July 10, 2021

Ecografia abdominală – ce este, pregătire și mod de desfășurare

Urmează să efectuezi o ecografie abdominala și vrei să afli tot ce ai nevoie să știi despre această investigație? Citind acest articol vei afla totul despre această procedură, de la utilizările sale cele mai comune, la modul în care ar trebui să te pregătești și până la modul în care se desfășoară.

Cuprins

  1. Ce este ecografia abdominala?
  2. Principalele tipuri
  3. Utilizări și afecțiuni diagnosticate
  4. Ecografia abdominala la copii
  5. Echipamentul de ecografie și modul de funcționare
  6. Cum să te pregătești
  7. Mod de desfășurare
  8. Întrebări frecvente

 

Ce este ecografia abdominală?

ce este ecografia abdominala

Ecografia abdominala este o metoda de diagnostic imagistic nedureroasă, neiradiantă și non-invazivă, fiind utilizată pentru a vizualiza organele și structurile din interiorul abdomenului, precum ficatul, vezica biliară, pancreasul, căile biliare, splina și aorta abdominală.

Imagistica cu ultrasunete ajută medicii să diagnosticheze și să trateze numeroase afecțiuni medicale. Fiind sigură și nedureroasă, ecografia abdominală permite obținerea de imagini ale interiorului corpului cu ajutorul undelor sonore.

Imaginile cu ultrasunete sunt captate în timp real, acestea permițând vizualizarea structurilor și mișcărilor organelor interne, precum și a fluxului de sânge care curge către organele abdominale.

Ultrasunetele utilizează un traductor care emite unde sonore la o frecvență prea mare pentru a fi auzite. Traductorul cu ultrasunete este plasat pe piele, iar ultrasunetele se deplasează prin corp către organele și structurile din interior.

Undele sonore “răsună” în organe ca un ecou și revin la traductor, acesta procesând undele reflectate, care sunt apoi convertite de un computer într-o imagine a organelor sau țesuturilor examinate.

Ultrasunetele se deplasează cu viteze diferite în funcție de tipul de țesut întâlnit. Viteza și cantitatea de unde sonore care revin la traductor sunt interpretate de către acesta din urmă și redate în imagini ca diferite tipuri de țesut.

Un alt tip de investigație imagistică ce are la bază ultrasunetele este ecografia Doppler abdominală, folosită pentru a evidenția viteza și direcția fluxului sanguin în abdomen.

Care sunt principalele tipuri de ecografie abdominala?

ecografie abdominala superioara inferioara totala

În funcție de zona examinată, exista trei tipuri principale de ecografie abdominala:

Ecografie abdominala superioara – cunoscută și sub denumirea de ecografie de abdomen superior, are rolul de a examina organe precum ficatul, stomacul, splina, rinichii, pancreasul, vezica biliară și căile biliare.

Ecografie abdominala inferioara – purtând și denumirea de ecografie de abdomen inferior sau ecografie pelvină, este utilizată pentru a examina organe precum ovarele, uterul, colul uterin, vezica urinară și trompele uterine la pacientele de sex feminin; în cazul bărbaților, este folosită pentru a observa vezica urinară, prostata și veziculele seminale.

Ecografie abdominală totală sau ecografie abdominală generală – în cadrul acestui tip de investigație imagistică sunt observate toate organele din cavitatea abdominală, de la ficat și până la vezica urinară.

Ce utilizări are ecografia abdominala și ce afecțiuni poate diagnostica?

ecografie abdominala utilizari si afectiuni

Ecografia abdominala este cea mai des folosită procedură imagistică pentru a vizualiza și examina fătul la femeile însărcinate, însă are multe alte utilizări clinice, fiind utilizată pentru a detecta o gamă vastă de afecțiuni și disfuncții, precum:

  • Distensie abdominală
  • Disfuncții hepatice (ale ficatului)
  • Organe inflamate sau mărite anormal
  • Anevrism de aortă abdominală (AAA)
  • Litiază colecistică (pietre la vezicula biliară)
  • Noduli hepatici, pancreatici, splenici sau renali
  • Litiază renală sau urinară (pietre la rinichi sau la vezica urinară)
  • Mărire de volum a prostatei
  • Polipi colecistici și de vezică urinară
  • Chisturi hepatice, pancreatice, renale sau anexiale
  • Formațiuni uterine
  • Pancreatită acută și colecții lichidiene peripancreatice
  • Pancreatită cronică (inflamația cronică a pancreasului)
  • Steatoză hepatică
  • Hematoame intraabdominale în contextul unor traumatisme
  • Îngroșarea pereților stomacului, intestinului subțire sau a colonului
  • Cancer de stomac sau pancreatic
  • Boala ficatului gras
  • Apendicită

De asemenea, varianta Doppler a ecografiei abdominale ajută medicul să observe și să evalueze:

  • blocaje ale fluxului sanguin (de ex., cheaguri)
  • îngustarea vaselor de sânge
  • tumori și malformații vasculare congenitale
  • flux sanguin redus sau absent către diferite organe, cum ar fi testiculele sau ovarele
  • flux sanguin crescut, care poate fi un semn de infecție

Deoarece ultrasunetele oferă imagini în timp real, medicii pot utiliza ecografia abdominala pentru a ghida diverse proceduri, cum ar fi biopsiile cu ac, introducerea unui cateter sau a unui alt dispozitiv de drenaj, asigurându-se astfel o plasare sigură și precisă.

Ecografia abdominala la copii

ecografia abdominala la copii

Datorită faptului că nu folosește raze X și nu are efecte nocive cunoscute, ecografia abdominala este deosebit de utilă pentru a evalua cauzele durerilor abdominale, pelvine sau scrotale la copii.

Ecografia abdominala la copii, cunoscută și sub numele de ecografie abdominala pediatrica, poate ajuta, de asemenea, la:

  • Determinarea sursei durerii abdominale, cum ar fi litiaza biliară, pietrele la rinichi, abcesele sau un apendice inflamat (apendicită)
  • Detectarea prezenței și cauzei unui organ abdominal aparent mărit
  • Identificarea și localizarea acumulării anormale de lichid în abdomen
  • Determinarea cauzelor vărsăturilor la sugari

Varianta Doppler a ecografiei abdominale la copii ajută medicul să vadă și să evalueze:

  • Tumori și malformații vasculare congenitale
  • Răsucirea (torsiunea) anormală a unui testicul sau a ovarului. Torsiunea poate limita fluxul sanguin adecvat în testicul sau ovar, ducând la dureri scrotale sau abdominale.

Cum arată echipamentul de ecografie și cum funcționează?

ecograf echipament

Aparatul cu ultrasunete, cunoscut și sub numele de ecograf, este compus dintr-o consolă (computer), un monitor video și un traductor atașat. Traductorul este un dispozitiv de mici dimensiuni care seamănă cu un microfon. Unele ecografii abdominale pot necesita utilizarea unor traductoare cu capacități diferite în cadrul aceleiași examinări.

În timpul procedurii, imaginile obținute cu ajutorul ultrasunetelor sunt redate în timp real pe monitorul video. Computerul creează imaginea în funcție de volumul (amplitudinea), înălțimea (frecvența) și timpul necesar pentru ca semnalul cu ultrasunete să revină la traductor. De asemenea, acesta ia în considerare tipul de structură corporală și/sau țesut prin care se deplasează sunetul.

Când traductorul este glisat pe piele, acesta trimite mici impulsuri de unde sonore inaudibile, de înaltă frecvență, în corp. Pe măsură ce undele sonore revin în organele interne, fluidele și țesuturile corporale, receptorul sensibil din traductor detectează mici modificări ale înălțimii și direcției sunetului. Computerul măsoară instantaneu aceste unde și le afișează ca imagini.

Medicul captează de obicei unul sau mai multe cadre ale imaginilor în mișcare ca imagini statice. De asemenea, poate capta porțiuni de video scurte ale imaginilor (loop-uri).

Ecografia Doppler măsoară direcția și viteza celulelor sanguine pe măsură ce se deplasează prin vasele de sânge. Mișcarea celulelor sanguine determină o modificare a înălțimii undelor sonore reflectate (renumitul efect Doppler). Computerul colectează și procesează sunetele și creează grafice sau imagini color care reprezintă fluxul sanguin prin vasele de sânge.

Pregătirea pentru ecografie abdominala

pregatire ecografie abdominala

Dacă te întrebi ce trebuie să faci înainte de ecografia abdominala, atunci trebuie să știi că, în general, ar trebui să nu mănânci nimic cu aproximativ 6 ore înainte și să bei un litru de apă plată într-un interval de 30 minute înainte de investigație.

În cele 30 minute de dinaintea investigației nu trebuie să urinezi, chiar dacă ai această senzație. Astfel, vezica urinară va fi plină și va permite vizualizarea structurilor învecinate (prostată, uter, ovare, etc.). De asemenea, este recomandat să eviți să bei cafea înainte de o ecografie abdominala.

Ce poți mânca înainte de ecografia abdominală?

Cu 24 de ore înainte de ecografia abdominală se poate mânca, însă este recomandat să nu consumi dulciuri, băuturi carbogazoase și alimente care pot fermenta (de ex., fructe, lapte etc.). Cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 18.00-19:00.

De asemenea, pregătirea pentru ecografie abdominala depinde și de tipul de investigație care urmează să fie efectuată:

  • Pentru un studiu al ficatului, vezicii biliare, splinei și pancreasului, ți se poate cere să mănânci o masă fără grăsimi în seara dinaintea investigației și apoi să eviți să mănânci timp de opt până la 12 ore înainte de test.
  • Pentru ecografia rinichilor, ți se poate cere să bei patru până la șase pahare de apă cu aproximativ o oră înainte de test pentru a-ți umple vezica urinară. De asemenea, ți se poate cere să eviți să mănânci timp de opt până la 12 ore înainte de test pentru a evita acumularea de gaze în intestine.
  • Pentru ecografia aortei, poate fi necesar să eviți să mănânci timp de opt până la 12 ore înainte de investigație.

Cum se desfășoară o ecografie abdominală?

ecografie abdominala mod de desfasurare

Pentru majoritatea examenelor cu ultrasunete, vei sta întins cu fața în sus pe o masă de examen care poate fi înclinată sau orizontală. Ți se va cere să îndepărtezi orice îmbrăcăminte, bijuterii sau alte obiecte care pot interfera cu scanarea.

Un medic special instruit pentru a efectua și interpreta ecografii te va poziționa pe masa de examen și va aplica un gel pe bază de apă pe zona corpului examinată. Gelul va ajuta traductorul să facă contact ferm cu corpul și va elimina excesul de de aer dintre traductor și piele care poate bloca trecerea undelor sonore prin corp.

Apoi, medicul va plasa traductorul pe corp și îl va deplasa înainte și înapoi peste zona de interes până când captează imaginile dorite. Pentru a obține o claritate cât mai mare a imaginilor, medicul îți poate cere să îți schimbi poziția sau să îți ții respirația pentru câteva secunde.

Odată ce ecografia abdominală este efectuată, medicul va șterge gelul transparent de pe piele.

Întrebări frecvente despre ecografia abdominală

ecografie abdominala intrebari frecvente

Ce voi experimenta în timpul procedurii? Dar după aceasta?

În general, ecografiile sunt nedureroase, rapide și ușor de tolerat.

Dacă efectuezi o ecografie Doppler, este posibil să auzi sunete asemănătoare pulsului care se schimbă în tonalitate în timp ce se monitorizează și măsoară fluxul sanguin. După procedură, ar trebui să îți poți relua imediat activitățile normale.

Care este durata procedurii?

O ecografie abdominală durează atât timp cât este nevoie pentru ca medicul să obțină imagini clare ale zonelor vizate. Un test cu ultrasunete durează de obicei 20-30 de minute (uneori mai puțin) pentru a se finaliza.

Ecografia abdominală este dureroasă?

