Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Ai nevoie de o consultatie de stomatologie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultatii de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este stomatologia?

Stomatologia se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul problemelor care afectează dinții, gingiile și structura maxilo-facială înconjurătoare. Medicii specializați in această ramură medicală se numesc stomatologi sau dentiști.

Printre procedurile efectuate în activitatea de zi cu zi a unui stomatolog se numără examinările orale, interpretarea radiografiilor dentare, diagnosticarea problemelor dentare si efectuarea tratamentelor. De asemenea, aceștia pot efectua si proceduri chirurgicale orale și prescrie medicamente pentru tratamentul problemelor dentare, ameliorarea simptomelor și prevenirea infecțiilor. Datorită utilizării anestezicelor în mai multe proceduri dentare, stomatologii sunt calificați și în administrarea anesteziei generale sau locale.

Printre subspecialitățile stomatologiei se numără:

Endodonție – Cunoscută și ca terapie de canal, aceasta se referă la studiul, diagnosticarea și tratamentul bolilor care afectează pulpa dentară.

Chirurgie dentară și oro-maxilo-facială – Chirurgia dentară permite rezolvarea unor probleme complicate ce au ca punct de plecare sistemul dento-maxilar: granuloame, chisturi maxilare, molari de minte incluşi sau semiincluşi, canini incluşi, extracţii dentare dificile, abcese cu punct de plecare dentar, tratament chirurgical protetic, tumori benigne, chirurgia parodontală, adiţii osoase, sinus lift etc. Chirurgia oro-maxilo-facială implică intervenţii cu o amploare mai mare, cum ar fi fracturi în regiunea oro-maxilo-facială, tumori, supuraţii, etc. Aceste intervenţii chirurgicale necesită spitalizare şi o supraveghere mai atentă.

Ortodonție – Cunoscută ca una dintre cele mai populare subspecialități ale stomatologiei, ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu corectarea poziționării și alinierii dinților. Metoda principală de tratament este utilizarea aparatului dentar, care are rolul de a ghida treptat dinții către pozițiile lor corecte.

Parodontologie – specializată în diagnosticarea și tratarea bolilor ce afectează gingiile și țesuturile de susținere ale dintelui, precum gingivita și parodontoza.

Stomatologie pediatrică – Cunoscută și sub denumirea de pedodonție, stomatologia pediatrică îndeplinește toate responsabilitățile și funcțiile stomatologului față de pacienții copii si adolescenți.

Protetică – o specializare a stomatologiei a cărei misiune este să asigure obţinerea unei danturi echilibrate din punct de vedere funcţional şi estetic, cu ajutorul lucrărilor protetice (coroane, punți, fațete, proteze).

Când ar trebui să apelăm la un medic stomatolog?

Pacienții sunt sfătuiți să se prezinte la un stomatolog dacă se confruntă cu un simptom care le afectează dinții. Ignorarea problemelor dentare poate duce la agravarea acestora și la necesitatea unui tratament mai complicat și mai costisitor mai târziu. Următoarele simptome sunt semne că este timpul să efectuezi un control stomatologic:

Dureri de dinți – Durerea de dinți este de obicei un semn al unei carii sau al unei infecții. Dacă durerea este suportabilă, pacientul poate aștepta până în ziua programării. Cu toate acestea, dacă durerea este severă, însoțită de inflamație și febră, sau dacă se scurge puroi din zona afectată, este indicat ca pacientul să primească îngrijire imediată intr-o clinică stomatologică de urgență.

Gingii inflamate – Gingiile inflamate pot sugera o infecție, un abces dentar sau gingivită.

Dureri de maxilar – în cazul unor astfel de dureri, un specialist maxilo-facial va verifica maxilarul pacientului pentru semne de degenerare sau inflamație. Durerea maxilarului este adesea tratată cu o protecție bucală combinată cu medicamente antiinflamatoare.

Sensibilitate la alimente reci sau fierbinți – Dacă dinții tăi au devenit brusc sensibili la alimentele fierbinți sau reci, acesta poate fi un semn al cariilor dentare.

Gură uscată – Dacă nu sunt tratate, unele simptome ale gurii uscate pot afecta sănătatea generală a unei persoane. O gură uscată este un posibil semn al infecției bacteriene.

Unele probleme dentare pot necesita intervenții de urgență. Acestea includ:

  • Leziuni traumatice care duc la pierderea dinților
  • Dinte ciobit sau rupt
  • Subluxație sau dinți care se mișcă din poziție sau aliniere corectă
  • Tăieturi și lacerații la obraji, gingii și limbă

Indiferent dacă există simptome traumatice sau netraumatice, pacienții sunt sfătuiți să solicite îngrijiri stomatologice profesionale o dată la șase luni pentru o întreținere adecvată a dinților.

De ce este importantă consultatia de stomatologie?

Consultația stomatologică este recomandată cel puțin o dată pe an, pentru evaluarea sănătății orale a pacientului.

Cavitatea bucală este o parte esențială a procesului digestiv, fiind locul prin care alimentele pătrund prima oară în organism. Înainte de a ajunge în restul tractului digestiv, alimentele ar trebui deja descompuse în bucăți mici și umectate, astfel încât să treacă mai ușor prin esofag.

Din acest motiv, dinții sunt extrem de importanți. Pe măsură ce mușchii maxilarului și unele părți ale feței se mișcă, dinții transformă bucăți mari de mâncare în bucăți mai mici, astfel încât acestea devin mai digerabile.

Cu toate acestea, multe situații pot afecta sănătatea orală. Acestea pot viza nu numai dinții, ci și gingiile, rădăcinile, maxilarele și chiar oasele feței. În timp ce unele dintre aceste probleme sunt ușoare, altele pot fi severe și pot reduce semnificativ calitatea vieții unei persoane sau pot chiar pune viața acesteia în pericol.

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni, trata și gestiona aceste afecțiuni este să efectuezi periodic o consultație de stomatologie.

Cine ar trebui să efectueze o consultație de stomatologie?

Toată lumea are nevoie de o consultatie de stomatologie. Ceea ce mulți oameni nu știu este că bebelușii își dezvoltă mugurii de dinți încă din pântecele mamei. Cu toate acestea, dinții nu ies până când cei mici nu ating vârsta de aproximativ cinci luni. Pe măsură ce dinții încep să se arate, sugarii ar putea avea nevoie deja de curățarea dinților cu îndrumarea unui stomatolog pediatru.

Până la vârsta de 6 sau 7 ani, dinții de lapte se vor slăbi și vor fi înlocuiți cu dinți permanenți, așa că importanța unui stomatolog în acest moment nu poate fi subliniată suficient. Medicul stomatolog poate urmări personal dezvoltarea dinților permanenți chiar înainte de a ieși.

Pe măsură ce pacientul atinge maturitatea, acesta devine mai susceptibil la o varietate de afecțiuni dentare, în funcție de stilul de viață, nivelul igienei orale, sau predispozitie ereditară la diverse boli.

Frecvența vizitelor la cabinetul de stomatologie poate varia foarte mult. Unele grupuri de pacienți sunt considerate cu risc scăzut, ceea ce înseamnă că o consultație de stomatologie o dată pe an este suficientă. Pe de altă parte, pacienții clasificați ca fiind cu risc ridicat pot avea nevoie de cel puțin două consultații de stomatologie pe an. Uneori este posibil să fie nevoiți să viziteze medicul dentist la fiecare 3 luni. Printre situațiile care definesc un pacient cu risc crescut se numără:

  • Este diagnosticat cu diabet
  • Suferă de o boală progresivă sau severă a gingiilor
  • A suferit un transplant de organe
  • Are un sistem imunitar compromis
  • Suferă de infecții dentare recurente
  • Poartă aparat dentar care necesită ajustări regulate
  • Este diagnosticat cu cancer bucal

În general, rolul unei consultații de stomatologie este de a:

  • Asigura pacientulului o sănătate dentară optimă
  • Rezolva problemele dentare cât mai curând posibil
  • Recomanda cea mai bună formă de tratament și management stomatologic
  • Evalua eligibilitatea unei persoane pentru o intervenție chirurgicală sau alte forme de tratament
  • Monitoriza evoluția tratamentului, modificându-l ori de câte ori este necesar
  • Determina modul în care problemele dentare afectează celelalte părți ale corpului
  • Efectua screening-ul pentru cancerul oral
  • Îmbunătăți aspectul dinților și al gingiilor

Cum decurge o consultație de stomatologie?

În timpul consultației de stomatologie, este de așteptat ca medicul dentist să:

  • Efectueze o examinare orală amănunțită – Pacienții vor fi rugați să stea confortabil pe scaunul dentar în timp ce medicul dentist verifică diferite părți ale gurii. De asemenea, medicul dentist poate palpa maxilarul și verifica cerul gurii și zona de sub limbă.
  • Efectueze alte tipuri de investigații – În multe cazuri, medicul stomatolog poate solicita efectuarea unei radiografii dentare. În acest fel, diagnosticul poate fi mai precis, iar tratamentul de urgență, dacă este necesar, poate fi oferit pacienților.
  • Efectueze un test de depistare a cancerului oral – consultatia stomatologica este una dintre numeroasele metode de determinare a oricăror leziuni, răni sau mase suspecte.
  • Evalueze profilul medical al pacientului – Profilul poate include istoricul medical și oral personal și familial, obiceiuri, stil de viață, nivelul de igienă orală etc.
  • Diagnosticheze o afecțiune dentară – Medicul dentist poate recomanda tratamente care pot fi efectuate în cadrul programării respective sau la următoarea vizită. Dacă evaluarea stomatologului sugerează că afecțiunea este complexă, este normal ca pacienții să fie îndrumați și către specialiști (chirurgi dentari, implantologi, ortodonți etc.)
  • Consilieze pacienții – Dentiștii pot oferi sfaturi pentru a promova o mai bună sănătate dentară.

Programează-te pentru o consultatie de stomatologie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica