Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Copilul tău are nevoie de o consultație de ortopedie pediatrică? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este ortopedia pediatrică?

Ortopedia pediatrică este o ramură a medicinei dedicată tratării articulațiilor, mușchilor și oaselor copiilor. Un medic ortoped pediatru este un medic specializat în tratamentul acelor zone la copii, de la sugari până la adolescenți.

Un medic specialist în ortopedie pediatrica poate efectua intervenții chirurgicale atunci când este necesar, dar oferă și alte tipuri de tratamente, cum ar fi aparate gipsate sau orteze pentru imobilizarea membrelor afectate și prescrierea de medicamente antiinflamatorii și analgezice.

Corpurile copiilor trec prin schimbări semnificative de-a lungul copilăriei, iar părinții pot confunda cu ușurință durerile de creștere cu diverse afecțiuni sau anomalii ortopedice. Fiind într-un proces de creștere și dezvoltare, articulațiile, mușchii și oasele unui copil diferă de cele ale unui adult. De obicei, copiii sunt trimiși către un specialist în ortopedie pediatrică de către medicul lor pediatru dacă apar probleme.

Ce tipuri de afecțiuni sunt tratate de către un medic specialist în ortopedie pediatrica?

Ortopedia pediatrică acoperă o gamă largă de afecțiuni care sunt congenitale (prezente la naștere) sau dobândite în timpul copilăriei.

Principalele tipuri de afecțiuni tratate în cadrul ortopediei pediatrice includ:

  • Traume, cum ar fi fracturi și leziuni sportive
  • Deformări congenitale ale oaselor, articulațiilor și mușchilor (sistemul musculo-scheletic)
  • Tulburări neuromusculare congenitale
  • Tumori benigne și maligne

Traume și leziuni sportive

Fracturile osoase, luxațiile și entorsele sunt leziuni foarte frecvente în copilărie. În cazul în care copilul tău a suferit o fractură, este important să apelezi cât mai urgent la un ortoped pediatru.

Deformări congenitale

Cele mai comune anomalii congenitale se manifestă la nivelul:

  • Coloanei vertebrale – de ex: scolioza, spondilolisteza și cifoza
  • Picioarelor – de ex: piciorul strâmb, degetele palmare, degetele suplimentare, degetele lipsă, platfus, diferențele de lungime a picioarelor (prea scurte sau lungi), picioarele înclinate și contracturile de flexie a genunchiului
  • Mâinilor – de ex: degetul mare de declanșare, degetele palmate, degetele suplimentare și degetele lipsă.
  • Șoldului – de ex: displazia de șold, impingementul femuro-acetabular, boala Legg-Calve-Perthes  și osteoartrita de vârstă fragedă.
  • Sistemului nervos – de ex: neurofibromatoza

Tulburările și bolile congenitale și dobândite rare includ:

Paralizie cerebrală – această tulburare de dezvoltare este cea mai frecventă dizabilitate motrică la copii și rezultă din dezvoltarea anormală a creierului înainte de naștere sau deteriorarea creierului în curs de dezvoltare după naștere. Simptomele paraliziei cerebrale variază, deși toți indivizii cu această afecțiune au probleme în controlul mușchilor, ceea ce afectează postura și mișcarea. Semnele de paralizie cerebrală sunt de obicei prezente în primele câteva luni după naștere, dar pot să nu apară până la vârsta de 3-5 ani, când devin evidente întârzierile de dezvoltare. Deși nu există un remediu pentru paralizia cerebrală, planurile de tratament, inclusiv medicamentele, aparatele ortopedice, kinetoterapia, terapia ocupațională, logopedia și/sau intervențiile chirurgicale pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Spina bifida – Acest defect congenital rar apare atunci când coloana vertebrală și măduva spinării unui sugar nu se dezvoltă corespunzător în uter. Simptomele pot include un semn de naștere anormal, păr anormal sau un „bulgăr” vizibil pe spate, care conține țesut nedezvoltat în mod necorespunzător al măduvei spinării. Dacă este necesar, opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale și medicamente pentru a gestiona potențialele complicații.

Distrofie musculară – o afecțiune rară în care un grup de boli provoacă slăbiciune progresivă și degenerare musculară. Aceste simptome sunt cauzate de mutații genetice/gene anormale și, de obicei, încep să se manifeste în timpul copilăriei. Deși nu există un remediu pentru distrofia musculară, există planuri de tratament care includ terapie fizică și ocupațională și/sau intervenții chirurgicale pentru a ajuta la menținerea funcției locomotorii.

Cum decurge o consultație de ortopedie pediatrică?

Specialiștii în ortopedie pediatrică tratează copiii de la naștere până la 18 ani, uneori relația cu medicul continuând și după ce pacientul atinge vârsta maturității.

Inițial, medicul ortoped pediatru va revizui istoricul medical al copilului și îi va pune întrebări despre activitățile zilnice, durerile pe care le resimte, precum și hobby-urile sau sporturile pe care le practică. Apoi, medicul va efectua o examinare detaliată a zonei în care copilul acuză dureri, precum și a mușchilor, tendoanelor și articulațiilor din jur pentru a diagnostica cauza durerii sau a afecțiunii. După un istoric detaliat și un examen fizic, medicul poate recomanda următoarele teste imagistice și de diagnosticare specifice, pentru a stabili un plan de tratament optim:

În funcție de diagnosticul copilului, specialiștii în ortopedie pediatrică oferă inițial opțiuni de tratament conservator, care nu necesită intervenție chirurgicală. Opțiunile de tratament nechirurgical includ următoarele:

  • Orteze, atele și aparate gipsate
  • Osteopatie
  • Kinetoterapie si fizioterapie
  • Medicamente antiinflamatoare
  • Proteze
  • Ergoterapie

Ce tipuri de probleme tratează chirurgii ortopezi pediatrici?

Problemele musculo-scheletice ale unui copil sunt diferite de cele ale unui adult. Deoarece copiii sunt încă în creștere, răspunsul organismului la răni, infecții și deformări poate fi destul de diferit față de cel al unei persoane adulte.

Uneori, ceea ce se crede a fi o problemă la un copil este doar o variație de creștere care se va rezolva cu timpul. Unele dintre problemele pe care le au copiii cu oasele și articulațiile în timpul creșterii nici măcar nu apar la adulți. În plus, evaluarea și tratamentul unui copil sunt de obicei destul de diferite de cele în cazul unui adult.

Cazurile copiilor cu probleme ortopedice complexe sunt gestionate de obicei de către un chirurg ortopedic pediatru. Acesta diagnostichează, tratează și gestionează problemele musculo-scheletice ale copiilor, cum ar fi:

  • Deformări ale membrelor și coloanei vertebrale observate la naștere sau mai târziu în viață  scolioză, diferențe de lungime a membrelor)
  • Anomalii de mers (șchiopătare)
  • Fracturi osoase
  • Infecții ale oaselor sau articulațiilor și tumori

Opțiunile potențiale de tratament chirurgical includ următoarele:

  • Reconstrucția mâinilor și picioarelor
  • Alungirea membrelor, mușchilor și tendoanelor
  • Reconstrucția coloanei vertebrale sau proceduri corective
  • Îndepărtarea tumorilor canceroase și necanceroase
  • Reconstituirea sau înlocuirea articulațiilor

Diagnostic general