O ecografie abdominală, în general, nu doare. Este posibil să simți presiune sau un ușor disconfort dacă traductorul atinge o zonă sensibilă. Orice disconfort pe care îl simți ar trebui să dispară imediat după efectuarea procedurii.

Deși procedura în sine nu provoacă durere, nevoia de a sta nemișcat pe toată durata examinării poate provoca un ușor disconfort, iar gelul transparent se va simți rece și umed. Cu toate acestea, medicul va finaliza procedura cât mai repede posibil pentru a minimiza orice disconfort.

Când pot primi rezultatele și cine le interpretează?

Dacă în urma ecografiei abdominale imaginile obținute sunt clare și relevante, medicul poate discuta rezultatele examinării chiar după efectuarea procedurii.

Dacă se detectează un anevrism sau o altă problemă, medicul îți va prescrie un plan de tratament, care poate implica screening suplimentar, monitorizare sau chiar o intervenție chirurgicală.

De asemenea, anumiți factori pot interfera cu rezultatele unei ecografii abdominale, cum ar fi:

  • obezitate severă
  • prezența alimentelor în interiorul stomacului
  • bariu (un lichid pe care îl înghiți înainte de efectuarea anumitor investigații imagistice, care ajută medicul să observe mai clar stomacul și tractul gastrointestinal) rămas în intestine de la o procedură anterioară
  • excesul de gaze intestinale

Care sunt beneficiile și riscurile ecografiei abdominale?

Beneficii

  • Majoritatea tipurilor de ecografie sunt neinvazive și nedureroase
  • Ecografia este disponibilă pe scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât majoritatea altor metode de investigație imagistică.
  • Imagistica cu ultrasunete este sigură și nu utilizează radiații.
  • Scanarea cu ultrasunete oferă o imagine clară a țesuturilor moi care nu apar clar pe imaginile obținute prin radiografie convențională.
  • Ecografia oferă imagini în timp real, fiind un instrument bun pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac și aspirația de lichid.

Riscuri

Ecografia standard de diagnosticare nu are efecte nocive cunoscute asupra oamenilor. Așadar, se poate afirma că ecografia abdominală nu prezintă riscuri. Spre deosebire de radiografia convențională sau scanarea CT, ecografia nu utilizează raze X, motiv pentru care medicii o folosesc pentru a verifica dezvoltarea copiilor la femeile însărcinate.

Care sunt limitările ecografiei abdominale?

Undele sonore pot fi perturbate de aer sau gaz. Prin urmare, ecografia nu este o metodă imagistică potrivită pentru examinarea unui intestin plin de aer sau a organelor ascunse de intestin.

De asemenea, ecografia nu este foarte utilă pentru examinarea plămânilor, dar poate fi utilizată pentru a depista lichidul din jurul sau din interiorul acestora. În mod similar, ultrasunetele nu pot pătrunde în os, dar pot fi utilizate pentru imagistica fracturilor osoase sau pentru infecția din jurul unui os.

Pacienții supraponderali sau obezi sunt mai dificil de examinat cu ajutorul ecografiei, deoarece cantitățile mai mari de țesut slăbesc undele sonore pe măsură ce acestea trec mai adânc în corp și se întorc la traductor pentru analiză.

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Îți poți face o programare pentru ecografie abdominală cu bilet de trimitere sau direct, sunând la numărul 021 9338 sau completând formularul online.

Investigația este disponibilă în următoarele centre Affidea:

București, Sector 2 – Affidea Fundeni și Affidea-Hiperdia Ritmului

București, Sector 4 – Affidea-Hiperdia Piața Sudului

Timișoara – Affidea-Hiperdia Timișoara

Satu Mare – Affidea-Hiperdia Satu Mare

Cluj – Affidea Cluj și Affidea-Hiperdia Cluj

Brașov – Affidea-Hiperdia Brașov Carpatex 1

Galați – Affidea-Hiperdia Galați

Vâlcea – Sanmed Vâlcea Clinica

Petroșani – Affidea Petroșani

Arad – Affidea Arad