Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Ai nevoie de o consultație de pneumoftiziologie? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este pneumoftiziologia?

Pneumoftiziologia este o ramură a medicinei care îmbină pneumologia și ftiziologia. Ftiziologia se ocupă cu cercetarea microbiologică specifică a bacilului Koch, inclusiv cu epidemiologia, metodele de diagnostic, tratarea și profilaxia tuberculozei, îndeosebi a tuberculozei pulmonare.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza, cunoscută și sub numele de TBC, este o boală respiratorie cauzată de o microbacterie care se dezvoltă în părți ale corpului unde se găsește mult sânge și oxigen. Această infecție bacteriană se răspândește de obicei prin fluxul sanguin, precum și prin ganglionii limfatici, dar vizează în primul rând plămânii (tuberculoza pulmonara). Bacteriile tuberculozei ucid țesutul organului pe care îl infectează, fiind o afecțiune care pune viața în pericol dacă este lăsată netratată.

Există două tipuri sau stadii de tuberculoza:

Tuberculoza latentă – aceasta este forma inactivă și necontagioasă a bolii, deoarece sistemul imunitar al organismului este capabil să lupte împotriva bacteriilor TBC. Persoanele cu tuberculoza latentă nu vor prezenta niciun simptom atâta timp cât boala nu devine activă.

Tuberculoza activă – apare atunci când bacteria începe să câștige lupta împotriva sistemului imunitar al organismului și începe să provoace simptome. Odată ce bacteriile infectează plămânii, tuberculoza activă se poate răspândi cu ușurință la alții.

Tuberculoza este, de asemenea, clasificată în funcție de localizarea infecției:

Tuberculoza pulmonara – bacteriile sunt localizate în plămâni, ceea ce înseamnă că există pericolul de a transmite boala altor persoane prin expirație, tuse, strănut sau râs.

Tuberculoza extrapulmonară – Dacă bacteria a crescut doar în alte părți ale corpului și nu în plămâni, nu se răspândește la fel de ușor ca în cazurile pulmonare.

Care sunt cauzele tuberculozei?

Tuberculoza este cauzată de o bacterie care se dezvoltă lent, denumită Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), și care poate viza persoanele cu factori de risc crescut, cum ar fi:

  • Pacienți cu tulburări care slăbesc sistemul imunitar
  • Persoane aflate în contact strâns cu un bolnav activ de TBC
  • Persoane care locuiesc sau lucrează în zone aglomerate
  • Cei care nu au acces sau au acces redus la îngrijiri medicale adecvate
  • Consumatorii de droguri și alcool
  • Persoane care călătoresc în locuri în care cazurile de tuberculoza sunt în creștere

Care sunt simptomele tuberculozei?

Simptomele tuberculozei depind de localizarea bacteriei, (dacă este în plămâni sau în alte părți ale corpului). Simptomele tuberculozei pulmonare sunt similare cu cele resimțite de pacienții care suferă de pneumonie și cancer pulmonar. Acestea includ:

  • Tuse cu mucus gros și tulbure care durează mai mult de două săptămâni
  • Mucus sângeros
  • Febră
  • Frisoane
  • Transpirații nocturne
  • Oboseală
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Dureri în piept
  • Slăbiciune
  • Dificultăți de respirație

Simptomele tuberculozei extrapulmonare, pe de altă parte, diferă în fiecare caz în funcție de zona specifică a corpului care este afectată de bacterie. În general, durerea sau inflamația va apărea în zona din jurul părții afectate a corpului. De exemplu, dacă bacteria crește undeva în apropierea coloanei vertebrale, o persoană va experimenta ca simptome dureri de spate.

Când ar trebui sa te programezi pentru un consult de pneumoftiziologie?

Specialitatea medicală care se ocupă cu tratamentul tuberculozei pulmonare se numește pneumoftiziologie, care este în prezent considerată parte integrantă a pneumologiei. Pneumologia cuprinde diagnosticul și tratamentul tuberculozei, astmului, pneumoniei și emfizemului. Medicii specializați în acest domeniu se numesc pneumologi, care sunt instruiți să determine starea plămânilor unei persoane prin modul în care ei respiră. Diverse teste, împreună cu proceduri speciale, cum ar fi bronhoscopia, îi ajută să determine dacă o persoană respiră normal sau suferă de o problemă pulmonară.

