Ai nevoie de o consultație de oncologie? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații medicale de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este oncologia?

Oncologia (din gr. ονκος onkos = masă, tumoră şi sufixul „logy”= ştiinţă) este ramura medicinei care se ocupă cu studiul şi tratamentul tumorilor maligne (al bolii canceroase). Cancerul este termenul global pentru o varietate de boli caracterizate de capacitatea de a induce fenotipul malign. Fenotipul malign include o serie de trăsături precum: capacitatea de proliferare necontrolată, capacitatea de a induce angiogeneză, invazia locală şi metastazare.

Exista trei domenii majore ale oncologiei:

  • Oncologie medicală
  • Chirurgie oncologică
  • Radioterapie oncologică

Oncologie medicala

Oncologia medicală este ramura oncologiei care se ocupă cu managementul complex al pacientului cu cancer, incluzând tratamentele active cu medicaţii sistemice anticanceroase, tratamentele paliative, urmărirea pacientului oncologic, tratamentul efectelor secundare ale tratamentelor oncologice, coordonând strategia terapiei multimodale în cancer.

Oncologia medicală se ocupă cu tratarea și gestionarea cancerului folosind metode nechirurgicale, precum:

  • chimioterapie
  • terapie biologică
  • terapie cu hormoni
  • terapie țintită

Medicii oncologi acționează de obicei ca furnizorul de asistență medicală primară pentru persoanele cu cancer. Aceștia coordonează planurile de tratament și monitorizează îndeaproape pacienții pentru efecte secundare, inclusiv după încheierea tratamentului.

Chirurgie oncologică

Chirurgia oncologică este un domeniu al medicinei care utilizează intervenția chirurgicală pentru a trata, diagnostica, stadializa sau a preveni cancerul. De asemenea, chirurgii oncologi efectuează biopsii, care implică îndepărtarea unei mici mostre de țesut anormal și examinarea acestuia pentru a depista celule canceroase.

Medicii chirurgi oncologi pot recomanda diferite opțiuni de tratament pe baza informațiilor relevate de biopsii, teste imagistice sau analize de laborator. Dacă o biopsie dezvăluie celule canceroase în proba de țesut, un chirurg oncolog poate îndepărta tumora și țesuturile din jur prin intermediul unei intervenții chirurgicale.

Radioterapia oncologică

Radioterapia este un tratament recomandat pentru bolnavii de cancer, care presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale. Exista două tipuri de radioterapie: externă sau internă.

Radioterapia externă folosește fascicule de fotoni de înaltă energie pentru a neutraliza celulele canceroase și a micșora tumorile. Radioterapia internă este un tratament sistemic care implică înghițirea, injectarea sau implantarea unui material radioactiv, cum ar fi iodul radioactiv.

Radioterapia poate fi administrată pacientului și în combinație cu un alt tip de tratament pentru cancer. De exemplu, radioterapia poate fi utilizată pentru a micșora o tumoare înainte ca pacientul să fie supus unei intervenții chirurgicale pentru a o îndepărta.

Medicii oncologi pot avea și alte specializări, în funcție de tipul pacientului sau zona corpului afectată de cancer:

  • Oncologie gastrointestinală
  • Oncologie geriatrică
  • Oncologie ginecologică
  • Oncologie hematologică
  • Oncologie musculo-scheletală
  • Neuro-oncologie
  • Oncologie pediatrică

Ce este cancerul?

Cancerul este o boală în care unele dintre celulele corpului cresc necontrolat și se răspândesc în alte părți ale corpului.

Cancerul poate începe aproape oriunde în corpul uman, care este format din trilioane de celule. În mod normal, celulele umane cresc și se înmulțesc (printr-un proces numit diviziune celulară) pentru a forma celule noi pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Când celulele îmbătrânesc sau sunt deteriorate, ele mor, iar celulele noi le iau locul.

Uneori, acest proces ordonat este perturbat, iar celulele anormale sau deteriorate cresc și se înmulțesc atunci când nu ar trebui. Aceste celule pot forma tumori, care sunt aglomerari de țesut. Tumorile pot fi canceroase (maligne) sau nu (benigne).

Tumorile canceroase se răspândesc sau invadează țesuturile din apropiere și se pot muta în alte zone ale corpului pentru a forma noi tumori (un proces numit metastază).

Tumorile benigne nu se răspândesc și nu invadează țesuturile din apropiere. Când sunt îndepărtate, tumorile benigne de obicei nu cresc înapoi, spre deosebire de unele tumori maligne. Cu toate acestea, tumorile benigne pot fi uneori destul de mari. Unele pot provoca simptome grave sau pot pune viața în pericol, cum ar fi tumorile benigne ale creierului.

Ce tipuri de cancer tratează oncologia?

Există mai multe tipuri de cancer, în funcție de localizarea tumorii inițiale:

Carcinom: apare la nivelul pielii sau a țesuturilor care învelesc organele și glandele. De obicei, tumorile care se formează sunt solide. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer (cancerul de sân, de prostată, de plămân, sau cancerul colorectal sunt de tip carcinom).

Sarcom: acest tip apare în țesuturile care susțin și conectează organismul. Un sarcom se poate dezvolta în stratul de grăsime, mușchi, nervi, tendoane, articulații, vase sangvine, vase limfatice, sau os. Cel mai frecvent cancer osos este osteosarcomul.

Leucemia este cancerul de sânge și apare prin modificarea celulelor sangvine care încep să crească incontrolabil. Aceste tipuri de cancer nu formează tumori solide. Există 4 tipuri de leucemie, grupate în funcție de rapiditatea cu care se extinde boala (acută sau cronică) și de tipul celulei sanguine în care apare cancerul: leucemie limfatică acută, leucemie limfatică cronică, leucemie mieloidă acută, leucemie mieloidă cronică.

Limfomul este tipul de cancer care apare în sistemul limfatic, acesta reprezentând o rețea de vase limfatice și glande care ajută în lupta organismului cu infecțiile. Sunt identificate 2 tipuri de limfoame: Hodgkin și non-Hodgkin.

Mielomul multiplu este un tip de cancer care apare în celulele plasmatice, acestea fiind alt tip de celule imune. Celulele plasmatice anormale numite celule de mielom, se acumulează în măduva osoasă şi formează tumori în oase, în tot corpul.

Melanomul este un tip de cancer care se declanşează în celulele melanocite, acestea fiind celule specializate care produc melanina, pigmentul care conferă culoarea pielii. Majoritatea melanoamelor se formează pe piele, dar melanoamele se pot forma şi în alte ţesuturi pigmentate, cum ar fi ochiul.

Cum decurge o consultație de oncologie?

De obicei, pacientul va consulta întăi un medic primar dacă suspectează că are cancer. Acesta din urmă poate recomanda investigații imagistice precum RMN, CT și PET/CT, precum și teste de sânge pentru a confirma diagnosticul. Dacă aceste teste evidențiază semne de cancer, medicul primar va recomanda pacientului un consult la un medic specialist în oncologie.

În timpul primei consultații, oncologul poate efectua un examen fizic și poate solicita analize suplimentare de sânge, teste imagistice sau biopsii. Aceste teste sunt utilizate pentru a determina tipul și stadiul cancerului, ceea ce îl ajută pe medicul oncolog să identifice cele mai bune opțiuni de tratament pentru pacient.

Un medic oncolog poate colabora cu mai mulți specialiști ca parte a echipei de tratament. Tipul exact de tratament pe care îl primește un pacient depinde de tipul și stadiul cancerului. De exemplu, o persoană care are una sau mai multe tumori poate consulta un chirurg oncolog pentru o biopsie.

Oncologii tratează cancerul în stadiu incipient și tumorile neinvazive cu intervenții chirurgicale sau radioterapie. Cancerele avansate care s-au răspândit deja în diferite zone ale corpului pot necesita chimioterapie și alte tratamente sistemice.

Oncologii nu doar diagnostichează cancerul, ci pot, de asemenea, să administreze tratamente și să monitorizeze îndeaproape progresia bolii. De exemplu, chirurgii oncologi pot efectua biopsii și îndepărta țesutul canceros, în timp ce radioterapeuții pot administra diferite forme de radioterapie pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile.

După ce pacientul încheie tratamentul, acesta va participa la întâlniri regulate de control cu medicul oncolog. În timpul acestor întâlniri, medicul oncolog poate efectua teste pentru a verifica semnele oricăror probleme legate de tratamentul pacientului și efectele acestuia.

Programează-te pentru o consultație de oncologie

Pentru diagnosticul şi patologia afecţiunilor oncologice în clinicile Affidea România folosim cele mai moderne metode şi echipamente de investigaţie şi diagnostic imagistic:

  • Computer Tomografia cu Emisie Pozitronică – PET/CT – cea mai modernă metodă de diagnosticare precoce, stadializare şi evaluare a eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile oncologice
  • Rezonanţa Magnetică Nucleară – RMN
  • Computer Tomografia – CT
  • Scintigrafia – Gamma Camera
  • Radiologia Convenţională – RX
  • Mamografia – MAMMO
  • Ecografia – ECO

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

București – serviciu disponibil în Affidea Fundeni si Centrul de Excelenta Oncologica Affidea Fundeni
Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Cluj
Brașov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1
Ploiești – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Ploiest West Mall
Galați – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Galati
Vâlcea – serviciu disponibil în clinica Sanmed Valcea Clinica
Constanța – serviciu disponibil în clinica Affidea Constanta