Ai nevoie de o consultatie ORL? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații medicale de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 6 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este ORL – Otorinolaringologia?

Otorinolaringologia – ORL este ramura medicinei care studiază anatomia, fiziologia și patologia urechii, nasului și laringelui. Etimologia termenului este preluată din fr. oto-rhino-laryngologie, cu izvorul în gr. ous – ureche, rhis – nas, larynx – laringe, logos – studiu. Un medic specialist ORL, denumit si otorinolaringolog, are o pregatire înalt specializată, precizie și atenție la detalii în tratamentul organelor responsabile cu funcții precum vorbirea, auzul, gustul și respirația.

Ce părți ale corpului tratează un medic specialist ORL?

Medicii otorinolaringologi diagnostichează, tratează și gestionează bolile urechilor, nasului, sinusurilor, laringelui, gurii (cu excepția dinților) și gâtului, precum și alte structuri ale gâtului și capului (cu excepția creierului și a ochilor).

Urechile

Această parte a corpului este un domeniu exclusiv al medicilor specialiști ORL. Aceștia au competență atât în ​​tratamente medicale, cât și chirurgicale pentru pierderea auzului, infecții ale urechii, tulburări de echilibru (vertij), țiuitul urechilor (tinitus) și unele tulburări ale nervilor cranieni. De asemenea, se ocupă de tulburări auditive congenitale.

Nasul

Sinuzita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care țin de specialitatea medicală ORL. Medicii otorinolaringologi se ocupă de diagnosticarea și tratarea tulburărilor care țin de cavitatea nazală și de sinusuri, precum tulburările de miros, excrescențe, polipi sau deviație de sept.

Gâtul

Otorinolaringologii sunt experți în gestionarea bolilor gâtului, laringelui și esofagului, inclusiv dificultățile de vorbire și înghițire.

Ce tipuri de boli și afecțiuni tratează otorinolaringologia?

Unele dintre cele mai frecvente probleme tratate în cadrul specialității ORL sunt:

Pierderea auzului

Otorinolaringologii diagnostichează pierderea auzului și oferă tratament și soluții de gestionare a simptomelor. Procedurile în cabinet includ îndepărtarea blocajelor de ceară și prescrierea și întreținerea aparatelor auditive. Medicii specialiști ORL efectuează și intervenții chirurgicale precum stapedectomia (îndepărtarea unui os mic din ureche denumit scăriță) și plasarea de implanturi cohleare, dispozitive electronice care permit recuperarea auzului.

Tulburări de echilibru

Unele probleme de echilibru rezultă din problemele din interiorul urechii. Un otolaringolog efectuează teste pentru a găsi cauza problemei și oferă tratament. De asemenea, acesta poate trimite pacientul la un terapeut vestibular, care poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor.

Infecții ale urechii

În cazul unor pacienți, simptomele unor infecții ale urechii, precum otita medie, se ameliorează de la sine în decurs de 72 de ore. Pentru infecțiile care nu se vindecă rapid și prezintă complicații, un otolaringolog poate prescrie antibiotice. Dacă lichidul din urechea medie provoacă infecții frecvente sau pierderea auzului, aceștia pot efectua o intervenție chirurgicală nedureroasă pentru a plasa tuburi mici la nivelul timpanului, care permit scurgerea lichidului din urechi, eliminând infecția și restabilind auzul.

Tinitus

Tinitus nu este o afecțiune în sine, ci un simptom care apare ca un răspuns din partea creierului la diverse modificări precum infecțiile urechii sau ale sinusurilor. Tinitusul este de obicei descris ca un țiuit în urechi, dar poate suna și ca un bâzâit sau clipocit. Un medic specialist ORL va descoperi cauza tinitusului și va prescrie un tratament adecvat.

Tulburări ale nasului și sinusurilor

Pierderea mirosului poate rezulta dintr-o serie de probleme, cum ar fi sinuzita, polipii (creșterea anormală a țesuturilor) și alergiile. Sinuzita este o boală cronică care provoacă dificultăți de respirație, drenaj și infecții frecvente ale sinusurilor. Un medic specialist ORL va prescrie medicamentele în acest sens, iar dacă problema persistă, acesta poate efectua o intervenție chirurgicală endoscopică a sinusurilor pentru a îndepărta blocajele.

Polipii sunt excrescențe mici, necanceroase, care se dezvolta în interiorul nasului sau a sinusurilor, care pot bloca căile respiratorii. Un otorinolaringolog poate îndepărta chirurgical polipii și poate monitoriza ulterior pacientul pentru a preveni recidiva acestora. De asemenea, alergiile pot juca un rol important în problemele legate de nas și sinusuri. Astfel, medicii specialiști ORL prescriu teste de alergie și tratamente antialergice, dacă este necesar.

