Ai nevoie de o consultatie de medicina muncii? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultatii de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este medicina muncii?

Medicina muncii este specialitatea medicală care se concentrează pe identificarea și gestionarea riscurilor pentru sănătate cu care se pot confrunta oamenii la locul de muncă. Se adresează în mod special companiilor și angajaților acestora și se ocupă de prevenirea, evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea oricăror probleme de sănătate care pot fi experimentate la locul de muncă. De asemenea, medicina muncii are rolul de a se asigura că se respectă legile privind siguranța la locul de muncă.

Studiul medicinei muncii se bazează pe convingerea că siguranța la locul de muncă și bunăstarea angajaților sunt afectate de o întreagă interacțiune de diferiți factori. Sfera de aplicare a domeniului se schimbă, de asemenea, pe măsură ce relațiile și standardele societății, guvernului, sindicatelor, angajatorilor și lucrătorilor evoluează.

Obiectivele specifice ale medicinei muncii sunt:

  • Identificarea potențialelor pericole la locul de muncă pentru a asigura siguranța acestuia
  • Menținerea bunăstării fizice și psihice a lucrătorilor
  • Prevenirea accidentelor și vătămărilor profesionale
  • Evaluarea sănătații și stării de sănătate a lucrătorilor pentru a determina dacă aceștia sunt apți pentru muncă
  • Diagnosticarea și tratarea leziunilor profesionale
  • Reabilitarea lucrătorilor care s-au îmbolnăvit sau s-au rănit în timpul serviciului
  • Dezvoltarea și implementarea programelor de sănătate la locul de muncă

Unele dintre pericolele pe care le tratează sau le evaluează medicina muncii includ:

  • Materiale toxice utilizate în producție
  • Factori de stres în procesele de muncă
  • Igienă industrială
  • Calitatea aerului din interior și alte probleme de mediu
  • Violența la locul de muncă
  • Bioterorism
  • Ergonomie
  • Boli și leziuni la locul de muncă

În atingerea acestor obiective, medicina muncii combină diferite discipline, precum:

  • Medicină preventivă
  • Kinetoterapie și reabilitare
  • Toxicologie
  • Psihologie
  • Sănătate Publică
  • Sănătatea mediului

Profesioniștii medicali care sunt specializați în această ramură medicală sunt numiți medici de medicina muncii. Datorită naturii muncii lor, este important să fie competenți în toate domeniile medicinei clinice. De asemenea, se așteaptă să posede cunoștințe generale despre operațiunile de la locul de muncă și, în unele cazuri, sunt parte integrantă a companiei. Aceștia sunt de obicei însărcinați să interacționeze atât cu echipa de conducere a companiei, cât și cu angajații, precum și să intre în contact cu agențiile guvernamentale, sindicatele, spitalele și oficialii din sănătatea publică.

Dat fiind faptul că majoritatea populației petrece în medie opt ore pe zi la locul de muncă și că există un număr mare de companii, medicina muncii joacă un rol cheie în societate și este benefică atât la nivel individual, cât și la nivel comunitar.

Medicina muncii și companiile

Companiile sau organizațiile sunt obligate prin lege să angajeze sau să colaboreze cu specialiști în medicina muncii pentru a evalua sănătatea angajaților lor și siguranța la locul de muncă. Tuturor angajatorilor li se recomandă să facă acest lucru ca parte a responsabilității față de angajații lor. De asemenea, este recomandat ca firmele să folosească în mod preventiv programele de sănătate și siguranță pentru a-și proteja lucrătorii, așa că cel mai indicat este să existe o colaborare cu un medic de medicina muncii înainte de a avea loc orice accidente, boli sau răniri.

Asigurând sănătatea angajaților și siguranța la locul de muncă, companiile asigură, de asemenea, continuitatea operațiunilor lor, prevenind incidentele nefavorabile care pot perturba sau întrerupe activitatea zilnică.

Unele companii pot angaja un specialist în medicina muncii cu normă întreagă ca parte a echipei lor, mulți dintre medicii de medicina muncii lucrând și în spitale, clinici cu mai multe specialități sau clinici specializate în acest domeniu.

Ce este o consultatie de medicina muncii?

Consultația de medicina muncii este o întâlnire între pacient și un medic specialist în domeniu.

Consultatia de medicina muncii se efectuează:

  • Printre grupurile cu risc ridicat – Toate tipurile de muncă au un anumit nivel de risc profesional, dar rănile și alte afecțiuni sunt mai frecvent întâlnite în industria de producție, asistență medicală și transport. Alte persoane care pot aparține acestui grup includ:
  • Persoanele în vârstă sau cele care au cel puțin 65 de ani
  • Cei cu o boală sau o afecțiune preexistentă, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială
  • Persoanele care au avut probleme cu sistemul musculo-scheletic, cum ar fi artrita sau fractura
  • Lucrători care trebuie să efectueze mișcări repetitive ca parte a locurilor de muncă
  • Angajații care petrec multe ore la birou, deoarece acest lucru crește probabilitatea de dureri de spate și obezitate din cauza unui stil de viață sedentar. Obiectivul este de a ajuta pacientul să-și recapete funcția completă a părții corpului afectate. Dacă vătămarea sau afecțiunea a dus la o dizabilitate, care poate fi parțială sau totală, temporară sau permanentă, se așteaptă ca specialistul să ajute pacientul să crească mobilitatea, flexibilitatea și productivitatea.
  • Companii – Angajatorii privați investesc în prezent în obținerea serviciilor profesionale ale experților în medicina muncii ca o modalitate de a reduce costurile directe și indirecte atribuite accidentărilor și condițiilor de muncă, inclusiv absenteismul, zilele de boală și productivitatea și eficiența scăzută.

Cum decurge o consultatie de medicina muncii?

Consultația de medicina muncii este efectuată de un grup de profesioniști din domeniul sănătății. Companiile care doresc să minimizeze sau să prevină vătămările și condițiile la locul de muncă pot contacta un ergonomist autorizat a cărui sarcină este să efectueze evaluarea riscurilor, să recomande soluții ergonomice bazate pe rezultatul evaluării și să ajute compania să creeze propuneri sau ghiduri care promovează siguranța, productivitatea și eficiența la locul de muncă.

De asemenea, experții în sănătate pot fi chemați pentru:

  • A asista departamentul de resurse umane în crearea de programe de sănătate și bunăstare pentru angajați
  • A evalua starea generală de sănătate și tonusul angajaților
  • A diagnostica, trata și gestiona accidentele și bolile legate de muncă
  • A ajuta compania să îndeplinească cerințele și standardele stabilite de organizatiile private și de stat care protejează lucrătorii

Angajații despre care se crede că sunt bolnavi sau răniți sunt îndrumați către un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un medic ortoped sau internist, în funcție de afecțiunea suspectată. Procesul este similar cu alte tipuri de consultații care nu sunt legate de muncă. În funcție de diagnostic, pacientul poate urma terapie fizică, ocupațională, psihoterapie sau poate lua medicamente.

Orice tip de job poate fi asociat cu anumite riscuri, deși acestea variază semnificativ în funcție de factori precum vârsta, starea preexistentă a lucrătorului, fișa postului, durata postului și natura industriei. De exemplu, oamenii care lucrează în producție sunt mai susceptibili de alunecare, în timp ce cei care lucrează în construcții au șanse mai mari de a se răni din cauza căderii de la o anumită înălțime. Între timp, persoanele care lucrează la birou sunt vulnerabile la dureri de spate și la tulburări ale încheieturii mâinii. Stilul lor de viață sedentar crește, de asemenea, probabilitatea de a suferi de obezitate, care apoi crește riscul de boli de inimă și diabet.

O consultație de monitorizare a stării pacientului completează procesul de medicină a muncii, care asigură că recomandările din timpul consultării inițiale sunt urmărite și ajustate dacă este necesar. În acest fel, sănătatea angajatului este menținută sau îmbunătățită.

Monitorizarea stării pacientului în medicina muncii este recomandată pentru:

Lucrători care au fost răniți – Accidentele legate de muncă sunt frecvente, iar monitorizarea este necesară pentru a evalua progresul recuperării, a reduce riscurile de accidentare și complicații și a le gestiona în cazul în care acestea apar.

Angajații care dezvoltă afecțiuni legate de mediul de muncă – Un loc de muncă este adesea considerat un factor de mediu care poate afecta sănătatea sau bunăstarea unei persoane. De exemplu, utilizarea repetitivă a unei părți a corpului poate duce la dezvoltarea unei tulburări musculo-scheletice, precum și la dizabilitate. Alte boli comune legate de muncă sunt inflamația articulațiilor și a tendoanelor, cum ar fi artrita și durerile de spate. Consultația de medicina muncii în scop de monitorizare este menită să ajute pacientul să gestioneze aceste afecțiuni, să le trateze în continuare sau să evite apariția unor boli și complicații mai complexe.

Persoanele care pot fi expuse la pericole biologice – Asistentele și medicii, de exemplu, sunt expuși în mod continuu la pericole biologice, inclusiv, dar fără a se limita la, sânge contaminat, vărsături și urină. Monitorizarea este recomandată pentru a efectua teste și a determina dacă lucrătorii au dezvoltat vreo afecțiune.

Companii care au solicitat consultanță – Experții în sănătate și alți profesioniști în medicina muncii pot verifica dacă compania a respectat sau a implementat propunerile, orientările și standardele stabilite în etapa de consultare inițială.

Programează-te pentru o consultatie de medicina muncii

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Brasov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica