Test de efort – Ergometrie

Anterior
Stomatologie
Ulterior
Urologie

Ai nevoie de un test de efort? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 3 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este testul de efort?

Testul de efort, sau ergometria este o metodă de diagnosticare ce constă în efectuarea unei electrocardiograme (EKG) în condiţii de efort, permanent monitorizate de medicul specialist cardiolog, pentru a putea evidenţia afecţiuni ale cordului greu detectabile în condiţii de repaos. Este o metodă cu largă aplicabilitate pentru diagnosticarea unei plaje extinse de afecţiuni cardio-vasculare. Rezultatele măsurate şi obţinute în timp real permit diagnosticarea cu precizie sporită şi, implicit, realizarea unei scheme de tratament cu rată maximă de succes.

În general, testul de efort presupune măsurarea activității cardiace a pacientului în timp ce merge pe o bandă de alergat sau pedalează pe o bicicletă (cicloergometru). În timpul testului, se monitorizează atât activitatea electrică a inimii în timpul efortului, respirația pacientului, cât și tensiunea arterială a acestuia.

Testul de efort este util medicului pentru a:

  • Diagnostica afecțiuni precum cardiopatia ischemică (boala coronariană). Arterele coronare sunt vasele de sânge principale prin care sângele, oxigenul și nutrienții ajung în inimă. Boala coronariană se dezvoltă atunci când aceste artere sunt afectate, de obicei prin depunerea colesterolului sau a altor substanțe care împiedică buna funcționare a acestora.
  • Diagnostica aritmii cardiace, care apar atunci când semnalele electrice care coordonează bătăile inimii nu mai funcționează corespunzător. Aritmiile pot determina ca inima să bată prea rapid, prea încet sau neregulat.
  • Determina eficiența tratamentului pentru diverse boli cardiace. Dacă pacientul este deja diagnosticat cu o afecțiune cardiacă, un test de efort poate ajuta medicul să determine dacă tratamentul este corespunzător. În caz contrar, în funcție de rezultatele testului de efort, medicul poate recomanda un alt tratament.
  • Monitoriza activitatea cardiacă înaintea unei intervenții chirugicale, precum transplantul de inimă.

Când se recomandă efectuarea unui test de efort?

Se recomandă efectuarea unui test de efort dacă:

  • ai simptome cardiace (angină pectorală, respirație dificilă la efort, palpitații) ce pot indica o boală cardiacă ischemica;
  • aparții unui grup cu risc cardiovascular mediu sau înalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli), chiar daca nu ai simptome;
  • urmezi un tratament pentru o boală cardiovasculară cu care ai fost diagnosticat și medicul dorește o evaluare a tratamentului sau a capacității funcționale;
  • ești sau urmează să fii inclus într-un program de recuperare medicală;
  • ești bărbat și ai peste 40 de ani sau femeie având peste 50 de ani și intenționezi să începi un program regulat de exerciții fizice. Aceste limite de vârstă pot fi mai joase pentru cei cu un stil de viață sedentar, cu factori de risc cardiovascular prezenți sau cu istoric familial de boala cardiacă.
  • ești sportiv amator sau de performanță și dorești să-ți evaluezi capacitatea funcțională sau să depistezi situații în care efortul ar putea fi periculos pentru sănătate (de exemplu, modificări ECG limită sau potențial patologice).

Pregătirea pacientului pentru testul de efort

Este foarte important ca medicul specialist Affidea să fie informat cu privire la istoricul afecţiunii/ afecţiunilor pacientului şi cu privire la ultimele rezultate imagistice sau de laborator pe care le-a efectuat anterior investigaţiei.

Pacientul va fi consultat înaintea efectuării testului de efort de către medicul cardiolog. Efectuarea examinării presupune şi completarea unui chestionar specific şi a Declarației de acord pentru examinare, în care sunt cuprinse şi informaţiile cu privire la riscurile examinării.

