Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Serviciu disponibil în Centrul:

Programare on-line

Ai nevoie de monitorizare Holter EKG/TA? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații medicale la standarde de calitate europene. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 2 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este monitorizarea Holter EKG?

Monitorizarea Holter EKG, cunoscută și sub denumirea de “electrocardiogramă ambulatorie” presupune înregistrarea continuă a activității electrice a inimii prin intermediul unui dispozitiv mobil, denumit monitor Holter. Cu ajutorul unui astfel de aparat, care înregistrează timp de 24 de ore ritmul inimii în timpul activităților zilnice, medicul poate obține informații cu privire la funcționarea inimii pacientului pe parcursul unei zile obișnuite de lucru, atunci când acesta nu se află în condiții de cabinet sau de spital. Înregistrarea electrocardiogramei pacientului se realizează pe trei derivaţii, în condiţii de repaos, efort fizic sau tensiune psihică inerente unei perioade de activitate / repaos uzuale de 24 ore.

Un monitor Holter EKG este similar cu unul standard, singura diferență constând în faptul că aparatul este mobil, înregistrarea ritmului inimii realizându-se cu ajutorul unor electrozi plasați pe pieptul pacientului, aceștia fiind niște senzori de mici dimensiuni conectați prin fire la dispozitiv.

Care sunt situațiile în care se recomandă monitorizarea Holter EKG?

Monitorizarea Holter EKG este indicată în primul rând pentru a diagnostica și evalua severitatea aritmiilor cardiace și a tulburărilor de conducere intermitente care apar pe parcursul unei zile obișnuite și care nu pot fi suprinse cu ajutorul electrocardiogramei clasice. De asemenea, monitorizarea Holter EKG se recomandă pacienților care semnalează palpitații sau sincope (pierderi de cunoștință), aceasta fiind utilă pentru evidențierea modificărilor electrocardiografice care pot fi cauza acestor simptome.

Monitorizarea Holter EKG este, de asemenea, recomandată pacienților asimptomatici cu anumite afecțiuni cu risc crescut de aritmii care le pot pune viața în pericol, electrocardiograma ambulatorie detectând aceste modificări și permițând evaluarea severității acestora, precum și stabilirea unui tratament corespunzător.

În cazul pacienților care urmează deja un tratament antiaritmic, monitorizarea Holter EKG permite evaluarea eficienței acestuia și detectarea potențialelor efecte secundare (bradicardie, tulburări de conducere).

O indicație particulară a monitorizării Holter EKG constă în diagnosticarea ischemiei silențioase (care determină modificări electrocardiografice dar nu este însoțită de durere) în cazul pacienților asimptomatici cu cardiopatie ischemică.

Alte indicații pentru care medicul cardiolog poate recomanda pacientului monitorizarea Holter EKG:

  • evaluarea durerii toracice
  • verificarea activității inimii după un atac de cord
  • verificarea activității inimii după ce a fost introdus un stimulator cardiac
  • verificarea efectului tratamentului cu anumite medicamente
  • descoperirea cauzelor anumitor simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, amețeli, stare de confuzie sau leșin

Pregătirea pacientului pentru monitorizarea Holter EKG

Monitorizarea Holter EKG nu necesită o pregătire specială a pacientului și se poate efectua în orice moment al zilei, iar pacientul nu trebuie să-și întrerupă tratamentul medicamentos prescris de medicul curant înainte de această investigație.

Pacientul va fi consultat înaintea montării aparatului Holter EKG de către medicul specialist cardiolog, apoi se va proceda la montarea senzorilor şi a aparatului înregistrator. Pentru pacienții cu pilozitate excesivă poate fi necesară raderea zonei unde se aplică electrozii.

Este foarte important ca medicul specialist să fie informat cu privire la istoricul afecţiunii/ afecţiunilor pacientului şi cu privire la ultimele rezultate imagistice sau de laborator pe care le-a efectuat anterior investigaţiei.

Medicul îi va arăta pacientului cum să reatașeze electrozii în cazul în care aceştia se dezlipesc în timpul perioadei de monitorizare. De asemenea, pacientul va primi instrucțiuni despre cum să aibă grijă de monitor și ce trebuie să facă în timpul purtării acestuia. Instrucţiunile specifice vor fi comunicate de medicul specialist fiecărui pacient în parte ţînând cont de specificitatea particularizată simptomatologiei prezentate de pacient.

Indicații generale care pot fi recomandate pacientului pe parcursul monitorizării Holter EKG

După montarea aparatului, pentru o mai bună fixare a electrozilor, este de preferat ca pacientul să poarte o îmbrăcăminte mai strâmtă în partea toracică (bluză sau maiou).

În timpul purtării monitorului Holter EKG, pacientul va continua să își desfășoare activitățile obișnuite. Este posibil ca medicul să îi ceară acestuia să țină un jurnal în care să noteze activitățile desfășurate, medicamentele utilizate și simptomele apărute în timpul purtării monitorului.

Este important ca pacientul să noteze în jurnal fiecare activitate și momentul în care aceasta are loc. Iată câteva exemple de activități:

  • mersul pe jos
  • urcatul scărilor
  • exercițiile fizice
  • activitatea sexuală

De asemenea, pacientul trebuie să menționeze în jurnal orice fel de simptome și momentul în care le sesizează. Iată câteva exemple de simptome relevante:

  • durere în piept sau disconfort
  • orice altă durere
  • dificultăți de respirație
  • amețeli sau stare de confuzie
  • leșin
  • palpitații ale inimii (accelerare sau discontinuități ale bătăilor de inimă)
  • oboseală
  • greață

Ce trebuie evitat în timpul purtării monitorului Holter EKG?

