complicațiilor legate de transplant, precum și în identificarea leziunilor legate de rinichi.

Indicațiile clinice – când este recomandată o renografie?

scintigrafie renala indicatii

Principalele indicații clinice ale scintigrafiei renale sunt:

  • Uropatiile care necesită evaluarea funcției renale și excreției la momentul diagnosticului și în diferite faze de tratament conservator sau chirurgical.
  • Atunci când există o dilatație a sistemului colector, (uretero) hidronefroza, renografia standard poate fi suplimentată cu un test de sensibilizare la diuretic (renografie diuretică cu furosemid).
  • În evaluarea hipertensiunii arteriale (HTA) susținute. Dacă există suspiciunea unei HTA reno-vasculare (de cauza renală) se poate utiliza un test de provocare prin administrarea unui inhibitor de enzima de conversie (renografie pre- și postcaptopril).
  • Alte indicații privind evaluarea funcției renale sunt: traumatismul renal și posttransplant renal.

Principalul scop al scintigrafiei renale este de a identifica problemele funcționale ale rinichilor. În mod normal, cei doi rinichi au rolul de a:

  • elimina ureea și alte reziduuri din sânge prin producerea de urină
  • menține un echilibru al electroliților (precum sodiul și potasiul) în sânge
  • secreta eritropoietină, hormonul care susține dezvoltarea globulelor roșii
  • controla tensiunea arterială prin producerea unei enzime denumite renină
  • produce calcitriol, un hormon care furnizează calciu oaselor

Dereglarea funcției renale începe de obicei treptat și fără simptome. În multe cazuri, testele de rutină de sânge și urină, cum ar fi cele efectuate la analizele anuale, arată primele semne ale funcției renale reduse.

O scintigrafie renala poate detecta cauza funcției renale reduse, care poate fi determinată fie de o boală, fie de obstrucția sau leziunea rinichilor. De asemenea, renografia evidențiază anomalii în structura, dimensiunea sau forma rinichilor.

Nu în ultimul rand, scintigrafia renala poate identifica și evalua:

  • scăderea fluxului sanguin către rinichi
  • hipertensiunea renovasculară, (tensiunea arterială crescută în arterele renale)
  • tumori sau chisturi
  • abcese
  • diverse afecțiuni renale
  • succesul tratamentelor renale
  • respingerea unui transplant de rinichi

Care sunt principalele avantaje ale scintigrafiei renale?

avantaje scintigrafie renala

Avantajele renografiei dinamice comparativ cu alte investigații imagistice sunt reprezentate de:

  • Posibilitatea efectuării investigației și în cazuri de insuficiență renală avansată.
  • Evaluarea funcției renale la pacienții pediatrici de orice vârstă.
  • Spre deosebire de tehnicile radiologice care folosesc substanțe de contrast cu potențial alergen și risc de agravare a insuficienței renale, în scintigrafia renala radiotrasorul folosit nu afectează funcția renală, iar potențialul de apariție a reacțiilor alergice este foarte redus.
  • Utilizarea unor radiotrasori în doză mica, în funcție de greutatea corporală a pacientului pediatric.
  • Posibilitatea efectuării unor examinări repetate, de exemplu, în cazul suspiciunii de HTA reno-vasculară, pre- și postcaptopril.
  • Prelungirea investigației fără o doză suplimentară de radiofarmaceutic pentru a evidenția răspunsul rinichiului la administrarea unui diuretic (furosemid).
  • Pacientul poate continua administrarea medicației. Excepția o reprezintă scintigrafia cu test de sensibilizare la IEC. În acest caz, se recomandă întreruperea antihipertensivelor specifice (IEC, sartani) cu 48 de ore înainte.
  • Pacientul poate mânca și consuma lichide în mod normal în dimineața examinării.

Ce presupune pregătirea pacientului înainte de efectuarea investigației?

pregatire scintigrafie renala

În mod normal, scintigrafia renală nu necesită o pregătire prea complicată, aceasta variind în funcție de tipul de scanare efectuată, însă este bine să ții cont de următoarele aspecte înainte de a efectua examinarea:

  • Pacientul trebuie să se alimenteze și să se hidrateze normal în dimineața efectuării scintigrafiei renale.
  • Acesta va aduce în departamentul de scintigrafie 0,5-1 litru de apă plată pe care o va consuma cu aproximativ 30 de minute înainte de a începe achiziția datelor scintigrafice.
  • În unele cazuri, vezica urinară va trebui să fie goală în timpul examinării, necesitând introducerea unui cateter. În alte cazuri, pacientului i se poate cere să meargă la toaletă și să urineze înainte de efectuarea procedurii.
  • Pacientului i se poate cere să întrerupă utilizarea anumitor medicamente înainte de renografie.
  • În anumite cazuri, pacientul va trebui să consume lichide suplimentare sau, eventual, să îi fie administrate lichide intravenos. De asemenea, i se poate administra un diuretic pentru a crește producția de urină.
  • Pacienții sunt rugați să aducă toate documentele medicale legate de investigarea rinichiului sau a tractului urinar (ultimul bilet de externare, ecografii renale/abdominale anterioare, eventuale scintigrafii renale, dozări recente ale creatininei și ureei.

De asemenea, este important să comunici medicului ce medicamente iei în mod curent. Acesta îți poate oferi instrucțiuni speciale dacă iei medicamente care ar putea afecta rezultatele scintigrafiei renale, cum ar fi:

  • diuretice
  • inhibitori IEC și beta-blocante pentru afecțiuni cardiace sau hipertensiune arterială
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina sau ibuprofenul

Pregătirea pentru scintigrafie renala la copii

  • Sugarul/copilul mic se poate hidrata prin alimentația la sân/biberon chiar înainte de debutul scintigrafiei renale, în cadrul departamentului.
  • Copii mai mari sunt încurajați să bea liber băuturi necarbogazoase (ceai, apă, suc de portocale, etc.).
  • Copiii de orice vârstă vor trebui să urineze chiar înainte de începerea renogramei.
  • În cazul sugarilor se recomandă schimbarea scutecului înainte de debutul scintigrafiei.

Cum decurge procedura și cât durează?

scintigrafie renala desfasurare

Investigația propriu-zisă durează aproximativ 30 de minute, dar se poate prelungi în cazul unei nefropatii obstructive cu aproximativ încă 15 minute.

Pregătirea pentru investigație include hidratarea corespunzătoare și urinarea chiar înainte de debutul scintigrafiei. Aceasta perioadă este variabilă, dar în medie durează aproximativ 30 de minute.

Scintigrafia renala propriu-zisă presupune administrarea radiofarmaceuticului pe cale intravenoasă, de obicei în vena antecubitala (anterior de cot), iar această procedură se efectuează pe masa scintigrafului.

Pacientul este ajutat să stea în poziția de decubit dorsal (culcat pe spate), iar achiziția datelor presupune plasarea unui detector în planul posterior al pacientului.

Anterior de pacient și la nivelul extremității cefalice (capului) exista un spațiu liber generos, pentru a permite efectuarea investigației și de către pacienții claustrofobi.

Înainte de procedură, pacientul va trebui să îndepărteze oricare dintre următoarele obiecte care ar putea interfera cu scanarea:

  • bijuterii
  • proteză dentară
  • obiecte metalice

Poate exista o perioadă de așteptare între injecție și prima scanare pentru a permite rinichilor să proceseze radiofarmaceuticul.

Scannerul va detecta razele gamma de la radiotrasor și va crea imagini ale zonei. Deoarece orice mișcare poate altera sau estompa imaginea, pacientul va trebui să rămână nemișcat în timp ce aparatul captează imaginile.

Dacă motivul scintigrafiei renale este tensiunea arterială ridicată, este posibil ca pacientul să primească un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei în timpul testării. Acest lucru permite compararea rinichilor înainte și după absorbția medicamentului.

Dacă motivul renografiei este detectarea de blocaje ale rinichilor, este posibil ca pacientul să primească un diuretic pentru a stimula trecerea urinei prin rinichi. Acest lucru permite medicului să observe restricții ale fluxului de urină.

De obicei, pacientul poate reveni la dieta obișnuită și la rutina zilnică după efectuarea scintigrafiei renale, cu excepția cazului în care medicul recomandă altfel. Radiotrasorul va ieși din organism în mod natural, consumul de lichide și urinarea putând accelera acest proces.

Contraindicațiile scintigrafiei renale

contraindicatii scintigrafie renala

Imagistica de medicină nucleară este considerată sigură, radioizotopul expunând pacientul la o cantitate mai mică de radiații decât o radiografie, care este oricum eliminată din organism pe cale naturală în aproximativ 24 de ore.

Cu toate acestea, chiar dacă expunerea la radiații este minimă și pe termen scurt, este indicat ca pacientele de sex feminin sa informeze medicul dacă sunt însărcinate sau alăptează, pentru a se asigura că laptele matern nu va fi contaminat.

Spre deosebire de substanțele de contrast, radiofarmaceuticele prezintă un risc redus de reacții alergice. O scintigrafie renală este o opțiune recomandată dacă pacientul are reacții adverse la colorantul de contrast folosit în alte investigații imagistice care utilizează razele X.

Unde poți efectua o scintigrafie renală la standarde europene?

scintigrafie renala affidea fundeni

Te poți programa pentru o scintigrafie renală în Clinica Affidea Fundeni, care se află la adresa Șos. Fundeni nr. 258, Sector 2, București. Investigația este disponibilă atât în regim privat, cât și prin decontare CNAS.

Departamentul de Scintigrafie din cadrul clinicii Affidea Fundeni este acreditat la nivel european, iar procedurile implementate în cadrul centrului sunt conforme cu ghidurile europene ale EANM (European Association of Nuclear Medicine).

Personalul medical din cadrul departamentului de scintigrafie este permanent instruit prin cursuri de educație medicală continuă și radioprotecție, atât în țară, cât și în străinătate.

Medicii care interpretează investigațiile scintigrafice au o bogată experiență în efectuarea tuturor tehnicilor de scintigrafie disponibile în România.

Aparatura folosită este de ultimă generație și are capacitatea de efectuare a achizițiilor SPECT/CT. Aceasta este verificată și corespunde standardelor de funcționare, conform buletinelor de verificare.

Radiofarmaceuticele folosite sunt produse și utilizate în Europa și sunt acreditate pentru utilizarea în România.

Măsurătorile dozimetrice sunt efectuate de personal calificat, utilizând aparatură certificată, prin buletine de verificare periodice, eliberate de către unități acreditate CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare).

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Îți poți face o programare pentru scintigrafie renala sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.