July 20, 2021

Ortopedie și traumatologie – un interviu cu Prof. Dr. Mihai Nicolescu

Prof. Dr. Mihai Nicolescu este medic primar ortopedie și traumatologie în cadrul Affidea Hiperdia Bucureşti “Piata Sudului”. Clinica pune la dispoziția pacienților o gamă completă de investigaţii ale aparatului locomotor, care cuprind atât consultaţii de specialitate, dar şi ecografii, radiografii, rezonanţă magnetică, computer tomografie sau laborator de analize medicale.

Domnule profesor, nu de mult timp faceţi parte şi din echipa de medici ai Affidea Hiperdia Bucureşti, clinica “Piaţa Sudului”. Ce investigaţii realizaţi în cadrul clinicii?

Pr. Dr. M.N.: În principal este vorba despre consultaţii ale sistemului osteoarticular pentru adulţi, dar şi pentru copiii de peste un an.

Dată fiind aria de specializări pentru care sunteţi căutat şi pornind de la experienţa pe care o aveţi, ce patologii sunt dominante la pacienții care apelează la serviciile dumneavoastră?

Pr. Dr. M.N.: Aş putea spune că predomină leziunile degenerative (artroza degenerativă), prezente la adulţi, tineri şi vârstnici. Acestea sunt dominate de patologia genunchiului (de tip degenerativ şi traumatic – leziuni ligamentare, meniscale), de patologia şoldului (luxaţii de şold, coxartroza ş.a), de patologia coloanei vertebrale (hernii de disc, fracturi ş.a.) precum şi de patologia reumatismală.

Ce beneficii pot avea pacienţii din sfera ortopediei, care vin la clinicile Affidea Hiperdia? Pentru ce aţi recomanda, în mod distinct, ca aceştia să apeleze la noi?

Pr. Dr. M.N.: Asigurăm aici o gamă de investigaţii complete ale aparatului locomotor, care cuprind atât consultaţii de specialitate, dar şi ecografii, radiografii, rezonanţa magnetică, computer tomograf sau laborator de analize medicale, după caz. Pacienţii primesc, astfel, la Affidea Hiperdia Bucureşti, asistenţa completă, de la diagnostic până la investigaţii şi control.

Este ştiut faptul ca performanța în diagnosticul ortopedic este corelată cu tehnologiile de ultimă oră. În ce măsură platforma tehnică în imagistică (de exemplu, IRM, Radiologia digitala, osteodensitometria DXA) şi expertiza medicilor radiologi din clinicile noastre vă ajută în acest sens?

Pr. Dr. M.N.: Desigur, ne ajută foarte mult tehnologia de ultimă oră precum şi expertiza medicilor radiologi din clinicile Affidea Hiperdia, pentru a pune un diagnostic timpuriu, rapid și corect. Totodată, prin specificul interdisciplinar al clinicilor noastre oferim împreună atât consultul clinic, diagnosticarea, la nevoie o a doua opinie imagistică, soluţii de tratament şi post-tratament, cât şi accesul la istoricul medical şi buna comunicare în beneficiul fiecărui pacient în parte.

Ce activități determină cele mai multe traume de natură ortopedică? Sunt aceste traume determinate şi de o anumită vârstă a pacienţilor?

Pr. Dr. M.N.: În primul rând m-aş referi la activităţile ce duc la o suprasolicitare a articulaţiilor şi a coloanei vertebrale, precum şi la traumatismele repetate. Putem menţiona aici mişcările bruşte, accidentele nedorite provocate de neatenţie, ridicarea unor greutăţi peste posibilităţile organismului. Acestea, da, pot fi determinate şi agravate de vârstă, mai ales în cazul pacienților în etate sau în cazul copiilor.

Cât de dificilă este recuperarea în urma unor astfel de afecţiuni? Pentru aceasta este necesară o conduită specială, respectiv revenirea la medic cu o anumită periodicitate?

Pr. Dr. M.N.: Recuperarea funcţională poate fi de lungă durată şi, într-adevăr, pacientul trebuie să revină la controale periodice pentru aceasta.

Pot fi prevenite afecţiunile ortopedice? Ce recomandări ar fi utile pentru cei care sunt predispuşi la astfel de afecţiuni?

Pr. Dr. M.N.: Sunt afecţiuni, leziuni care pot fi prevenite, iar pentru aceasta aş recomanda evitarea eforturilor fizice excesive, evitarea creşterii în greutate (obezitatea) şi, foarte important, consultul la un medic de specialitate, la orice suspiciune privind sistemul osteoarticular.