Investigaţia de ergometrie presupune doar înregistrarea parametrilor EKG pe perioada depunerii unui efort controlat, în prezenţa medicului cardiolog. În general, nu există nici o limitare cu privire la activitatea curentă, impunerea unui regim alimentar specific, sau alte măsuri similare. Cu toate acestea, înaintea efectuării testului de efort, medicul poate recomanda:

  • evaluarea ecografică a structurii inimii (ecografie doppler transtoracică)
  • evitarea consumului de cafea sau de băuturi energizante, băuturi ce conțin cafeină, alcool.
  • evitarea fumatului ( cel puțin cu 2 ore înaintea testului de efort)
  • evitarea consumului de alimente (cu cel puțin 3 ore înainte de test)

De asemenea, se recomandă ca pacientul să susțină testul de efort îmbrăcat într-o ținută lejeră, sportivă.

Cum decurge un test de efort?

Testul de efort poate fi efectuat la cicloergometru (bicicletă) sau la covor rulant (bandă de alergat). Testul efectuat pe banda de alergat are avantajul simplității și poate fi utilizat de aproape toți pacienții, inclusiv de cei supraponderali sau obezi.

Înainte de începerea procedurii, pacientului i se va măsura frecvența cardiacă în repaus. I se va evalua tensiunea arterială și i se va efectua electrocardiograma de repaus. Se vor aplica pe toracele pacientului electrozi conectați la aparatul EKG, cu ajutorul cărora se va monitoriza activitatea electrică cardiacă.

Testul de efort are mai multe etape. În primă faza, testul implică o etapă scurtă de acomodare la mersul pe bandă/bicicletă. De asemenea, evaluarea prin test de efort se efectuează după anumite protocoale standard, tipul protocolului fiind stabilit de către medicul cardiolog.

Cel mai des utilizat protocol (protocolul BRUCE), implică creșterea treptată a vitezei și a înclinației benzii. La fiecare treaptă de efort, pacientului i se va evalua tensiunea arterială cu ajutorul unui tensiometru. Dacă în timpul testului de efort, pacientul acuză dureri în piept, dificultate la respirație sau amețeli, testul va fi oprit. În general, înregistrarea EKG arată modificări semnificative pentru o afecțiune de natură coronariană, însă există cazuri când pacienții nu prezintă modificări ECG / simptome sugestive, dar nu pot rezista la intensificarea efortului, așadar, și în acest caz, investigația va fi oprită.

Ce contraindicații există la testul de efort?

Efectuarea testului de efort este contraindicată dacă pacientul este diagnosticat cu:

  • infarct miocardic acut sau alte afecțiuni coronariene acute în primele 48 de ore;
  • ritmuri cardiace foarte lente sau foarte rapide precum și valori ale tensiunii arteriale necontrolate terapeutic;
  • embolie pulmonară acută;
  • miocardită sau pericardită acute;
  • disecție acută sau cronică de aortă;
  • stenoza aortica strânsă;
  • insuficiență cardiacă decompensată, cu fenomene congestive prezente;
  • boli cardiace rare care se manifestă prin tulburări de ritm cardiac, în special ventriculare, care prezintă un risc crescut de moarte aritmică (displazia aritmogena de ventrcul drept, tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminică);
  • dizabilitate fizică, senzorială sau mentală, care împiedică fie o bună colaborare medic-pacient, fie efectuarea în condiții de siguranță a testului.

Cât durează un test de efort?

Durata testului de efort propriu-zis este de aproximativ 15 minute. În general, cu tot cu pregătirea prealabilă, investigația nu durează mai mult de o oră.

Interpretarea rezultatelor

În funcție de modificările decelate în timpul efortului fizic și în perioada de recuperare, medicul va stabili dacă rezultatul testulului de efort este unul:

  • negativ – comportament normal al cordului în timpul efortului
  • pozitiv – cel mai adesea indicând o boală care afectează vasele inimii, precum boala coronariană.

Rezultatul poate fi de asemenea neconcludent, în condițiile atingerii unei frecvențe cardiace sub 85% din cea maximală. Trebuie luat în considerare faptul că un rezultat negativ nu exclude 100% o boală coronariană.

Programează-te pentru un test de efort

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Constanta – serviciu disponibil in centrul Affidea Constanta
Bucuresti – serviciu disponibil in centrul Affidea Fundeni
Arad – serviciu disponibil in centrul Affidea Arad