Principalele indicatii ale angiografiei RM sunt in diagnosticul anevrismelor arteriale, malformatiilor arteriovenoase, stenozelor, ocluziilor, displaziilor si disectiilor arterelor cerebrale, carotide, renale sau ale membrelor inferioare.

Aflati mai multe despre investigatia angio-RM din interviul cu Dr. Iulian Raus - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala - Affidea Cluj.

 

Ce este o investigatie angio-RM si ce elemente anatomice se pot vizualiza prin aceasta?

Angiografia RM este o metoda neinvaziva de evaluare a arborelui vascular arterial si venos din organismul uman, similar angiografiei clasice (DSA) sau angiografiei CT, dar fara expunere la radiatii X.

Exista doua tehnici principale de angio-RM cu principii fizice diferite de obtinere a contrastului intravascular:

-Angiografia RM TOF (“time of flight”)  – vizualizarea fluxului vascular al arterelor si venelor se bazeaza  pe miscarea coloanei de sange intraluminale, investigatie care nu necesita administrarea substantei de contrast.

-Angiografia RM cu substanta de contrast CE-MRA (contrast enhanced MRA) – vizualizarea conformatiei anatomice a arterelor si venelor, precum si a peretelui vascular, se bazeaza  pe umplerea lor cu substanta de contrast paramagnetica (gadolinium).

 

Cand este recomandata efectuarea acestei investigatii si ce patologii pot fi diagnosticate prin aceasta examinare?

Principalele indicatii ale angiografiei RM sunt:

-anevrismele arteriale

-malformatiile arteriovenoase - pot fi evaluate excelent prin metoda TOF

-stenozele, ocluziile, displaziile si disectiile arterelor cerebrale, carotide, renale sau ale membrelor inferioare - pot fi evaluate excelent prin angio-RM cu substanta de contrast, care evalueaza foarte bine morfologia peretelui vascular

 

Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care un pacient ajunge sa aiba nevoie de o examinare angio-RM?

Angiografia RM are marele avantaj al noninvazivitatii, in comparatie cu angiografia clasica (DSA) a carei utilizare este grevata de un risc semnificativ de mortalitate (1-3%).

Angiografia RM este utilizata la pacientii cu alergie la substantele de contrast iodate si la cei cu insuficienta renala, intrucat metoda TOF nu foloseste substanta de contrast, iar metoda CE –MRA foloseste gadoliniumul care este practic nonalergogen.

Intrucat nu utilizeaza radiatii ionizante este examinarea preferata la copii, femeile insarcinate, pentru controlul posterapeutic al anevrismelor cerebrale (operatie, postclipaj, postembolizare) sau la  pacientii oncologici  care au efectuat multiple examinari CT si PET/CT.

Un alt mare avantaj al angiografiei RM, in comparatie cu angiografia clasica (DSA) sau angiografia CT, este evaluarea completa cu rezolutie maxima a intregului segment anatomic odata cu evaluarea pachetului vascular, vizualizand astfel eventualele patologii asociate (tumori, accidente vasculare ischemice sau hemoragice, neuroinfectiile, afectiunile demielinizante, traumatismele cerebrale, afectiunile degenerative sau metabolice, si malformatiile anatomice).

Angiografia RM este utilizata ca metoda de electie pentru screeningul persoanelor apartinand unor grupe de risc: migrena, anamneza familiala pozitiva pentru anevrisme si hemoragie subarahnoidiana, rinichi polichistici, displazie fibromusculara, stenoze de artere renale etc.

 

Cand nu este recomandata efectuarea acestei investigatii? Care sunt contraindicatiile?

Angiografia RM este contraindicata la pacientii cu suspiciune de anevrism rupt si tablou clinic de hemoragie subarahnoidiana acuta, in aceste cazuri efectuandu-se CT, punctie lombara, DSA.

Angiografia RM este contraindicata la pacientii in situatii grave, necooperanti, comatosi, intubati, datorita timpului de achizitie al imaginilor mai lung decat al angiografiei cu sustractie digitala (DSA) si susceptibilitatii la artefactele de miscare.

Pentru planningul terapeutic al anevrismelor sau malformatiilor arterio-venoase (chirurgical, embolizare sau iradiere gamma knife) angiografia RM trebuie completata cu angiografia cu sustractie digitala (DSA).

Aceasta investigatie nu se efectueaza (contraindicatie absoluta) pentru purtatorii de pacemaker, valve metalice cardiace, corpi straini metalici intraoculari si implanturi cohleare metalice.

Exista contraindicatii relative pentru pacientii cu proteze metalice, clipuri anevrismale, intrucat dupa anul 2000 in comunitatea europeana majoritatea dispozitivelor si protezelor sunt confectionate din materiale neferomagnetice (titan, nichel), astfel, pacientii care au montate aceste dispozitive dupa anul 2000 pot efectua investigatii prin Rezonanta Magnetica.

Pacientii purtatori de proteze de otel montate inainte de anul 2000 pot efectua angio-RM pe echipamente de maxim 1,5 Tesla. In timpul examinarii poate aparea o usoara incalzire a segmentului examinat (ex: coapsa in cazul protezelor de sold), dar care nu contraindica examinarea.

O situatie speciala este reprezentata de femeile insarcinate in primul trimestru, a caror examinare prin angio-RM este contraindicata, insa investigatia se poate efectua dupa varsta sarcinii de 3 luni sau cand beneficiul examinarii depaseste riscul cauzat de neefectuarea examenului angio-RM (de exemplu: o tumora care nediagnosticata si implicit netratata pune in pericol viata mamei si a fatului).

 

Ce pregatiri sunt necesare pentru pacient inainte de efectarea investigatiei?

Pentru examinarea prin angio-RM nu este nevoie de nicio pregatire speciala. Pacientul trebuie informat despre durata examinarii, despre eventualele zgomote care pot fi atenuate prin dopuri auriculare sau casti, i se recomanda sa nu faca miscari ale corpului sau membrelor in timpul examinarii deoarece se pot artefacta imaginile. Pacientii claustrofobi si copiii mici pot fi sedati procedural.

Inainte de procedura se indeparteaza obiectele metalice, bijuterii, accesorii, agrafe de par, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc.

In medie, durata investigatiei angio-RM este de 25-30 minute.

 

Dr. Iulian Raus - Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala - Affidea Cluj

Facultatea de Medicina Generala Bucuresti - absolvita in 1987

Specializare in radiologie imagistica medicala - UMF Iasi - in perioada 1990-1993

Doctor in stiinte medicale din 2008

Cursuri postuniversitare cu obtinerea competentei in ecografie, tomografie computerizata, rezonanta magnetica 1999-2003

Stagii de pregatire in imagistica musculoscheletala in clinica Sentrum Roentgen Institutt  Oslo, Norvegia, in perioada 2007 – 2010

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.

Clinica Affidea Cluj se afla pe Str. Ciresilor nr. 15 C, pentru mai mult detalii sau programari ii puteti contacta pe colegii nostri la numerele de telefon 0264 407 970 sau 0724 308 309.

Clinica ofera pacientilor investigatii de Rezonanta Magnetica (RMN) realizate cu un echipament de ultima generatie de 3 Tesla - SIGNA Pioneer GE. Echipamentul ultraperformant ofera o calitate excelenta a imaginii medicale, astfel incat rezultatul sa fie unul corect si oferit intr-un timp cat mai scurt.

Aparatul a fost proiectat special pentru a tine cont de diversele nevoi ale pacientilor, astfel incat acestia sa beneficieze de mai mult confort si sa se simta mai relaxati pe timpul investigatiei.