Când ar trebui să consulți un medic specialist ORL?

De obicei, o consultație generală ORL este efectuată după ce un medic generalist trimite pacientul la un specialist ORL. Acest lucru se întâmplă în cazul în care gama de afecțiuni sau simptomele resimțite nu au fost ameliorate prin tratamentele efectuate inițial sau medicamentele prescrise nu au dat rezultatele așteptate. De asemenea, este posibil ca pacientul să sufere de o afecțiune mai gravă, care să intre sub competența unui medic specialist ORL.

De asemenea, pacientul poate solicita o consultație ORL dacă simptomele s-au agravat și au început să afecteze activitățile zilnice ale pacientului. Unele dintre semnele și simptomele comune ale unei infecții la nivelul gâtului, urechii și nasului includ febra, pierderea poftei de mâncare și oboseala.

De asemenea, un pacient care poate avea unele îndoieli cu privire la diagnosticul inițial poate consulta un alt otorinolaringolog pentru o a doua opinie.

O consultație ORL poate fi efectuată dacă există probleme de echilibru, inclusiv amețeli, precum și leziuni ale urechilor, nasului și gâtului. De asemenea, poate fi efectuată înainte ca pacientul să treacă printr-o intervenție chirurgicală reconstructivă sau estetică.

Dacă prezinti următoarele simptome, este recomandat să te programezi pentru un consult de otorinolaringologie:

  • Traume la nivelul urechilor, nasului sau gâtului
  • Probleme neuronale la nivelul urechilor, nasului sau gâtului
  • Dureri de urechi, nas sau gât
  • Vertij, amețeli sau dificultăți de menținere a echilibrului
  • Dificultati în a auzi sau pierderea auzului
  • Infecții ale urechilor, amigdalelor, sinusurilor sau adenoidelor
  • Otita externă sau “urechea înotătorului”
  • Zgomote în urechi sau tinitus
  • Malformații congenitale ale urechilor, nasului sau gâtului
  • Probleme de respirație
  • Simptome de astm sau alergie
  • Tumori la nivelul urechilor, nasului sau gâtului
  • Anomalii sau deformări ale nasului sau feței
  • Palat despicat sau sept deviat
  • Sângerări nazale
  • Congestie nazală
  • Probleme cu mirosul
  • Dificultate de a vorbi sau de a înghiți

In ce constă o consultatie ORL?

Înaintea unei consultații ORL, este indicat ca pacientul să se asigure că are pregătite toate informațiile relevante, precum istoricul medical și documentele medicale de care medicul specialist ORL va avea nevoie.

În timpul consultației ORL, medicul otorinolaringolog va:

  • Solicita datele medicale ale pacientului și îl va întreba care este motivul consultării
  • Investiga cauza simptomelor sau a afecțiunii printr-un examen fizic și alte teste, cum ar fi endoscopia nazală sau laringoscopia. De obicei, rezultatele sunt disponibile imediat sau eliberate în cursul zilei. În unele cazuri, cum ar fi în cazul biopsiei, timpul de așteptare poate dura câteva săptămâni.
  • Recomanda tratamentul adecvat, medicamentația necesară, și eventualele schimbări pe care pacientul va trebuie să le faca în privința stilului său de viață (dietă allimentară, renunțare la alcool, fumat etc.)
  • Deoarece afecțiunile care afectează urechile, nasul și gâtul pot fi complexe, specialistul ORL poate trimite pacientul și către alți specialiști, cum ar fi un neurolog, un alergolog sau un oncolog, împreună cu care va colabora.
  • În funcție de starea pacientului și de severitatea afecțiunii, un pacient poate fi programat pentru una sau mai multe consultații.

Riscuri și complicații posibile

Unele dintre testele ORL pot provoca complicații cum ar fi infecția, sângerarea sau trauma la locul afectat sau la țesutul din jur. Cu toate acestea, aceste complicații sunt adesea minore și, de obicei, dispar în câteva zile de la administrarea tratamentului prescris.

Ce investigații imagistice poți efectua în cadrul Affidea la recomandarea medicului specialist ORL?

Pentru diagnosticul şi patologia afecţiunilor ORL în centrele Affidea România folosim metode şi echipamente moderne de investigaţie şi diagnostic imagistic:

  • Rezonanţa Magnetică Nucleară – RMN
  • Computer Tomografia – CT
  • Radiologia Convenţională – RX
  • Ecografia 2D/ 3D/ – ECO

Programează-te pentru o consultație ORL

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Timisoara – serviciu disponibil in centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Cluj – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Cluj
Brasov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Calea Bucuresti
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Bucuresti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Piata Sudului
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica