Ai nevoie de o mamografie cu tomosinteza (3D)? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de investigații imagistice la standarde de calitate europene. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din cele 2 clinici Affidea în care acest serviciu este disponibil:

Ce este mamografia cu tomosinteza?

Mamografia cu tomosinteza, cunoscută și sub denumirea de mamografie 3D sau tomozinteza sânului, este o metodă avansată de investigație imagistică cu ajutorul căreia se pot depista în timp util semne ale cancerului mamar sau diagnostica diverse afecțiuni ale sânului. Tomosinteza presupune captarea mai multor imagini cu ajutorul razelor X, din mai multe unghiuri, care sunt prelucrate apoi de algoritmii unui computer, cu scopul de a reconstitui o imagine tridimensională a interiorului sânului.

Mamografia cu tomosinteza și cea convențională utilizează același tip de tehnologie, ambele folosind razele X pentru a obține imagini ale sânului. Diferența principală între aceste două tipuri de investigații constă în faptul că mamografia convențională furnizează imagini 2D (bidimensionale), în timp ce tomosinteza oferă imagini 3D (tridimensionale), prin mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului. Astfel, aparatul obține imagini din mai multe unghiuri, care sunt apoi recompuse într-o serie de secțiuni fine, de 1 mm, de înaltă rezoluție. Prin intermediul mamografiei 3D se obține o mai bună delimitare a arhitecturii interne a sânului, oferind medicului imagist un grad mai mare de vizibilitate a detaliilor țesutului mamar și facilitând confirmarea că țesutul glandular normal suprapus nu conține o leziune.

Mamografia cu tomosinteza vs mamografia conventionala

Atât mamografia cu tomosinteza cât și cea convențională sunt utilizate pentru screeningul și diagnosticarea cancerului de sân. Ambele tipuri de investigații sunt folosite pentru examinarea anuală sau pentru a verifica evoluția cancerului mamar deja diagnosticat. Cu toate acestea, tomosinteza sânului este considerată o metodă imagistică avansată în comparație cu mamografia convențională, oferind imagini mai detaliate si permițând medicului să observe anumite anomalii care altfel nu pot fi identificate. În anumite cazuri, medicul le poate recomanda pe amândouă.

Avantajele mamografiei cu tomosinteza

Mamografia 3D a fost gândită pentru a rezolva limitările mamografiei convenționale digitale. Deși este o foarte bună metodă de screening, mamografia digitală nu are un grad de eficiență la fel de mare. Astfel, mamografia cu tomosinteză este recomandată ca metodă de screening tocmai pentru a reduce rata cancerelor de interval – acele cancere depistate în intervalul dintre două examinări.

Comparativ cu mamografia convențională, mamografia 3D oferă următoarele avantaje:

  • este cea mai nouă și avansată metodă de examinare a sânilor la femeile care au peste 40 de ani (cele mai expuse riscului de cancer mamar)
  • depistează și caracterizează cu mai mare acuratețe formațiunile benigne sau maligne
  • o rată de detecție a cancerului mamar cu 41% mai mare, în special a cancerului invaziv
  • scade cu 15% necesitatea biopsiei mamare sau a investigațiilor adiționale în cazul rezultatelor fals pozitive. Astfel, anxietatea așteptării rezultatului și costurile unor teste inutile sunt semnificativ reduse.
  • o precizie mai mare în determinarea mărimii, formei și localizării anomaliilor
  • este singura metodă imagistică ce poate să evidențieze și să caracterizeze microcalcificările, care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar
  • este adecvată în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens
  • durata procedurii este mult mai mică (15-30 secunde)

Când se recomandă efectuarea mamografiei cu tomosinteza?

Cancerul de sân este o problemă cu care tot mai multe femei se confruntă pe parcursul vieții, incidența acestuia crescând în ultimii ani. Conform mai multor studii, 1 din 6 cazuri au fost depistate în intervalul de vârstă 40-50 de ani.

Drept urmare, mamografia a devenit esențială în depistarea cancerelor, predominant infraclinice (nepalpabile), coroborată cu alte metode de investigare imagistică a sânului (ecografia mamară și RMN de sân).

În contextul în care la vârste mai tinere de 40 de ani se depistează prin ecografie (metoda indicată pacientelor tinere) leziuni suspecte pentru malignitate, mamografia este metoda de elecție pentru caracterizare suplimentară.

În general, în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 ani care nu au simptome sau istoric familial de cancer mamar, se recomandă efectuarea unei mamografii cu tomosinteza o dată la 2 ani. În anumite situații, medicul poate recomanda mamografia 3D și pacientelor mai tinere, ca o completare la ecografia mamară.

În cazul pacientelor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar (care au avut deja cancer la sân, o leziune mamară benignă cu risc crescut sau istoric de cancer mamar sau ovarian în familie), intervalul de examinare va fi unul mai frecvent, conform recomandărilor medicului.

Pregătirea pacientei pentru tomosinteza sanului

Pregătirea pentru mamografia cu tomosinteza este similară cu cea convențională. Iată câteva indicații de care este recomandat să ții cont înainte de efectuarea procedurii:

  • Solicită mamografiile efectuate până la acel moment și pune-le la dispoziția medicului pentru ca acesta să poată compara imaginile și a observa cu mai mare precizie orice modificări apar la nivelul sânilor
  • Este recomandat să te programezi pentru mamografia 3D în prima săptămână de după menstruație
  • Informează medicul dacă ești însărcinată sau daca alăptezi. În aceste cazuri, medicul îți poate recomanda un alt tip de investigație
  • Informează medicul cu privire la orice simptome poți avea, daca ai suferit intervenții chirurgicale, dacă există istoric de cancer mamar în familie sau daca urmezi/ai urmat un tratament hormonal
  • Informează medicul daca ai implanturi de sân
  • Limitează pe cât posibil consumul de cofeină înaintea examinării
  • Alege o vestimentație din două piese care să îți permită să te dezbraci doar de la brâu în sus pentru efectuarea procedurii
  • Evită să folosești deodorant, pudră de talc, loțiuni, creme sau uleiuri în ziua efectuării mamografiei cu tomosinteza

Cum se desfășoară mamografia cu tomosinteza?

Procedura mamografiei 3D este foarte asemănătoare cu cea a mamografiei convenționale, ambele utilizând același tip de echipament imagistic. Diferența principală constă în modul în care sunt captate imaginile.

  • În general, procedura durează undeva intre 15 și 30 de minute. Iată lucrurile la care ar trebui să te aștepți:
  • Înainte de a începe procedura, ți se va cere să te dezbraci de la brâu în sus și să îndepărtezi toate bijuteriile
  • Vei fi poziționată în dreptul aceluiași aparat folosit în cazul mamografiei convenționale. Tehnicianul va așeză fiecare sân, pe rând, în dreptul zonei care emite raze X
  • Sânul tău va fi comprimat pentru scurt timp între două plăci din material plastic, la fel ca în timpul unei mamografii standard
  • Tubul generator de radiații X va fi poziționat deasupra sânului
  • În timpul procedurii, tubul generator de raze X va realiza un arc de cerc în jurul sânului, timp în care vor fi captate 11 imagini ale sânului, timp de 7 secunde
  • Ți se va cere să schimbi poziția pentru ca aceeași procedură să fie efectuată și pentru celalalt sân
  • La finalul procedurii, imaginile vor fi transferate către un computer care va crea o imagine 3D a ambilor sâni
  • Versiunea finală a imaginii tridimensionale va fi trimisă către medicul radiolog pentru interpretarea rezultatelor

Rezultatele investigației

După efectuarea procedurii, poți reveni la activitățile tale de zi cu zi. Daca rezultatele examinării sunt normale și nu apar semne de cancer sau alte anomalii, vei fi contactată la scurt timp pentru a ți se comunica acest lucru.

În cazul în care rezultatele mamografiei cu tomosinteza indică semne de cancer, cel mai probabil vor fi necesare investigații adiționale sau repetarea investigației la intervale de timp mai frecvente.

De asemenea, dacă rezultatele nu sunt concludente, medicul îți va recomanda și alte tipuri de investigații, precum RMN sau ecografie de sân. Cu toate acestea, mamografia cu tomosinteza este recunoscută ca fiind o metodă de investigație cu grad ridicat de precizie, așadar situațiile în care rezultatele sunt neconcludente sunt destul de rare.

Cât de dureroasă este procedura?

Mamografia cu tomosinteză presupune compresia sânilor. În general, este considerată o procedură foarte puțin dureroasă, dar sensibilitatea pacientelor poate varia. Spre deosebire de mamografia convențională, senzația de durere este mai mică în cazul mamografiei 3D, în mod special datorită duratei mai mici de desfășurare a procedurii.

Care este gradul de precizie al mamografiei 3D cu tomosinteza?

Deși tomosinteza sanului este în prezent cea mai avansată metodă imagistică de investigare a sânilor, aceasta nu poate avea acuratețe de 100% la diagnostic, în mod special din cauza dependenței tehnologiei de un medic imagist foarte experimentat în patologia mamară.

Pentru un diagnostic cu grad cât mai ridicat de precizie, nu este suficient să alegi doar cea mai bună tehnică medicală, ci este poate mai important să alegi cu atenție și un medic foarte experimentat în interpretarea mamografiei.

Programează-te pentru o mamografie cu tomosinteza

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

București – serviciu disponibil în clinica Affidea Fundeni
Arad – serviciu disponibil în clinica Affidea Arad