July 14, 2021

RMN pelvis – indicații, pregătire, contraindicații, beneficii și riscuri

RMN-ul pelvisului, cunoscut și sub numele de RMN pelvin, este o investigație imagistică deosebit de utilă în diagnosticarea unor patologii specifice atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În acest articol îți vom prezenta toate informațiile cu privire la acest test imagistic, de la indicații, la pregătirea prealabilă, contraindicații și până la beneficii și riscuri.

Cuprins

1. Ce este RMN-ul pelvin?
2. Indicații și utilizări
3. Patologii depistabile la femei
4. Pregătirea pacientului
5. Contraindicații
6. Rezultatele investigației

Ce este RMN-ul de pelvis?

ce este rmn pelvin

RMN-ul pelvin este o investigație imagistică ce utilizează rezonanța magnetică pentru a capta imagini ale oaselor, organelor, vaselor de sange și alte țesuturi ale regiunii pelviene, care este situată între șolduri. Acest lucru permite vizualizarea diferitelor probleme ale oaselor pelvine, intestinelor, vezicii urinare, organelor de reproducere, ganglionilor limfatici sau a altor structuri din acea zonă a corpului.

Spre deosebire de radiografia convențională sau tomografia computerizată, un RMN de pelvis nu utilizează radiații, ceea ce îl face o alternativă mai sigură, în special pentru femeile însărcinate și copiii mici.

Cu ajutorul investigației RMN pelvin:

  • se pot depista și caracteriza corect afecțiuni ovariene de la cele mai banale, cum ar fi formațiunile chistice simple – funcționale, pana la chistele de tip endometriozic sau cele cu caractere suspecte tumoral, în vederea aplicării unui management medical corect
  • se poate aprecia corect extinderea endometriozei pelvine preoperator
  • se diagnostichează și caracterizează colecțiile fluide de la nivelul trompelor uterine
  • se depistează, stadializează și se monitorizează formațiunile tumorale ovariene, de corp sau col uterin precum și cele endometriale
  • se pot depista complicații survenite postoperator precoce sau tardive, cum ar fi hemoragii, dehiscente de suturi miometriale, colecții
  • se stadializează și se monitorizează evoluția posttratament a formațiunilor tumorale de rect sau colon sigmoid
  • se poate diagnostica diverticulita sigmoidiană și eventualele ei complicații
  • se diagnostichează, stadializează și monitorizează tumorile vezicii urinare
  • se pot obține informații esențiale despre structura peretelui pelvin și musculatura pelvină
  • se pot obține informații despre compartimentul afectat și musculatura care nu funcționează corespunzător în zona pelvină
  • se pot obține informații despre leziunile pelvine ce sunt cauza mai multor afecțiuni precum incontinența urinară, incontinența fecală, constipația etc.
  • se pot obține informații esențiale pentru un plan de tratament corect

Care sunt principalele indicații și utilizări ale unui RMN pelvis?

rmn pelvis indicatii

În general, un RMN pelvin este efectuat pentru a evalua:

  • organe ale pelvisului, cum ar fi vezica urinară și organele de reproducere, cum ar fi uterul și ovarele la femei și prostata la bărbați.
  • vasele de sânge
  • nodulii limfatici.

În cazul femeilor, RMN-ul de pelvis poate fi efectuat dacă prezintă următoarele semne sau simptome:

  • Sângerare vaginală anormală
  • O masă în pelvis (resimțită în timpul unui examen pelvian sau observată la un alt test imagistic)
  • Fibroame uterine
  • O masă pelviană care apare în timpul sarcinii
  • Endometrioză (de obicei, RMN-ul pelvin se efectuează doar după ecografie)
  • Durere în zona inferioară a abdomenului
  • Infertilitate inexplicabilă  (după efectuarea ecografiei)
  • Durere pelviană inexplicabilă (după efectuarea ecografiei)

RMN-ul pelvin este indicat în cazul bărbaților care prezintă următoarele semne sau simptome:

  • Noduli sau inflamații la nivelul testiculelor sau scrotului
  • Testicul necoborât (care nu poate fi observat la ecografie)
  • Dureri inexplicabile pelvine sau abdominale inferioare
  • Probleme inexplicabile la urinare

O scanare RMN de pelvis este utilă pentru ambele sexe dacă pacientul prezintă:

  • Constatări anormale la o radiografie a pelvisului
  • Malformații congenitale ale șoldurilor
  • Leziuni sau traumatisme la nivelul șoldului
  • Durere de șold inexplicabilă
  • Rezultate anormale la radiografie convențională
  • Durere în regiunea abdominală inferioară sau pelviană
  • Dificultăți inexplicabile la urinare sau defecare
  • Cancer diagnosticat sau suspectat la organele  de reproducere, vezică urinară, rect sau tractul urinar

Un RMN pelvin este, de asemenea, efectuat pentru a observa dacă anumite tipuri de cancer s-au răspândit în alte zone ale corpului (metastaze). De asemenea,  poate fi utilizat pentru stadializarea cancerului de col uterin, rectal, testicular, de prostată sau de vezică urinară.

Ce patologii pot fi depistate prin investigația RMN-ul pelvis la femei?

rmn pelvis femei

În general, ecografia este prima metodă imagistică prin care este examinat pelvisul feminin. Însă, în multe situații, medicul poate recomanda efectuarea unui RMN pelvin atunci când rezultatele reieșite în urma ecografiei nu sunt concludente. Iată care sunt principalele patologii care pot fi identificate cu ajutorul unui RMN pelvis la femei:

Mase tumorale beninge sau maligne și leziuni anexe

La femeia aflată în premenopauză, ovarele sunt de obicei bine evaluate prin ecografie (ultrasunete). Atunci când se evaluează o masă tumorală la ultrasunete, provocările diagnostice care pot apărea includ localizarea cu precizie a masei, determinarea dacă este sau nu de origine ovariană și, atunci când este complexă, dacă este benignă sau malignă.

Leziunile anexe ecogenice complexe la ultrasunete pot reprezenta chisturi hemoragice, endometriom, dermoizi sau neoplasme ovariene. Dacă o masă anexală chistică identificată la ecografie este mai mare de 5 cm la o femeie în premenopauză sau mai mare de 3 cm, RMN-ul pelvin trebuie luat în considerare pentru a putea exclude tumora malignă.

RMN-ul de pelvis este recomandat, de asemenea, atunci când o leziune anexală chistică solidă sau cu flux intern de culoare este detectată la ecografie. RMN-ul pelvin are o acuratețe generală de 91% până la 93% în caracterizarea maselor anexe ca fiind benigne sau maligne. În aceste circumstanțe, s-a constatat că un RMN de pelvis este eficient din punct de vedere al costurilor, evitându-se procedurile chirurgicale exploratorii.

Chist ovarian hemoragic și endometriom

Cu rezoluția sa ridicată obținută prin utilizarea substanței de contrast și capabilitățile sale de caracterizare a țesuturilor, RMN pelvis este un instrument valoros pentru caracterizarea maselor anexe ecogenice detectate prin ecografie.

Precizia unui RMN pelvin pentru identificarea leziunilor cum ar fi chisturile hemoragice și endometrioamele este mai mare decât în ​​cazul ecografiei transvaginale. La ecografie, aceste leziuni sunt ocazional interpretate greșit ca tumori solide, teratoame chistice mature sau chisturi complexe.

Majoritatea chisturilor ovariene sunt de origine funcțională și ocazional pot fi complicate de hemoragie intrachistică. Caracteristicile unui RMN pelvin pot fi variabile în această situație, în funcție de vârsta și cantitatea componentei hemoragice.

Majoritatea chisturilor ovariene hemoragice pot fi diagnosticate cu acuratețe prin ecografie. Cu toate acestea, RMN-ul de pelvis trebuie luat în considerare atunci când leziunea chistică hemoragică persistă sau crește în dimensiune la ecografie de monitorizare.

Endometrioza este prezența ectopică a glandelor endometriale funcționale și a stromei în afara uterului. Deși laparoscopia rămâne standardul pentru diagnosticarea și stadializarea endometriozei pelvine, RMN pelvis poate identifica leziunile ascunse la laparoscopie prin adeziuni dense.

RMN-ul pelvin are o sensibilitate de 90%, o specificitate de 98% și o acuratețe generală de 96% pentru identificarea endometrioamelor la pacientele cu mase anexe suspectate clinic.

În diagnosticarea torsiunii ovariene, ecografia ginecologică de urgență este prima optțiune. Dacă rezultatele ecografice sunt echivoce, totuși, se poate efectua RMN pelvin.

Anomalii ale trompelor uterine

Anomaliile trompelor uterine se prezintă în mod obișnuit ca mase anexe și, în general, rezultă din salpingită, endometrioză sau aderențe peritubale. Deși sunt ușor de identificat prin ecografie, RMN-ul de pelvis este util în cazurile de cicatrici dense și în identificarea ovarului adiacent.

În cazul unui hidrosalpinx, câmpul vizual relativ mare utilizat în RMN pelvis (în comparație cu ecografia) facilitează recunoașterea ușoară a morfologiei sale tubulare, ceea ce îl diferențiază de o potențială masă chistică ovariană.

Tumori fibroase

Cele mai frecvente subtipuri de tumori stromale ale cordonului sexual sunt fibroamele, fibrotecoamele, tecoamele și tumorile Brenner. Deși acestea reprezintă doar 4% din toate tumorile ovariene, ele sunt cel mai comun tip de tumoră primară solidă a ovarului. Aceste leziuni benigne sunt compuse din țesut fibros dens. La ultrasunete, ele apar ca mase solide hipoecogene care prezintă o atenuare marcată.

RMN-ul pelvin poate exclude aceste leziuni prin identificarea ovarelor ca fiind separate de leziune.

Tumori maligne ovariene

Carcinomul ovarian rămâne principala cauză a deceselor cauzate de cancerul ginecologic și se estimează că acesta cuprinde 6% din toate decesele cauzate de cancer.

În prezent, nu există o metodă eficientă de screening pentru detectarea cancerului ovarian, în parte pentru că faza preclinică este estimată a fi mai mică de 2 ani. Metodele actuale includ ecografia transvaginală și determinarea nivelurilor serice de CA-125. Din păcate, CA-125 nu este specific pentru cancerele ovariene. Deși RMN-ul pelvin este mult mai costisitor ca instrument de screening, a devenit   valoros pentru pacientele la care rezultatele ecografice sunt neconcludente.

De asemenea, RMN-ul de pelvis este superior tomografiei computerizate în diagnosticul implanturilor peritoneale și are o acuratețe superioară în diagnosticarea malignității ovariene, comparativ cu CT și ecografia Doppler. RMN-ul de pelvis cu substanta de contrast pe bază de gadoliniu are o rată de reprezentare a leziunilor benigne de 93% și a leziunilor maligne de 95%.

Datorită câmpului vizual larg al RMN-ului pelvin în raport cu ecografia pelvină, un singur examen RMN de pelvis poate nu numai să caracterizeze o masă ovariană, dar poate fi folosit și în stadializare atunci când se observă că o masă are caracteristici maligne. Poate fi detectată prezența ascitei, metastazelor peritoneale sau seroase, precum și a hidronefrozei.

Masele anexe nonovariene

Câmpul vizual extins al unui RMN pelvis permite localizarea precisă a leziunilor pelvine și a originii acestora. Identificarea unei mase pelvine separate de uter și ovar modifică diagnosticul diferențial. Exemple de astfel de leziuni care pot fi diagnosticate cu acuratețe prin RMN pelvis includ chisturi de incluziune peritoneală, chisturi fibroide pedunculate, chisturi para-ovariene, chisturi paratubale sau limfadenopatie. Leziunile chistice ale liniei mediane care sunt caracterizate cu precizie prin RMN pelvin includ chistul ductului Gartner, chistul Bartholin și diverticulii uretrali.

Leiomioamele

Leiomioamele (neoplasmele benigne uterine) sunt cea mai frecventă tumoră a tractului genital feminin. Majoritatea femeilor sunt asimptomatice; cu toate acestea, cel mai frecvent simptom este sângerarea. Ecografia transvaginală s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca RMN pelvis în detectarea prezenței mioamelor; cu toate acestea, RMN-ul pelvin este superior în ceea ce privește cartografierea mioamelor individuale. Acest lucru este valabil mai ales în cazul uui uter mai mare și cu prezența unui număr mare de mioame.

Pregătirea pentru RMN pelvis cu substanta de contrast

pregatire rmn pelvis

În unele cazuri, se recomanda efectuarea unui examen RMN cu substanta de contrast, de obicei gadoliniu, mai ales la pacienții alergici la substanțe de contrast pe bază de iod. Chiar dacă pacientul are o alergie cunoscută și la gadoliniu, poate fi posibilă utilizarea acestuia după o pre-medicație adecvată.

Este important ca pacientul să informeze medicul dacă are probleme grave de sănătate sau intervenții chirurgicale recente. Unele afecțiuni, cum ar fi insuficiența renală, poate reprezenta o contraindicație la RMN pelvis cu substanta de contrast pe bază de gadoliniu.

De asemenea, pacientele de sex feminin ar trebui să informeze medicul dacă sunt însărcinate. Femeile însărcinate nu trebuie să efectueze RMN pelvis cu substanta de contrast decât dacă este absolut necesar, pentru acestea fiind recomandat un RMN pelvis nativ.

Cat dureaza un RMN pelvis cu substanta de contrast?

În mod obișnuit, o investigație RMN pelvis nativ se desfășoară pe parcursul a 25 de minute, dar această durată se poate prelungi până la 40-50 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară efectuarea unui RMN pelvis cu substanta de contrast, pentru caracterizarea anumitor leziuni depistate.

Este dureroasă efectuarea unui RMN pelvin?

Metoda de investigație RMN poate implica un disconfort relativ pentru pacient în ceea ce privește zgomotul aparatului în cursul achiziționării imaginilor – un aspect normal în aceasta procedură. Echipamentele RMN utilizate în clinicile Affidea | Hiperdia sunt moderne, performante și silențioase, iar ambientul este unul relaxant și calm pentru a reduce anxietatea pacientului. Pacientul poate solicita oprirea procedurii în orice moment al derulării ei printr-o simpla apăsare de buton.

Care sunt contraindicațiile efectuării unui RMN pelvin?

contraindicatii rmn pelvis

Sunt anumite situații în care această investigație este interzisă. În mod obligatoriu, pacienții trebuie să informeze medicul sau personalul din departamentul RMN despre următoarele obiecte și situații medicale care pot crea probleme în timpul examinării RMN pelvis:

  • stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
  • clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
  • pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
  • implant cohlear;
  • placi metalice, șuruburi, mese metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
  • tije vertebrale metalice și proteze articulare;
  • sisteme de neurostimulare;
  • cateterele cu componente metalice;
  • tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și există riscul de apariție a iritațiilor pielii sau umflare; pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
  • produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
  • unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare; deși de obicei nu sunt afectate de câmpul magnetic, pot afecta imaginea în regiunea facială și cerebrală;
  • gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
  • bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale;
  • corp străin metalic din organism.

Rezultatele investigației RMN pelvin

rezultate rmn pelvin

Dacă RMN-ul pelvin prezintă anomalii, acest lucru ar putea sugera o serie de afecțiuni. Rezultatele anormale pot varia în funcție de sexul pacientului.

Rezultatele anormale atât pentru bărbați, cât și pentru femei pot sugera: 

  • Malformații congenitale, fracturi sau necroză avasculară (pierderea alimentării cu sânge a osului) la nivelul șoldului
  • Tumorile osoase
  • Osteoartrită, osteomielită sau alte afecțiuni osoase
  • Cancer al vezicii urinare sau al colonului

Rezultatele anormale pentru bărbați pot sugera:

  • Cancerul testicular
  • Cancerul de prostată
  • Cancerul vezicii urinare
  • Cancerul colorectal

Rezultatele anormale pentru femei pot sugera: 

  • Cancer de col uterin, endometrial sau ovarian
  • Adenomioză, când un țesut similar mucoasei uterine se atașează de peretele muscular al uterului.
  • Malformații congenitale ale organelor de reproducere
  • Endometrioza, atunci când țesutul similar cu mucoasa uterului crește în afara uterului în zone precum trompele uterine și ovarele
  • Creșteri ovariene
  • Probleme structurale ale organelor de reproducere
  • Fibroame uterine, excrescențe necanceroase care apar pe uter

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. 

Îți poți face o programare pentru un RMN pelvis cu bilet de trimitere sau fără sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.