Ai nevoie de o consultație de ortodonție? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este ortodonția?

Ortodontia este o ramura stomatologiei care se concentrează pe corectarea poziționării necorespunzătoare a dinților, în special dacă aceasta cauzează probleme de natură estetică, structurală sau împiedică efectuarea unei igiene dentare corespunzătoare. Dinții care sunt înghesuiți, de exemplu, sunt mai greu de curățat, crescând riscul pacientului de a dezvolta carii care pot duce la complicații sau boli ale gingiilor. Medicii stomatologi specializați în tratamentul problemelor de poziționare a dinților se numesc ortodonți.

Problemele severe de poziționare pot face dificilă masticația, necesitând mai mult efort din partea mușchilor maxilarului, ceea ce crește riscul de a dezvolta o tulburare a articulației temporomandibulare.

Ortodonția abordează astfel de probleme prin ghidarea dinților în poziții mai bune cu ajutorul aparatelor dentare, pe care pacienții trebuie să le poarte între 18 și 24 de luni în funcție de gravitatea stării lor.

Aparatele dentare sunt de diferite tipuri, cum ar fi aparatele dentare fixe și cele detașabile. Deși aparatele dentare tradiționale sunt fabricate din metal, progresele în tehnologia ortodontică permit pacienților să folosească structuri mai simple care pot fi ușor fixate pe dinții afectați sau mai multe opțiuni estetice realizate din materiale plastice transparente. Cu toate acestea, aceste alternative tind să vină cu anumite limitări, iar cele mai grave probleme ortodontice sunt tratate în continuare preponderent cu ajutorul aparatelor metalice tradiționale fixe.

Pentru a face tratamentul ortodontic mai eficient, stomatologii folosesc și alte dispozitive și efectuează alte proceduri, cum ar fi:

Extracții dentare – În cazurile de supraaglomerare a gurii, ortodonții efectuează extracția, astfel încât poziționarea generală a dinților să poată fi îmbunătățită.

Dispozitive de reținere – acestea sunt purtate peste dinți după un tratament ortodontic de succes, cu scopul de a menține dinții nou aliniați sau poziționați pe loc în timpul procesului de vindecare. Deoarece dinții au tendința de a continua să-și schimbe poziția de-a lungul vieții unei persoane, mulți pacienți care au suferit un tratament ortodontic sunt sfătuiți să poarte dispozitive de reținere pe viață fie pe timp de noapte, fie pentru câteva ore în fiecare zi.

Radiografie dentară – Razele X dentare sunt utilizate în mod obișnuit pentru a diagnostica și a evalua amploarea problemelor de poziționare a dinților și joacă un rol cheie în etapa de planificare a tratamentelor ortodontice.

Expansor palatin – Acesta este utilizat în cazurile în care arcul maxilarului superior sau cerul gurii trebuie lărgit.

Chirurgie – Folosită numai în cazuri severe, intervenția chirurgicală poate fi folosită pentru a corecta problemele maxilarului care nu răspund la toate tratamentele nechirurgicale.

Care sunt afecțiunile tratate de ortodonție?

Ortodonția se ocupă de următoarele probleme dentare:

  • Dinți nealiniați
  • Probleme de spațiere (dinți care sunt înghesuiți sau au spațiimari între ei)
  • Aranjarea anormală a dinților
  • Supramușcătură sau dinți curbați
  • Submușcătură
  • Mușcătură încrucișată
  • Mușcătură deschisă
  • Linie mediană deplasată
  • Dezvoltare anormală a maxilarului

Un tratament ortodontic începe de obicei cu o consultație în timpul căreia medicul ortodont va evalua dinții pacientului și va discuta potențialele beneficii sau îmbunătățiri care pot fi așteptate, precum și modul în care pot fi obținute. Dacă pacientul decide să avanseze cu tratamentul, medicul stomatolog va efectua apoi o radiografie panoramica a pacientului. Imaginile dobândite vor fi apoi folosite ca ghid în timpul procesului de montare.

Pe parcursul întregului curs de tratament, pacienții sunt sfătuiți să poarte aparatul dentar conform instrucțiunilor stomatologului. Utilizarea incorectă a aparatului dentar va duce probabil la un tratament nereușit. De asemenea, li se va cere să se întoarcă la cabinet la fiecare trei până la șase săptămâni pentru a li se ajusta aparatul dentar.

În plus, li se vor oferi instrucțiuni despre cum să-și păstreze aparatul dentar curat pentru a preveni acumularea plăcii și dezvoltarea cariilor dentare, toate acestea putând să apară în timpul procesului propriu-zis de tratament, când pacientul încă poartă aparatul dentar.

Deși un tratament ortodontic de succes va facilita curățarea dinților, acesta nu reprezintă o protecție în sine împotriva cariilor dentare. De aceea este important ca pacientul să practice o igienă orală adecvată.

Ce este consultația de ortodonție?

O consultație ortodontică este o întâlnire între pacient și medicul ortodont, cu scopul de a identifica opțiunile de tratament care implică purtarea aparatului dentar. Este o oportunitate excelentă pentru pacient de a cunoaște toate opțiunile disponibile (inclusiv avantajele și dezavantajele) și de a evalua dacă se simte confortabil cu medicul dentist.

Când ar trebui să apelăm la o consultație de ortodonție?

O consultație ortodontică este recomandată oricui are nevoie de un aparat dentar sau are o problemă existentă care necesită tratament ortodontic. Dacă pacientul este minor, acesta trebuie să fie însoțit de un părinte sau tutore în timpul consultației. Majoritatea medicilor stomatologi recomandă prima consultație ortodontică a copilului când acesta împlinește vârsta de 7 ani, care este momentul potrivit pentru ca medicii stomatologi să identifice potențialele probleme și să recomande un tratament. În general, ortodonții recomandă ca cei mici să fie supuși unei consultații la această vârstă, deoarece identificarea în timp util a problemelor va duce la tratamente mai eficiente și la rezultate mai bune.

În urma consultației de ortodontie, pacientul va avea o idee clară despre toate opțiunile de tratament, cum ar fi:

Aparate dentare metalice convenționale – Acestea sunt cele mai frecvent utilizate, cele mai puțin costisitoare, dar și cele mai vizibile tipuri de aparate dentare utilizate în prezent.

Aparatele dentare transparente sau ceramice – Mulți pacienți sunt îngrijorați de aspectul inestetic al unui aparat dentar metalic convențional, iar acest lucru a deschis calea pentru opțiuni mai puțin vizibile, cum ar fi aparatul dentar transparent sau ceramic, care imită culoarea naturală a dinților. Acestea sunt mai scumpe decât cele metalice.

Aparat dentar Invisalign – Aparatele dentare Invisalign sunt relativ noi în domeniul ortodonției. Tratamentul presupune folosirea mai multor alignere din plastic personalizate care ghidează încet dinții către poziția dorită. Fiecare tratament necesită aproximativ 18 până la 30 de alignere, fiecare dintre ele fiind folosite timp de aproximativ două săptămâni înainte de a fi înlocuit cu aligner-ul următor. Aceasta este o alternativă excelentă pentru cei care sunt preocupați de estetica purtării aparatului dentar, dar este, în același timp limitată și nu poate rezolva problemele dentare majore. Este, de asemenea, cea mai scumpă opțiune ortodontică din zilele noastre.

Cum se desfășoară o consultație de ortodonție?

Un consult ortodontic implică adesea următorii pași:

  • Evaluare stomatologică
  • Examen oral
  • Radiografie (dacă este necesar)
  • Formularea unui plan de tratament adaptat nevoilor pacientului
  • Evaluarea costurilor
  • Cronologia tratamentului

Dacă este necesară o radiografie, medicul ortodont va folosi de obicei un aparat digital cu raze X pentru a efectua o scanare completă a dentiției (radiografie dentară panoramică).

Pacienții ar trebui să privească, de asemenea, consultația ortodontică ca pe o ocazie de a pune orice întrebări pe care le-ar putea avea cu privire la tratament. Cele mai importante întrebări care trebuie abordate în timpul consultatiei de ortodontie sunt următoarele:

  • Care sunt diferitele tipuri de tratamente ortodontice disponibile?
  • Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni?
  • Care opțiune de tratament este cea mai eficientă?
  • Cât va dura întregul proces de tratament?
  • Vor fi necesare extracții dentare?

Consultația inițială durează de obicei între 30 de minute și 1 oră. După consultație, pacienții ar trebui să-și acorde tot timpul necesar pentru a lua în considerare toate detaliile care au fost discutate. Obținerea unui tratament ortodontic este o investiție majoră, atât în timp, cât și în bani, pacientul necesitând vizite repetate la dentist urmate de controale regulate în timpul perioadei de tratament.

Dacă pacientul decide să continue cu un anumit plan de tratament, acesta va fi programat pentru o altă vizită, în timpul căreia vor fi luate amprente ale gurii. Aceasta este apoi urmată de consultația în cadrul căreia va fi montat aparatul ortodontic ales.

Posibile complicații și riscuri

Deoarece nicio procedură nu va fi întreprinsă în timpul unei consultații de ortodontie, practic nu există riscuri implicate. Dacă pacientul va fi supus unei radiografii, este implicată o anumită expunere la radiații, dar razele X sunt considerate o procedură sigură de diagnostic de rutină atât în ​​domeniul stomatologic, cât și în cel medical. Cu toate acestea, imagistica cu raze X nu este, în general, recomandată femeilor însărcinate.

Există și riscul ca pacientul să nu se simtă confortabil cu medicul ortodont sau să nu poată obține toate informațiile și răspunsurile de care are nevoie pentru a lua o decizie finală. În astfel de cazuri, pacienții sunt sfătuiți să solicite o a doua opinie de la un alt ortodont pentru a putea face o alegere bine informată.