Ai nevoie de o mamografie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații imagistice la standarde de calitate europene. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 7 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este mamografia?

Mamografia este o metodă de investigație imagistică care utilizează razele X în doze mici pentru a permite vizualizarea structurilor interne ale sânului, cu scopul principal de a diagnostica și a detecta în timp util cancerul de sân feminin.

Mamografia este o investigație atraumatică pentru pacientă, care permite medicului specialist să pună un diagnostic precis și să stabilească tratamentul potrivit pentru o gamă largă de afecțiuni mamare (noduli, tumori etc).

Care sunt principalele tipuri de mamografie?

În afară de mamografia convențională, care presupune realizarea unui clişeu fotografic a zonei examinate pe un suport de film, exista încă alte trei tipuri de mamografie:

Mamografie digitala

Mamografia digitala se diferențiază de cea convențională prin faptul că folosește un suport electronic pentru a afișa imaginile din interiorul sânului. Acest tip de mamografie folosește un principiu similar cu cel al camerelor digitale iar avantajul său constă într-o mai bună calitate a imaginilor și o expunere mai redusă a pacientei la radiații. Aceste imagini sunt transferate către un computer pentru a fi analizate de către medicul radiologist. Din punct de vedere al experienței pacientei în timpul examinării, mamografia digitală este similară cu cea convențională.

Mamografie cu asistență și detecție computerizată (CAD)

Sistemele CAD examinează imaginile digitale ale mamografiei cu scopul de a detecta zonele cu densități, masă sau formațiuni anormale care pot indica prezența cancerului, marcându-le vizual și alertând medicul radiolog pentru a le analiza în detaliu.

Mamografie cu tomosinteza

Mamografia cu tomosinteză, cunoscută și sub numele de mamografie 3D este o formă avansată de examinare imagistică, în cadrul căreia mai multe imagini ale sânului, preluate din diferite unghiuri, sunt captate și reconstituite (sintetizate) într-un cadru tridimensional. Din acest punct de vedere, mamografia cu tomosinteză este similară cu CT-ul (tomografia computerizată), în care o serie de imagini 2D sunt asamblate pentru a crea o reconstituire 3D a zonei examinate.

Desi dozele de radiații la care este expusă pacienta în timpul unei mamografii cu tomosinteză sunt ușor mai mari decât cele utilizate în cadrul mamografiei convenționale, acestea se încadrează în limitele de siguranță aprobate la nivel internațional.

Mai multe studii efectuate pe eșantioane mari de populație au indicat că mamografia cu tomosinteză are o rata de detecție a cancerului de sân mai mare decât mamografia convențională. De asemenea, în cazul mamografiei 3D, rata de rezultate fals pozitive este mai mică decât în cazul investigațiilor clasice.

Printre avantajele mamografiei 3D se numără:

  • detectarea timpurie a formațiunilor canceroase de dimensiuni mai mici, care nu pot fi vizibile la o mamografie convențională
  • necesitate mai scăzută a biopsiilor sau a investigațiilor adiționale
  • șanse mai mari de a detecta tumori de sân multiple
  • imagini mai clare ale anomaliilor detectate în cazul pacientelor cu țesut mamar mai dens
  • acuratețe ridicată în indicarea mărimii, formei și locației anomaliilor identificate

Care este rolul și utilitatea unei mamografii?

Mamografia este utilizată ca metodă de screening în detectarea timpurie a cancerului de sân la pacientele care nu prezintă simptome sau ca metodă de diagnostic în diverse afecțiuni mamare la pacientele care prezintă diverse simptome precum noduli, sâni dureroși și umflați, sau scurgeri mamelonare.

Mamografia de screening

Mamografia are un rol important în detectarea în timp util a cancerului de sân, aceasta punând în evidență modificări ale sânului cu mult timp înainte ca pacienta sau medicul să le simtă la palpare. În prezent, organizațiile American College of Radiology (ACR) și National Comprehensive Cancer Network (NCCN) recomandă efectuarea anuală a mamografiei de screening pentru femei începând cu vârsta de 40 de ani. Mai multe studii indică faptul că mamografia anuală contribuie semnificativ la detectarea timpurie a cancerului, atunci când tratamentul are cea mai mare rată de eficiență.

De asemenea, organizațiile ACT și National Cancer Institute (NCI) recomandă ca femeile care au avut cancer de sân sau care sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta unul din cauza unui istoric familial, să solicite sfatul medicului cu privire la începerea screeningului sau efectuarea unor investigații adiționale, înainte de a împlini vârsta de 40 de ani. Dacă pacienta prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân, este posibil să fie necesar și un RMN de sân, în completarea mamografiei.