Anumite lucruri pot influența rezultatul final al înregistrării. În timp ce purtați monitorul Holter EKG, evitați următoarele:

  • deconectarea firelor sau electrozilor
  • apropierea de magneți, detectoare de metal, fire de înaltă tensiune, aparate electrice și electronice precum cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile și MP3 playere (se recomandă păstrarea unei distanțe de minimum 15 cm față de acestea)
  • udarea monitorului (evitarea dușului, băilor sau înotului în timpul purtării monitorului)

Ce este monitorizarea Holter TA?

Monitorizarea Holter TA, cunoscută și sub denumirea de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale, este o investigație medicală care permite măsurarea valorilor tensionale la intervale regulate de timp, pe durata a 24 de ore sau mai mult, în timpul activităților de zi cu zi ale pacientului.

Spre deosebire de măsurarea tensiunii arteriale clasice, în condiții de cabinet sau de spital, monitorizarea Holter TA permite obținerea de informații importante cu privire la variabilitatea valorilor tensionale pe parcursul zilei/nopții, variația situațională a acestor valori, precum și alte aspecte care pot fi dificil de evaluat în condiții obișnuite. Astfel, investigația surprinde atât momentele mai liniștite cât și pe cele mai stresante din viața pacienților.

In ce cazuri se recomandă monitorizarea Holter TA?

Monitorizarea Holter TA se recomandă în primul rând pentru diagnosticarea și evaluarea severității hipertensiunii și hipotensiunii arteriale permanente sau oscilante care apar de-a lungul zilei și care nu pot fi surprinse în cadrul unei consultații cardiologice. Pentru pacienții care suferă de cefalee (dureri de cap), amețeli sau tulburări de vedere, monitorizarea Holter TA este utilă în descoperirea oscilațiilor de tensiune arterială care pot cauza aceste simptome.
De asemenea, cu ajutorul monitorizării Holter TA se calculează valorile tensionale medii nocturne și diurne precum și procentul de timp în care valorile tensiunii sistolice și diastolice sunt peste limita superioară normală.

Printre indicațiile monitorizării Holter TA se mai numără:

  • În cazul pacienților care sunt deja sub tratament antihipertensiv, pentru evaluarea eficienței acestuia sau pentru detectarea apariției unor efecte secundare;
  • Pentru diagnosticarea hipotensiunii ortostatice (valori tensionale reduse la ridicarea în picioare sau la schimbarea poziției corpului la pacienții cu amețeli);
  • În cazul suspiciunii de hipertensiune “de halat alb” (înregistrarea unor valori mai mari ale tensiunii arteriale în cabinetul medicului decât acasă, în cazul unor pacienți fără alți factori de risc cardiovascular);
  • În cazul suspiciunii de hipertensiune mascată (valori TA cvasinormale la cabinet, dar crescute în rest) sau hipertensiune arterială nocturnă
  • Pentru evaluarea hipertensiunii de graniță

Pregătirea pacientului pentru monitorizarea Holter TA

Monitorizarea Holter TA nu necesită o pregătire specială a pacientului și poate fi efectuată în orice moment al zilei. Este recomandat ca investigația să fie realizată într-o zi obișnuită, chiar dificilă, în care pacientul să facă și excese care să-i determine eventual apariția simptomatologiei. De asemenea, medicamentația nu trebuie întreruptă înainte de această investigație.

Este indicată evitarea hainelor cu mâneci strâmte pentru a nu întâmpina dificultăți la îmbrăcare după montarea aparatului.

Cum decurge monitorizarea Holter TA?

Măsurarea valorilor tensionale ale pacientului se realizează prin intermediul unei manșete montate pe brațul acestuia, aceasta fiind conectată la un aparat care înregistrează valorile tensiunii arteriale la intervale regulate de timp. Aparatul Holter TA este de mici dimensiuni, ușor de purtat, silențios și se fixează în talie. Montarea aparatului durează aproximativ 10 minute, acesta fiind conectat la o aplicație care setează manșeta să se umfle și să măsoare tensiunea la un interval prestabilit, atât în timpul zilei cât și în timpul nopții.

După montarea aparatului, în momentul în care manșeta se umflă, pentru ca acuratețea măsurătorii să fie cât mai mare și cât mai lipsită de erori, este de preferat ca pacientul să țină brațul întins până la finalizarea acesteia. Pe toată durata purtării aparatului pacientul trebuie să evite să facă duș sau baie.

Iată care sunt etapele investigației de monitorizare Holter TA:

  • Consult preliminar;
  • Completarea foii de observație și a acordului;
  • Montarea dispozitivului medical;
  • Instruirea pacientului cu privire la utilizarea dispozitivului medical;
  • Decuplarea aparatului (în cadrul clinicii) și transferarea datelor într-un computer;
  • Analizarea datelor, stabilirea diagnosticului și recomandărilor;
  • Trimiterea rezultatelor.

Programează-te pentru monitorizare Holter EKG/TA

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrul Affidea Fundeni
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad