Ai nevoie de o consultatie de dermatovenerologie? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații medicale la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este dermatovenerologia?

Dermatovenerologia este o ramură medicală compusă din două specialități: dermatologie și venerologie. Deși acestea sunt două domenii medicale diferite, ele sunt grupate împreună, venerologia nefiind practicată ca un domeniu independent al medicinei.

Dermatologia se concentrează pe boli ale pielii și mucoaselor, precum tumorile benigne și maligne, negii și alunițele, cancerul de piele și melanomul malign. Spectrul dermatologiei include și reacții alergice ale pielii, psoriazis, urticarie și zona zoster. Dermatologia estetică este un alt domeniu de expertiză, care se ocupă de lifting-uri sau tratamente împotriva ridurilor – spre deosebire de transplanturile de piele după arsuri. În acest caz, dermatologia se intersectează cu domeniul chirurgiei plastice.

Fiind specializat și în domeniul venerologiei, dermatovenerologul își extinde aria de competență pentru a include diagnosticul și tratamentul bolilor venerice sau bolilor cu transmitere sexuală. Acestea pot fi cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau ciuperci, iar contractarea agenților patogeni se realizează aproape întotdeauna prin intermediul pielii sau mucoaselor, motiv pentru care venerologia este atât de strâns legată de dermatologie. Cele mai frecvente boli venerice sunt sifilisul, gonoreea și păduchii pubieni. Infecțiile cu HIV sunt tratate, de asemenea, în cadrul dermatovenerologiei.

Ce sunt bolile cu transmitere sexuala sau bolile venerice?

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt boli care sunt contactate prin actul sexual cu o persoană infectată. Acestea pot fi transmise prin orice activitate sexuală care implică vaginul, penisul, anusul sau gura. BTS se referă la un șir întreg de boli diferite, fiecare cu propriile simptome, unele mai grave decât altele. Toate acestea, însă, necesită tratament pentru a preveni complicațiile ulterioare, care în unele cazuri pot pune grav în pericol și viața pacientului.

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală sunt:

Herpesul genital – Aceasta este o boală venerică cauzată de virusul herpes simplex, în special de tipul HSV-2. Semnele sale cele mai revelatoare sunt veziculele, ulcerele sau rănile în zona genitală, însă virusul poate afecta o persoană fără a provoca astfel de simptome. De asemenea, se poate răspândi prin contact piele pe piele chiar dacă persoana infectată nu dezvoltă răni sau vezicule. De asemenea, aceste ulcere se pot dezvolta, dispărea și reapărea atâta timp cât persoana are virusul. Mai mult, se poate transmite unui copil dacă mama elimină virusul în timpul nașterii, deși acest lucru este destul de rar.

Papilomavirus uman – Negii sau verucile care se formează în zona genitală sunt cauzați de HPV sau papilomavirus uman, o altă boală care se transmite ușor și unul dintre cele mai grave tipuri de boli cu transmitere sexuală. Când sunt lăsate netratate, unele forme de HPV pot duce la cancer de col uterin, vulval, vaginal sau penian. Acești negi sunt de culoare roz-roșiatică și pot apărea în grupuri în jurul organelor genitale; au un aspect asemănător cu conopida și pot fi de dimensiuni mai mici sau mai mari. De obicei nu sunt dureroase, dar pot provoca mâncărimi severe și pot sângera atunci când sunt zgâriate. Deși această boală este cunoscută mai frecvent sub numele de veruci genitale, o persoană poate avea HPV în organism fără a avea niciun simptom.

Hepatita B – Hepatita B este o boală gravă cauzată de un virus care se poate transmite pe cale sexuală. Virusul Hepatitei B se poate răspândi prin spermă și secreții vaginale, similar cu modul în care este transmis virusul HIV. Hepatita B, însă, este mai infecțioasă, dar cei infectați se pot recupera complet, spre deosebire de majoritatea bolnavilor de HIV. Există însă posibilitatea ca aceasta să devină o afecțiune cronică, mai ales dacă purtătorii de virus nu beneficiază de un tratament prompt sau au un sistem imunitar slab. Dacă este lăsată netratată, Hepatita B poate provoca infecție hepatică continuă și ciroză hepatică sau întărirea ficatului.

Chlamydia – O boală venerică foarte frecventă, chlamydia se răspândește ușor, deoarece adesea nu are simptome vizibile. De obicei, este detectată numai atunci când pacientul merge la un control regulat cu testare pentru chlamydia. Astfel, este important ca indivizii activi sexual, în special cei cu parteneri sexuali multipli, să solicite un screening pentru chlamydia atunci când fac un control. În cazurile în care simptomele se manifestă, acesteau au forma unor scurgeri albicioase sau gălbui din vârful penisului, urinare frecventă, senzație de arsură în timpul urinării, testicule sensibile la atingere sau scurgeri vaginale cu miros urât.

Sifilis – Sifilisul este una dintre cele mai contagioase boli cu transmitere sexuală și este cauzată de bacteria Treponema pallidum. Deși se răspândește în general prin orice tip de activitate sexuală, se transmite mai frecvent prin sexul anal și oral, deoarece virusul poate fi transmis unei alte persoane prin săruturi prelungite și contactul cu rănile pe care virusul le provoacă să apară. Cu toate acestea, unele dintre răni sunt mici și dificil de detectat, așa că persoanele infectate încă transmit boala, fără să știe. Sifilisul apare în etape, cu un stadiu incipient provocând doar una sau două răni nedureroase în jurul organelor genitale. Etapa secundară implică răspândirea erupțiilor cutanate care afectează de obicei mâinile și picioarele. Stadiul terțiar poate afecta inima, creierul și nervii și poate provoca chiar moartea dacă nu este tratată.

HIV sau SIDA – Considerată cea mai gravă boală cu transmitere sexuală, această boală este cunoscută sub numele de virusul imunodeficienței umane, mai frecvent cunoscut pentru boala pe care o dezvoltă și care poartă numele de SIDA. Se caracterizează prin slăbirea severă a sistemului imunitar, făcându-l incapabil să protejeze organismul de orice boală sau infecție. Acest lucru face ca pacienții să fie foarte susceptibili la boli și incapabili să lupte împotriva cancerului. SIDA este, de asemenea, o boală progresivă care va afecta o persoană pentru tot restul vieții, deși cu tratamentul potrivit o persoană infectată poate duce o viață normală.

Gonoreea – La fel ca și HIV, gonoreea este o boală răspândită prin fluidele corporale infectate. Este cauzată de bacteria “Neisseria gonorrhoeae”, care se dezvoltă și se înmulțește în membranele mucoase ale corpului și în zonele calde și umede ale corpului, cum ar fi colul uterin, uterul și uretra. Gonoreea este o boală venerică dificilă, care nu manifestă aproape deloc simptome, dar a fost asociată și cu conjunctivita, vulvita sau umflarea vulvei și a amigdalelor în urma infecției prin act sexual oral. De asemenea, provoacă o scurgere ușoară, pe care mulți bolnavi o confundă cu o infecție cu drojdie.

Care sunt cele mai comune simptome ale bolilor cu transmitere sexuala?

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală diferă în funcție de tipul specific de boală. Simptomele cheie ajută la diagnosticarea tipului specific de boală venerică și, astfel, ajută la stabilirea formei de tratament care este necesară. Cele mai comune simptome ale persoanelor care suferă de boli cu transmitere sexuală includ:

  • Bubițe și răni în apropierea vaginului, penisului, anusului sau gurii
  • Negi
  • Umflături
  • Roşeaţă
  • Erupții cutanate
  • Urinarea dureroasă
  • Diaree
  • Pierdere în greutate
  • Dureri
  • Febră
  • Frisoane
  • Icter
  • Secrețiile vaginale care sunt diferite sau mai dense decât scurgerile normale și au, de obicei, un miros urât
  • Sângerări vaginale diferite de cele din perioada menstruală
  • Durere în timpul actului sexual
  • Mâncărime severă

Când ar trebui să efectuezi o consultație de dermatovenerologie și în ce constă tratamentul?

Cele mai multe forme ușoare de boli cu transmitere sexuală pot fi tratate de către un medic specialist în dermatovenerologie prin administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, pentru boli grave, cazuri severe sau simptome cronice și recurente, cel mai bine este să soliciți ajutorul unui specialist în boli infecțioase. Toți pacienții cu HIV/SIDA trebuie, de asemenea, să solicite asistență medicală de la un specialist în boli infecțioase pentru a ajuta la gestionarea pe termen lung a bolii.

Cursul inițial al tratamentului dermatovenerologic este prin antibiotice și este de obicei eficient în tratarea bolii, și chiar vindecarea acesteia, atâta timp cât pacientul urmează cu atenție instrucțiunile de dozare și ia medicamentele la timp. De asemenea, este esențial ca pacientul să continue să ia medicametele pe întreaga perioadă de tratament prescrisă, chiar dacă simptomele dispar deja. Un cuplu care a contractat boala poate, de asemenea, să ia medicamentele și să fie tratat în același timp. Pot fi prescrise medicamente suplimentare pentru ameliorarea simptomelor cu care pacientul se confruntă. Cu toate acestea, unele boli cu transmitere sexuală necesită tratament continuu. Un exemplu este HIV sau SIDA, care în prezent nu are un leac cunoscut.

Programează-te pentru o consultație de dermatovenerologie

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

București – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Ritmului
Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea Medsan
Suceava – serviciu disponibil în clinica Affidea Suceava Obcini