July 1, 2021

Investigația RMN de articulații

Examinarea prin Rezonanța Magnetică a articulațiilor (RMN articulații) este o metodă de diagnostic imagistic de înaltă performanță, minim invazivă, atraumatică și neiradiantă, care folosește un câmp magnetic cu intensitate mare și radiofrecvență pentru obținerea imaginilor de înaltă rezoluție a articulațiilor corpului uman, permițând evidențierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Aflați mai multe despre investigația RMN de articulații, când este recomandată, beneficiile de diagnostic și contraindicații din interviul cu Dr. Iulian Raus – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală – Affidea Cluj.

 

Pentru care dintre articulații este recomandată investigația RMN?

Practic prin Rezonanță Magnetică pot fi evaluate toate articulațiile din corpul uman începând cu micile articulații interfalangiene și continuând cu mână, cot, umăr, șold, genunchi și gleznă.

Cele mai frecvente solicitări în practica medicală curentă sunt RMN pentru genunchi și RMN umăr. Se pot examina cu acuratețe articulații greu accesibile cu alte metode imagistice cum ar fi articulațiile temporomandibulare și sternoclaviculara.

 

Ce afecțiuni poate detecta Rezonanța Magnetică pentru articulații și care sunt beneficiile de diagnostic?

Afecțiunile musculoscheletale detectate prin RMN articular se împart în două categorii mari:

  1. Patologia traumatică care include traumele accidentale și traumatismele sportive care produc injurii acute sau cronice la nivelul tendoanelor, ligamentelor, mușchilor, osului și cartilajului articular
  2. Patologia nontraumatică care include leziunile articulare din artroze, reumatisme inflamatorii, tumori osoase, malformații congenitale și necrozele aseptice

 

De ce este preferată investigația de Rezonanță Magnetică pentru articulații? Ce beneficii aduce în plus față de CT, Ecografie și Radiografie?

În comparație cu celelalte metode imagistice (Rx, Echo, CT) Rezonanța Magnetică aduce cel mai valoros aport diagnostic în patologia articulară datorită rezoluției spațiale și de contrast crescute care permite calitatea excelentă a imaginilor și, astfel, identificarea cu precizie a leziunilor mici și a tuturor structurilor anatomice (cartilaj, meniscuri, vase, nervi etc).

În plus, rezoluția mare a contrastului între diferitele structuri anatomice fac inutilă, de cele mai multe ori, administrarea substanței de contrast, iar în comparație cu Rx și CT nu există expunere la radiații ionizante făcând din Rezonanța Magnetică metoda ideală pentru examinarea copiilor și femeilor gravide. O situație specială este reprezentată de femeile însărcinate în primul trimestru, a căror examinare prin RMN este contraindicată, însa investigația se poate efectua după vârsta sarcinii de 3 luni sau când beneficiul examinării depășește riscul cauzat de neefectuarea examenului RMN (de exemplu: o tumoră care nediagnosticată și implicit netratată pune în pericol viața mamei și a fătului).

 

Care sunt cele mai frecvente 4-5 cauze pentru care un pacient ajunge să aibă nevoie de o examinare RMN de articulații?

Cele mai frecvente motive pentru care este solicitat RMN articular sunt pentru afecțiuni greu sau chiar imposibil de examinat prin alte metode imagistice:

-rupturile de ligamente încrucișate și meniscuri la persoanele care practică sportul de performanță sau în scop recreațional

-rupturile de labrum și ale mușchilor coafei rotatorilor la cei care practică un sport ce presupune aruncarea mingii (baschet, volei, handbal etc)

-osteonecroza avasculară la șold

-rupturile de ligamente sindesmofitice și ale fibrocartilajului articular în entorsele complexe ale gleznei și respectiv încheietura mâinii

-fracturile de stres la sportivi și cele pe fond osteoporotic la vârstnici

 

În examinarea articulațiilor se folosește substanța de contrast? În ce situații?

Substanța de contrast se folosește rar în patologia articulară cu excepția tumorilor și infecțiilor. O mențiune aparte este artrografia RM care presupune administrarea de substanță de contrast intaarticular, mai ales la umăr, folosită pentru evaluarea labrumului articular și rupturilor parțiale/complete de coafă la sportivii de elită care necesită diagnosticare și recuperare rapidă.

 

Care este durata investigației?

O investigație RMN de articulație se desfășoară pe parcursul a 25 – 30 de minute, dar această durată se poate prelungi până la 40-50 de minute, dacă medicul radiolog consideră necesară administrarea intravenoasa a substanței de contrast.

 

În ce situații nu se poate efectua o examinare RMN?

Această investigație nu se efectuează (contraindicație absolută) pentru purtătorii de pace maker, valve metalice cardiace, corpi străini metalici intraoculari și implanturi cohleare metalice.

Există contraindicații relative pentru pacienții cu proteze metalice, clipuri anevrismale, întrucât după anul 2000 în comunitatea europeană majoritatea dispozitivelor și protezelor sunt confecționate din materiale neferomagnetice (titan, nichel), astfel, pacienții care au montate aceste dispozitive după anul 2000 pot efectua RMN.

Pacienții purtători de proteze de oțel montate înainte de anul 2000 pot efectua RMN pe echipamente de maxim 1,5 Tesla. În timpul examinării poate apărea o ușoară încălzire a segmentului examinat (ex: coapsa în cazul protezelor de șold), dar care nu contraindică examinarea.