Un alt specialist la care poți apela este un specialist în boli infecțioase. Aceștia sunt medici specializați în diagnosticarea și tratamentul bolilor cauzate de infecții complexe. Lista include tuberculoza, printre multe alte tulburări cronice/pe termen lung.

În primă fază, medicul tău generalist sau de familie te poate ajuta să determini dacă simptomele pe care le acuzi indică tuberculoza.

Cu toate acestea, odată ce tuberculoza este confirmată, va trebui să soliciți un tratament specializat de la un medic specialist care se ocupă de boli infecțioase sau de boli pulmonare (pneumolog sau pneumoftiziolog). Deoarece tuberculoza pulmonară este contagioasă, majoritatea pacienților sunt îndrumați către specialiști în boli infecțioase.

Este recomandat să te programezi cât de rapid posibil la un consult de pneumoftiziologie dacă:

  • Experimentezi simptomele tuberculozei
  • Ai fost în contact direct cu o persoană care suferă de tuberculoza pulmonara activă
  • Dacă ai făcut recent un test cutanat TBC, urmărește dacă există umflături sau vânătăi la locul unde a fost făcută injecția. O astfel de reacție nu este normală și ar trebui verificată de medicul specialist în termen de trei zile de la efectuarea testului.

De asemenea, medicii specialiști in pneumoftiziologie pot ajuta persoanele care suferă de tuberculoza să facă față efectelor secundare ale medicamentelor pe care le iau. Adresează-te imediat medicului dacă suferi de probleme ale vederii (încețoșare), icter sau dureri abdominale dacă iei medicamente pentru tuberculoză, cum ar fi izoniazidă sau etambutol.

În ce constă tratamentul pentru tuberculoza?

Deși tuberculoza poate fi vindectă, perioada de tratament poate dura între șase luni și doi ani.

Tratamentul pentru tuberculoza activă constă în :

  • Medicamente combinate – Utilizarea mai multor medicamente asigură că bacteriile nu devin rezistente la antibioticele luate. Acest plan de tratament implică de obicei patru tipuri de medicamente antibacteriene care sunt luate continuu timp de două luni. Dacă este necesar, tratamentul se poate extinde până la patru sau nouă luni, în funcție de rezultatele testelor. Dacă rezultatele nu sunt bune, este posibil ca bacteria să fi dezvoltat rezistență la medicamente. Astfel, combinația de medicamente va trebui schimbată.
  • Terapia sub observare directă sau DOT – În cazurile DOT, pacienții sunt supravegheați îndeaproape de către medicii lor de fiecare dată când își iau medicamentele. Aceste vizite speciale vă ajută să vă asigurați că toate dozele de antibiotice care sunt prescrise sunt luate. Acestea devin adesea necesare pentru mulți bolnavi de TBC din cauza cursului lung de tratament al tuberculozei.

Tratamentul pentru tuberculoza latentă implică :

  • Antibiotice – Persoanele cu tuberculoza latentă trebuie să ia doar un tip de antibiotice o dată. Antibioticele prescrise în mod obișnuit includ izoniazida (6-9 luni) și rifampicina (4 luni).
  • Medicamente combinate – Pentru tuberculoza latentă, se pot lua împreună maximum 2 tipuri de medicamente. De asemenea, poate fi efectuată o terapie observată direct.

Dacă ești diagnosticat cu tuberculoza pulmonara, vei fi contagios timp de aproximativ 2 până la 3 săptămâni după tratament. De obicei, nu va trebui să fii izolat în această perioadă, dar este important să iei câteva măsuri de precauție de bază pentru a opri răspândirea infecției către membrii familiei sau cunoscuți:

  • nu merge la serviciu, școală sau facultate până când medicul nu te sfătuiește că este sigur să te întorci
  • acoperă-ți întotdeauna gura când tușești, strănuți sau râzi
  • aruncă cu grijă șervețelele folosite într-o pungă de plastic sigilată
  • deschide ferestrele atunci când este posibil pentru a asigura o bună alimentare cu aer proaspăt în locul în care îți petreci timpul
  • evită să dormi în aceeași cameră cu alte persoane

Dacă ai fost în contact direct cu cineva care are TBC, este posibil să fie nevoie să efectuezi anumite teste pentru a vedea dacă ai fost infectat. Acestea pot include o radiografie toracică, teste de sânge și un test cutanat numit testul Mantoux.

Programează-te pentru un consult de pneumoftiziologie

Te așteptăm în următoarea clinică Affidea:

Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Cluj