Ai nevoie de un consult de reumatologie? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este reumatologia?

Reumatologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul afecțiunilor reumatice, precum artroze, boli ale articulaţiilor mobile, afecţiuni inflamatorii ale părţilor moi periarticulare (muşchi, ligamente, tendoane,etc.), precum și cu metodele de tratare și de profilaxie a acestora. Majoritatea acestor tulburări sunt cauzate de degenerarea sistemică și inflamația articulațiilor și a țesuturilor moi, afecțiuni autoimune și vasculită (inflamația vaselor de sânge). Cele mai frecvente boli tratate în cadrul reumatologiei includ osteoartrita, artrita reumatoidă și guta.

Etimologia termenului “reumatologie” provine din limba franceză (rhumatologie), la baza termenului stând termenul omonim din limba greacă: rheuma– curent, logos – știință.

Afecțiunile reumatice sunt unele dintre cele mai răspândite probleme de sănătate din lume, acestea putând fi cauzate de traume, anomalii genetice, ereditate, boli autoimune sau o altă afecțiune subiacentă, cum ar fi cancerul. Unele dintre cele mai comune tipuri de tulburări reumatice sunt:

Osteoartrita – Dintre toate tipurile de artrită, osteoartrita poate fi considerată cea mai frecventă deoarece este cauzată de uzura normală a articulațiilor. Articulațiile corpului, în special genunchii, șoldurile și partea inferioară a spatelui, sunt adesea cele mai afectate, deoarece suportă greutatea corpului. Ele pot fi, de asemenea, deteriorate din cauza unor lovituri sau acțiuni repetitive. Majoritatea adulților în vârstă cad pradă acestei boli pentru că organismul îmbătrânește și își pierde flexibilitatea naturală. În osteoartrită, cartilajul (țesutul moale care acoperă capetele oaselor din articulație) este cel care se descompune. Când devine mai subțire, oasele nu mai au nicio protecție și se freacă unele de altele provocând durere și inflamații. În plus, osteoartrita provoacă și creșterea de os nou în jurul articulației, în special în articulațiile mâinii, provocând durere.

Artrita reumatoidă – Artrita reumatoidă este o boală reumatologică autoimună. În mod obișnuit, sistemul imunitar al organismului acționează ca prima linie de apărare în cazuri de boală sau infecție. Anticorpii sunt modalitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva bolii. Cu toate acestea, există situații în care sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase, precum cazul bolilor autoimune. Artrita reumatoidă apare deoarece sistemul imunitar atacă articulațiile corpului. Simptomele se manifesta de obicei la perechile de articulații, cum ar fi la ambele mâini sau la ambii genunchi, acest aspect diferențiind artrita reumatoidă de cea obișnuită. Când articulațiile sunt atacate, acestea se inflamează și ajung să afecteze atât cartilajul (țesutul care acoperă oasele dintr-o articulație), cât și oasele. Artrita reumatoidă este o boală sistemică cronică, pe termen lung, care trebuie monitorizată și gestionată constant.

Guta – Guta este adesea confundată cu artrita, deoarece ambele au tendința de a împărtăși aceleași simptome, precum inflamația și roșeața. Cu toate acestea, principala cauză a gutei este acumularea de depozite de cristale formate din acid uric între articulații. Acest lucru se întâmplă atunci când organismul are un nivel foarte ridicat de purine, care pot fi derivate din produse bogate în proteine, cum ar fi fasolea și carnea roșie. Organismul produce în mod natural acid uric și cantitățile în exces din acesta sunt eliminate prin urină. Cu toate acestea, există cazuri când aceste cantități în exces se adună în organism și ajung să se cristalizeze în articulații, provocând umflături și, uneori, chiar dureri debilitante. Guta apare adesea la degetul mare al piciorului și afectează mai mult bărbații decât femeile.

Fibromialgia – Această problemă de sănătate are o definiție largă. Adesea se referă la boli reumatice însoțite de oboseală cronică și rigiditate musculară, ceea ce îngreunează pacientul să desfășoare activități regulate, inclusiv ridicarea din pat.

Lupus – Există două tipuri diferite de lupus, dintre care cel mai sever este lupusul eritematos sistemic (LES). În lupus, sistemul imunitar al organismului atacă țesuturile conjunctive, articulațiile și tendoanele.

Când este recomandat să apelezi la un medic specialist în reumatologie?

De cele mai multe ori, deoarece simptomele bolilor reumatice pot fi confundate cu ale altor afecțiuni, un pacient poate merge mai întâi la medicul generalist înainte de a fi îndrumat către un reumatolog. Cu toate acestea, un pacient ar trebui să apeleze la un medic reumatolog dacă:

Pacientul prezintă semne și simptome clasice ale unei boli reumatice – Acestea includ roșeață, sensibilitate și inflamare în articulația afectată, durere care poate fi acută sau cronică și dificultăți de mișcare. Uneori, pacientul poate prezenta oboseală, lipsă de apetit și febră.

Durerea este deja debilitantă – Durerea poate apărea în diferite grade. În timp ce unele dureri pot fi ușoare, altele pot fi atât de severe încât pot împiedica pacientul să desfășoare activități regulate, reducând semnificativ calitatea vieții pacientului.

Boala limitează mișcarea – articulațiile, tendoanele, mușchii, țesuturile și cartilajele au un rol extrem de important în mișcare. O persoană care suferă de o boală reumatică, prin urmare, va avea dificultăți să meargă, să urce scările, să se aplece sau să stea în picioare.

Cineva din familie a fost diagnosticat cu artrită – Multe dintre bolile reumatice, cum ar fi artrita și lupusul, au componente genetice.

O boală autoimună care ar trebui gestionată – Este posibil ca o boală reumatică autoimună să nu poată fi complet vindecată, dar poate fi gestionată și controlată. Un pacient cu această boală ar trebui să se prezinte la un reumatolog pentru a monitoriza progresul bolii, a preveni crizele, a controla simptomele și pentru a determina dacă planul de tratament este unul eficient.

Ce este consultul de reumatologie și cui se recomandă?

Un consult de reumatologie este o întâlnire între pacient și reumatolog, care are loc în urma unei trimiteri de la un medic generalist sau un medic de familie, după ce pacientul prezintă simptome ale unei boli reumatice. În esență, consultul de reumatologie constă într-o discuție și o evaluare a simptomelor pacientului cu scopul de a pune un diagnostic și a prescrie tratamentul necesar.

Un consult de reumatologie este recomandat oricui suferă de simptome ale unei boli reumatice, printre care se numără:

  • Rigiditate în articulații
  • Sensibilitate
  • Dureri articulare
  • Mobilitate redusă care afectează orice articulație a corpului
  • Roșeață în jurul zonei afectate
  • O senzație de căldură în jurul zonei afectate
  • Eczemă
  • Noduli
  • Deformări vizibile în articulație

După consultație, pacientul se poate aștepta să primească un diagnostic, o evaluare a modului în care boala a progresat până la acel moment și o explicație a opțiunilor de tratament disponibile. Dacă, dintr-un motiv oarecare, un diagnostic precis nu este posibil în timpul consultării inițiale, vor fi efectuate teste de diagnostic precum scanări imagistice și analize de sânge, rezultatele acestora ajutându-l pe reumatolog în stabilirea unui diagnostic final.

Cum se desfășoară o consultație de reumatologie?

În timpul unui consult de reumatologie, medicul poate pune întrebări pacientului în legătură cu:

  • Simptomele și detaliile aferente, cum ar fi când au fost experimentate pentru prima dată și cât de intens sunt resimțite
  • Tipul specific de durere resimțită (durere surdă, pulsantă, ascuțită, arzătoare sau durere care iradiază către alte părți ale corpului din apropierea zonei afectate)
  • Modul în care afectează durerea viața și activitățile pacientului (de exemplu, dacă îl împiedică pe pacient să îndeplinească sarcinile zilnice sau să doarmă profund)
  • Istoricul medical
  • Un potențial istoric familial de artrită
  • Informații cu privire la orice accidentare recentă, ce anume declanșează durerea, când începe de obicei, când se resimte cel mai intens și cât durează

Medicul reumatolog va efectua apoi un examen fizic pentru a verifica zona unde se resimt simptomele. El va verifica, de asemenea, ochii, gura și pielea pacientului pentru orice semne de roșeață, inflamație sau erupții cutanate. Zona afectată va fi apoi examinată cerând pacientului să îndoaie și să întindă articulațiile, lucru care poate fi dureros pentru pacient. Dacă durerea este prea intensă, pacienții trebuie să informeze imediat medicul reumatolog.

În cazul in care informațiile adunate in cadrul consultatiei de reumatologie nu sunt suficiente, medicul reumatolog va solicita unele analize, dintre care unele sunt generale iar altele sunt folosite în mod specific pentru diagnosticarea artritei. Testele generale pot fi, de exemplu, o hemogramă completă, în timp ce testele specializate pentru evaluarea artritei includ:

  • FR sau testul factorului reumatoid
  • ANA sau anticorp antinuclear
  • Testul CRP sau al proteinei C reactive
  • Test de LE sau lupus eritematos
  • Testul vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH)

Aceste teste îl vor ajuta pe reumatolog să ajungă la o concluzie mai clară cu privire la starea pacientului. Odată ce diagnosticul este confirmat, pacientul poate începe tratamentul recomandat de medic. În cele mai multe cazuri, forma inițială de tratament este administrarea de medicamente, cum ar fi cele care au la bază corticosteroizi, care sunt cele mai eficiente în cazul artritei ușoare. Dacă boala a progresat într-un stadiu avansat, pot fi necesare medicamente mai puternice, cum ar fi modificatori ai răspunsului biologic. Reumatologul poate prescrie, de asemenea, analgezice, cum ar fi ibuprofenul, pentru ameliorarea durerii.

Pacientului i se vor oferi, de asemenea, câteva sfaturi privind schimbările necesare în stilul de viață sau activitățile care pot ajuta la îmbunătățirea stării sale. Acestea pot include terapie fizică și ocupațională.

Programează-te pentru o consultatie de reumatologie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Cluj – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Cluj
Brasov – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Brașov Scintigrafie și Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex
Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiest West Mall
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului și Affidea-Hiperdia Piata Sudului
Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani

Diagnostic general