Mamografia de diagnostic

Mamografia de diagnostic este utilizată pentru a evalua pacientele care prezintă anomalii precum noduli sau scurgeri mamelonare identificate anterior prin palpare de către pacientă sau medic. Mamografia de diagnostic mai poate fi necesară și după efectuarea unei mamografii de screening în cadrul căreia s-au identificat zone cu anomalii care necesită o analiza mai amănunțită.

Ce presupune pregătirea pentru mamografie a pacientei?

Înainte de a te programa pentru o mamografie, este recomandat să informezi medicul cu privire la orice anomalii sau probleme identificate în timpul autoexaminarii sânului prin palpare. De asemenea, este important să îi comunici dacă ai suferit intervenții chirurgicale, dacă ai urmat vreun tratament hormonal sau există istoric de cancer la sân în familie.

În general, perioada din lună în care este recomandat să te programezi pentru mamografie este în prima săptămână de după menstruație. Nu în ultimul rand, nu uita să informezi medicul dacă ai vreo suspiciune că ești însărcinată.

Alte recomandari de care este important să ții cont:

  • nu folosi deodorant, pudră de talc sau creme în zona axilelor sau a sânilor în ziua efectuării mamografiei, deoarece acestea pot fi detectate în mod eronat ca anomalii mamare;
  • pune la dispoziția medicului mamografiile efectuate până la acel moment (dacă există) pentru ca acesta să le poată compara cu rezultatele investigației;
  • deoarece va trebui să te dezbraci de la talie în sus, poartă un costum din două piese și nu purta bijuterii la gât;
  • dacă ai implanturi mamare, spune-i acest aspect radiologului deoarece procedura de efectuare și analizare a mamografiei este diferită în acest caz.

Cum se desfașoară procedura?

Când ajungi la centrul de mamografie ți se va cere să te dezbraci de la talie în sus și să îți dai jos bijuteriile, urmând apoi ca radiologul să poziționeze sânul în unit-ul de mamografie. Fiecare sân va fi examinat radiografic separat. În anumite cazuri, sânul va fi comprimat pentru scurt timp între două plăci din material plastic. Comprimarea sânului este necesară pentru:

  • a întinde și nivela țesutul mamar pentru a fi vizualizat în întregime și a evidenția anomalii de mici dimensiuni
  • a permite utilizarea unei doze mai mici de radiații
  • a ține sânul nemișcat în timpul procedurii pentru a minimiza riscul de a obține imagini neclare
  • a focusa razele X pe o zonă mai restrânsă pentru a obține o claritate mai mare a imaginii

La un moment dat ți se va cere să schimbi poziția corpului, unghiurile necesare ale imaginilor într-o mamografie de rutină fiind de sus în jos și din lateral. Procesul va fi repetat pentru fiecare sân.

Va trebui să rămâi nemișcată în timpul procedurii și să îți ții respirația pentru câteva secunde, în timp ce radiologul efectuează mamografia. Întregul proces nu ar trebui să dureze mai mult de 15 minute pentru mamografia de screening și 30 minute pentru cea de diagnostic

Rezultatele investigației

După efectuarea investigației, poți reveni la activitățile tale normale. În câteva zile, sună la centrul imagistic pentru aflarea rezultatelor sau discută cu medicul tău. Chiar dacă ți s-a făcut o citire preliminară a radiografiilor în ziua procedurii, este important să verifici întotdeauna rezultatele finale câteva zile mai tărziu.

  • Dacă rezultatul mamografiei este normal, investigația poate fi repetată la 2 ani pentru femeile între 40-50 ani și la 1 an pentru femeile peste 50 ani sau în funcție de recomandarea medicului.
  • Daca rezultatul mamografiei este anormal, vei reveni la medicul curant cu interpretarea în vederea evaluării unui plan de tratament.
  • Recomandările pentru intervalul repetării investigației sau completarea cu alte examinări imagistice vor fi făcute, în funcție de caz, de către medicul radiolog.

Riscurile mamografiei

Doza de radiații utilizată la mamografie este foarte scăzută, asemănătoare cu cea folosită la o radiografie dentară. În general, această investigație este considerată una sigură, care prezintă un risc foarte mic, neexistând nicio dovadă că expunerea la această doză mică de radiații poate cauza cancer.

Programează-te pentru o mamografie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului si Affidea Fundeni
Timisoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Brasov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica
Cluj – serviciu disponibil în centrul Affidea Cluj