May 17, 2019

CT și examinările de înaltă performanță, disponibile la Affidea Mediaș – interviu cu Dr. Andrei Pavel

Centrul Affidea Mediaș dispune de un nou echipament CT, ultraperformant, ce aduce numeroase avantaje de diagnostic imagistic atât pacienților, cât și medicilor clinicieni, și care, pe lângă confortul sporit oferit pacienților și durata scăzută a examinărilor, permite și efectuarea unor investigații imagistice complexe. Aflați mai multe din interviul cu Dr. Andrei Pavel, Medic Radiolog Affidea Mediaș.

Ce ne puteți spune despre noul echipament CT instalat în clinica Affidea Mediaș și principalele avantaje ale acestuia?

Noul echipament de Tomografie Computerizată – General Electric Optima CT520 – reprezintă un dispozitiv radiologic de înaltă performanță ce aduce multiple avantaje de diagnostic imagistic pentru pacienți și medicii clinicieni, pentru tehnicienii de radiologie, dar și pentru medicul radiolog, avantaje indispensabile în formularea unui diagnostic corect și complet.

Dintre avantajele principale ar fi de menționat durata redusă a examinării, doza de radiații scăzută necesară realizării investigației, confortul sporit al pacientului în timpul achiziției imaginilor (durata scăzută a examinării și dimensiunile crescute ale tunelului CT vin în întâmpinarea temerilor pacienților suferind de claustrofobie) și, mai ales, îmbunătățirea calității imaginilor radiologice prin rezoluția spațială superioară și posibilitatea achizițiilor multislice (care permit realizarea reconstrucțiilor multiplanare).

Care sunt principalele investigații de Tomografie Computerizată care se realizează în clinica Affidea Mediaș și care sunt beneficiile de diagnostic ale acestora?

Affidea Medias

Clinica Affidea Mediaș oferă o gamă largă de investigații CT, existând practic o utilitate a examinării pentru fiecare regiune a corpului: de la CT cerebral, CT regiune cervicală (pentru patologii în sfera ORL), CT toracic (examinări cu rezoluție înaltă HRCT dedicate patologiei pulmonare) sau CT abdomino-pelvin, cu sau fără substanță de contrast, examinări CT ale tuturor segmentelor scheletului uman în caz de traumatisme, când examinarea radiografică este echivocă.

În ceea ce privește beneficiile de diagnostic, examenul CT este indispensabil în anumite patologii, care pot amenința viață pacientului – patologia cerebrală acută ischemică sau hemoragică, patologia vasculară acută, în evaluarea pacienților politraumatizati, în patologia abdominală acută – unde aduce informații esențiale atât clinicienilor în diagnostic, cât și chirurgilor în scopul abordării corecte a intervențiilor invazive. De asemenea, examenul CT are un rol important în diagnosticarea și, mai ales, în stadializarea patologiei oncologice, în evaluarea diseminării tumorale la distanță, precum și în urmărirea evoluției patologiei în context postterapeutic, aducându-și aportul în implementarea unui management terapeutic corect.

Ce investigații noi va oferi clinica odată cu instalarea acestui echipament?

Examinări specializate de tipul angiografiei CT pot fi realizate datorită timpului redus necesar achiziției imaginilor, acest tip de examinări având multiple aplicații în patologia vasculară (trombembolismul pulmonar, sindromul aortic acut, ocluzia carotidiană, ischemia membrelor inferioare sau ischemia mezenterică).

Examinarea CT cu rezoluție înaltă (HRCT) a toracelui este în prezent cea mai performantă metodă imagistică pentru evaluarea patologiei pulmonare, cu sensibilitate mare în detecția modificărilor fibrotice pulmonare din stadii incipiente, având aplicabilitate largă în bolile interstițiale pulmonare. Tehnica CT cu rezoluție înaltă permite de asemenea efectuarea examinărilor CT ale osului temporal și urechii interne și astfel o caracterizare în detaliu a unor structuri anatomice de dimensiuni milimetrice.

În categoria progreselor tehnologice ale Computer Tomografului GE Optima CT520, se numără sistemul “ASIR” (Adaptive Statistical Iterative Reconstruction) care facilitează efectuarea examinărilor de stadializare și urmărire imagistică oncologică cu o doză redusă de iradiere a pacientului, fără compromiterea calității imaginilor, și sistemul “VISR” (Volumetric Image Space Reconstruction) care permite îmbunătățirea calității imaginilor reconstruite și astfel vizualizarea optimală a modificărilor structurale din patologia cerebrală, oncologică și pediatrică. Utilizarea reconstrucțiilor multiplanare permite o mai buna apreciere a detaliilor în spațiu, de mare utilitate în diagnosticul patologiilor din sfera ORL.

Care sunt principalele patologii care pot fi diagnosticate, în general, prin examinările CT?

Tomografia computerizată, reprezentând cea mai versatilă metodă imagistică, are utilitate într-o gamă largă de patologii.

În primul rand, patologiile acute, care necesită examinări în regim de urgență, cum sunt:

  • politraumatismele;
  • accidentele vasculare cerebrale;
  • hemoragia cerebrală;patologia vasculară acută (anevrisme aortice, disecție de aortă);
  • patologia abdominală acuta (ocluzia intestinală, ischemia mezenterică, apendicita acută, hemoragia digestivă, pancreatita acută, colecistita acută, litiaza reno-ureterala, infecții etc).

În al doilea rand, patologiile non-acute, cronice – oncologice, inflamatorii parenchimatoase, intestinale, osoase.

Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru o investigație CT?

Unul dintre marile avantaje ale examinării CT este pregătirea minimă necesară efectuării examinărilor, lucru care permite investigarea pacienților în regim de urgență.

Referindu-ne la examinările uzuale, depinzând de patologia și de regiunea anatomică investigată, unele examinări nu necesită o pregătire prealabilă (tomografia în patologiile craniene, ale gâtului, toracelui, urechii interne sau scheletului osos) sau necesită o pregătire minimă, care poate presupune, spre exemplu, în unele patologii abdominale, administrarea orală de apă sau substanță de contrast cu câteva minute înainte de începerea examinării.

În cazul necesitații unei pregătiri mai riguroase, pacienții vor fi întotdeauna anunțați și instruiți  în acest sens de către personalul Affidea Mediaș.

De ce trebuie să aleagă pacienții clinica Affidea Mediaș? Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele puncte forte în expertiza clinicii?

Interesul continuu de a fi la curent cu tendințele actuale în materie de tehnologie medicală, profesionalismul, seriozitatea, precum și o bună instruire a personalului medical, ar fi câteva dintre motivele pentru care clinica Affidea Mediaș asigură servicii imagistice la standarde foarte înalte, pe care le recomand cu încredere. 

Affidea Mediaș este un centru cu tradiție și activează pe piață medicală locală de 12 ani. Clinica face parte din Grupul Affidea, cel mai important furnizor european în domeniul diagnosticului imagistic și, în acest fel, beneficiază oricând de expertiză medicală și suportul liderului european în domeniu.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. 

Dr Andrei Pavel, medic radiolog și imagistică medicală, poate fi găsit în clinica Affidea Mediaș (Str. Cloșca nr. 2, Mediaș, jud. Sibiu). 

Îți poți face o programare pentru o tomografie computerizată în clinica Affidea Mediaș, sunând la numerele 021 9338 (număr central), 0369.425086, 0269.838131, sau completând formularul online.