July 17, 2021

Examinările CT la Sanmed Slatina – un interviu cu Dr. Andrei Deaconu

Aparatura modernă, calitatea recunoscută a investigațiilor imagistice și expertiza de vârf a echipei medicale a poziționat centrul Sanmed-Affidea Slatina ca furnizor preferat pentru pacienții și medicii din județul Olt, dar și din cele învecinate. Centrul dispune de un echipament CT performant, ce aduce numeroase avantaje de diagnostic imagistic atât pacienților, cât și medicilor clinicieni. Aflați mai multe din interviul cu Dr. Andrei Deaconu, Medic Radiologie-Imagistică Medicală, în Rețeaua Affidea România.

Ce ne puteți spune despre echipamentul CT de care dispune centrul Sanmed-Affidea Slatina? Care sunt principalele avantaje ale acestuia?

Dr. A.D.: Centrul Sanmed Slatina beneficiază de o instalație radiologică de tip Computer Tomograf fabricată de către divizia medicală a producătorului german Siemens. Această instalație, ce poartă numele SOMATOM Sensation, este dotată cu un număr de 64 de detectori, fapt ce permite un timp de investigație mai rapid, sporind considerabil confortul pacientului.

Suplimentar, un număr crescut de detectori scade necesitatea pentru timpii de apnee prelungiți în timpul examinărilor (pacientul va trebui să își tină respirația o perioadă mai scurtă de timp), crescând simultan rezoluția spațială a volumelor achiziționate, aparatul fiind capabil de o viteză de scanare de 87 mm/s cu o rezoluție a scanării de până la 0,33 mm.

Conform standardelor, instalația CT prezentată mai sus este legată prin software de un injector automat, permițând obținerea unor timpi arteriali veritabili, achiziții care sunt utile într-o vastă paletă de entități patologice.    

Care sunt principalele investigații de Tomografie Computerizată care se realizează la centrul Sanmed-Affidea Slatina și care sunt beneficiile de diagnostic ale acestora?

Dr. A.D.: Centrul Sanmed-Affidea Slatina oferă o gamă diversificată de investigații tomografice, atât native, cât și cu administrarea de substanță de contrast, intravenos și per os, pentru o mai bună vizualizare a structurii și rapoartelor viscerelor abdominale și pelvine. Acestea sunt realizate pentru a oferi informații utile pentru o gamă variată de specialități, pornind de la oncologie, până la specialitățile chirurgicale între care recent au intrat și ramurile chirurgicale vasculare, dar și radiologia intervențională.

La momentul actual, Centrul Sanmed-Affidea Slatina poate oferi pacienților săi toate serviciile CT codificate și decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.   

Ce investigații speciale CT se pot efectua în centrul Sanmed-Affidea Slatina și pentru diagnosticarea căror patologii?

Dr. A.D.: Odată cu instalarea echipamentului CT SIEMENS Somatom Emotion 64, există oportunitatea diagnosticării statusului sistemului arterial cu o sensibilitate și specificitate apropiată angiografiei, însă fără caracterul invaziv.

Astfel, prin administrarea intravenos a unei cantități de substanță de contrast iodată, o achiziție rapidă și coerentă a pasajului acesteia prin arborele arterial face posibilă o reconstrucție fidelă a calibrelor vasculare, vizualizarea prezenței unor grade de stenoză sau a ocluziilor, și modificările parietale arteriale, fie plăci moi de aterom, bogate în grăsime, fie ateromatoza calcară.

Toate aceste informații sunt corelate cu atenție în rapoarte detaliate, ce descriu fiecare segment vascular studiat, în corelație cu suspiciunile medicului specialist referent sau cu segmentul de studiat.

Raportul AngioCT astfel obținut, conține informații cu reală valoare dignostică pentru pacienții cu arteriopatie cronică obliterantă, arteriopatie diabetică sau alte patologii vasculare, aceștia putând fi ulterior consultați de către Radiologia Intervențională și/sau chirurgia vasculară, fiind puși direct în fața opțiunilor terapeutice.

Un alt veritabil avantaj al studiilor AngioCT îl regăsim în cazul pacienților oncologici care pot beneficia de reconstrucția 3D a ramurilor arteriale responsabile cu irigația tumorală, făcând posibilă luarea în discuție în board-ul interdisciplinar posibilitatea embolizării sau chemoembolizării tumorale.

De ce trebuie să aleagă pacienții centrul Sanmed-Affidea Slatina? Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele puncte forte în expertiza centrului?

Dr. A.D.: În opinia mea, Centrul Sanmed-Affidea Slatina dă zilnic dovadă de profesionalism și loialitate față de pacienții săi, chiar și în momentele dificile în care ne regăsim în context epidemiologic.

Aparatura modernă, înalta standardizare a desfășurării secvențelor de achiziție, expertiza de vârf și gradul de implicare a întregului colectiv medical face din Sanmed-Affidea Slatina locul de elecție pentru întregul spectru de investigații imagistice și furnizorul preferat pentru pacienții și medicii clinicieni din județul Olt, dar și din cele învecinate.

Centrul face parte din Grupul Affidea, cel mai important furnizor european în domeniul diagnosticului imagistic. Care sunt, pe scurt, în opinia dumneavoastră principalele avantaje ale unei astfel de apartenențe?

Dr. A.D.: Susținerea  unei echipe numeroase, ce beneficiază de o puternică infrastructură internațională, are o influență pozitivă asupra oportunităților de dezvoltare a personalului medical, creșterii continue a vitezei și calității investigațiilor oferite și, nu în ultimul rând, o complexă rețea de telemedicină ce permite nu numai o excelentă fluiditate a informației, dar și posibilitatea obținerii unei second opinion la interval de câteva minute de la încheierea investigației, fapt de care beneficiază în special cazurile complexe.

Prin aceste argumente, apartenența Sanmed la Grupul Affidea reprezintă un avantaj categoric, în beneficiul tuturor pacienților noștri și al medicilor care au nevoie de examinările din centrul Sanmed Slatina.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat.

**Centrul Sanmed-Affidea Slatina poate fi găsit la adresa Aleea Viorelelor nr. 2C, Slatina. Îți poți face o programare pentru investigații CT, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.