Ai nevoie de un consult cardiologic? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații medicale de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 10 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este cardiologia?

Cardiologia este specialitatea medicală care studiază afecțiunile inimii și a vaselor de sânge. Considerată o subramură a medicinei interne, cardiologia se axează pe diagnosticarea și tratarea afecţiunilor cardiovasculare de patologie diversă, de la malformații congenitale până la boli cardiovasculare precum cardiopatia ischemică, hipertensiuna arterială, insuficiența cardiacă, tulburări de ritm (tahicardie, fibrilaţie atrială etc.), valvulopatii, tromboze venoase sau arteriale etc.

Medicii specialiști în cardiologie se numesc cardiologi, aceștia având o gamă largă de responsabilități, de la efectuarea consultului cardiologic și a diverselor teste de diagnostic, până la efectuarea unor proceduri intervenționale precum angioplastia. Cardiologia se distinge de chirurgia cardiovasculară, aceasta din urmă presupunând proceduri invazive precum intervențiile chirurgicale pe cord.

Care sunt principalele boli și afecțiuni de care se ocupă cardiologia?

Bolile care afectează inima și vasele de sange se numesc boli cardiovasculare. Printre acestea se numară:

  • bolile coronariene;
  • aritmiile cardiace;
  • defectele cardiace congenitale;
  • bolile valvulare;
  • boli ale miocardului (mușchiul inimii);
  • bolile infecțioase cardiace (endocardite, miocardite);
  • disfuncțiile cardiace (hipertensiune arterială, insuficiența cardiacă).
  • infarctul miocardic

Care sunt principalele subspecialități ale cardiologiei?

Electrofiziologie cardiacă

Electrofiziologia cardiacă este o ramură a cardiologiei care se ocupă cu studiul mecanismului circuitului electric din mușchii cardiaci pentru a determina nivelul de sănătate al inimii. Testele electrofiziologice măsoară semnalele electrice ale inimii și ajută la diagnosticarea ritmurilor anormale ale bătăilor inimii (aritmii) sau a bătăilor inimii prea accelerate (tahicardie).

Imagistică cardiacă

O ramură a cardiologiei care s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani datorită progresului realizat în tehnologia achiziției și prelucrării imaginilor, imagistica cardiacă include ecocardiografia, RMN cardiac și tomografia computerizată a inimii (CT cardiac).

Ecocardiografie

Cunoscută și sub denumirea de ecografie cardiacă, ecocardiografia este o metodă de investigație utilizată în cardiologie, care implică utilizarea tehnologiei ultrasunetelor pentru a obține imagini în timp real ale mușchiului cardiac, camerelor și structurilor interioare ale inimii. Este adesea folosită la identificarea infecțiilor și a anomaliilor structurale ale valvelor inimii.

Angio CT cardiac

Angio CT cardiac, sau coronarografia CT este o metodă de investigație imagistică neinvazivă utilizată în cardiologie, care permite:

  • evaluarea arterelor coronare (arterele responsabile de infarctul de miocard)
  • evaluarea scorului calcic AGATSTON și stabilirea riscului cardiovascular
  • evaluarea vulnerabilității plăcilor de aterom
  • evaluarea volumelor cardiace și a funcției sistolice a inimii
  • identificarea anatomiei valvelor și a calcificărilor structurilor cardiace

RMN cardiac (Rezonanță magnetică cardiacă)

În cardiologie, rezonanța magnetică cardiacă este cea mai bună modalitate imagistică de evaluare a volumelor cardiace și a mușchiului cardiac, fiind deosebit de utilă în urmărirea pacienților suspectați sau diagnosticați cu boli cardiace sau ale aortei. RMN-ul cardiac are capacitatea de a decela necroze sau fibroze miocardice, realizând astfel caracterizarea cicatricei miocardice post infarct miocardic sau post miocardită.

Cardiologie intervențională

Cardiologia intervențională este o ramură a cardiologiei care se ocupă de diagnosticul și tratamentul bolilor inimii și ale arterelor prin intervenții cardiovasculare minim-invazive, precum angioplastia, implantul de stimulator cardiac sau implantarea transcateter a valvei aortice. Printre afecțiunile tratate în cadrul acestei subspecialități de cardiologie se numără boala coronariană, infarctul miocardic acut, stenoza aortică, insuficiența cardiacă sau boala arterială periferică.

Cardiologie nucleară

Cardiologia nucleară utilizează radiotrasori (Tl201,Tc99m) și radiofarmaceutice specifice (Sestamibi, Tetrofosmin), care sunt administrate intravenos și care, prin proprietățile acestora, se concentrează la nivelul miocardului. Prin dezintegrare la nivelul corpului pacientului, acestea emit radiații gamma cu durată scurtă de viață, care sunt detectate cu ajutorul unei gamma camera, obținându-se astfel o imagine scintigrafică a cordului.

Cardiologie pediatrica

Cardiologia pediatrică este o specialitate separată de cardiologia pentru adulți, care vizează funcționarea normală a sistemului cardiovascular al copilului, evaluarea, diagnosticul și tratarea modificărilor patologice de la acest nivel, încă din prima zi de viață.

Care sunt indicațiile unei consultații de cardiologie?

Dacă manifești simptome ale unei afecțiuni cardiovasculare, medicul generalist îți poate recomanda un consult cardiologic efectuat de un specialist cardiolog. Simptomele care pot indica o afecțiune cardiovasculară includ:

  • dificultăți la respirație
  • amețeli
  • dureri în piept
  • schimbări anormale ale ritmului cardiac
  • tensiune arterială crescută

Care este importanța consultului cardiologic?

Consultația cardiologica este prima și cea mai importantă etapă în relația pacientului cu medicul cardiolog. În cadrul consultului cardiologic, pacienții au ocazia de a discuta despre problemele lor cardiace, de a înțelege riscurile și complicațiile bolilor cardiovasculare, precum și beneficiile unui stil de viață sănătos. De asemenea, consultația de cardiologie ajută la o mai bună înțelegere a metodelor de tratament și a procedurilor chirurgicale, a pregătirilor pre și postoperatorii, precum și a riscurilor și complicațiilor intervențiilor chirurgicale.

În timpul consultului cardiologic, medicul va evalua istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic amănunțit, precum și teste pentru a evalua riscul acestuia de a dezvolta boli cardiovasculare. Un diagnostic precoce al bolilor cardiovasculare poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta complicații.

Cum decurge o consultație de cardiologie?

Prima etapă a unei consultaţii de cardiologie constă în efectuarea anamnezei, un fel de interviu cu pacientul, în care sunt detaliate principalele simptome ale acestuia. Se prezintă istoricul acestora (când au debutat semnele şi simptomele, frecvenţa lor, durata, ce stimuli le declanşează, ce obiceiuri le ameliorează, etc). Ulterior, discuţia dintre pacient şi medicul cardiolog abordează istoricul bolilor pe care pacientul le are deja diagnosticate (este important ca pacientul să ştie inclusiv vechimea lor și eventualul tratament specific). De asemenea, istoricul familial de boli cardiovasculare este la fel de util pentru medicul cardiolog.

Unele dintre testele de diagnostic care sunt efectuate de către medicul specialist în cardiologie includ:

Angiografie – Se efectuează de obicei în cazul pacienților care au semne de boală coronariană. Acest test folosește imagini cu raze X pentru a examina vasele de sânge sau camerele inimii pentru identificarea depunerilor de colesterol, celule sau alte substanțe, care formează placa de aterom. În timpul angiografiei, un cateter este introdus în vasul de sânge din partea superioară a coapsei sau a brațului și împins spre inimă. O substanță de contrast este apoi injectată în sânge pentru a face arterele vizibile în momentul captării imaginilor cu ajutorul razelor X.

Electrocardiograma (EKG) – Această procedură presupune plasarea unor electrozi pe corpul pacientului pentru a capta semnalele electrice ale inimii. Acest test determină capacitatea de funcționare a inimii, ritmul bătăilor inimii, neregularitățile de ritm și, de asemenea, identifică dacă inima este mărită sau deteriorată. Se efectuează la pacienții care acuză dureri în piept, palpitații, amețeli și dificultăți de respirație.

Test de efort – Este un test de diagnostic care determină capacitatea de funcționare a inimii, prin efectuarea unui EKG în condiții de efort. Acesta presupune măsurarea activității cardiace a pacientului în timp ce merge pe o bandă de alergat sau pedalează pe o bicicletă (cicloergometru). În timpul testului, se monitorizează atât activitatea electrică a inimii în timpul efortului, respirația pacientului, cât și tensiunea arterială a acestuia.

Odată ce rezultatele testelor sunt obținute, cardiologul va concepe un plan pentru evaluare ulterioară prin investigații adiționale, va oferi un tratament sau va recomanda o intervenție chirurgicală. De asemenea, medicul specialist în cardiologie poate recomanda modificări ale stilului de viață, cum ar fi scăderea în greutate, adoptarea unei anumite diete alimentare, creșterea frecvenței activităților fizice, evitarea fumatului sau a alcoolului.

Pregătirea pacientului pentru consultul cardiologic

Este important că pacientul să se asigure că are asupra lui toate documentele medicale care pot oferi informații relevante medicului cardiolog, precum analize, teste și investigații anterioare. Acestea ajută la o mai bună înțelegere a istoricului medical și la evitarea repetării testelor de diagnosticare.

În timpul consultului cardiologic, este important ca pacientul să comunice medicului cât mai multe informații cu privire la istoricul medical, intervenții chirurgicale efectuate anterior, istoricul familial și tratamentele urmate.

De asemenea, medicul cardiolog consideră utile orice informații despre stilul de viață, obiceiurile alimentare și profesia pacientului, aceste aspecte fiind adeseori asociate cu riscul de boli cardiovasculare.

Ce tipuri de investigații pot fi efectuate în cadrul centrelor Affidea Romania, la recomandarea medicului specialist în cardiologie?

În scop de diagnostic al afecţiunilor cardiovasculare, în centrele Affidea România sunt utilizate în mod curent:

Programează-te pentru un consult cardiologic

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Timișoara – serviciu disponibil in centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Cluj – serviciu disponibil in centrele Affidea-Hiperdia Cluj și Affidea Medsan
Brașov – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1 și Affidea-Hiperdia Brasov Calea Bucuresti
Galați – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
București – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului, Affidea-Hiperdia Piata Sudului, Affidea Fundeni și Affidea Biomed Scan Răcari
Vâlcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad
Suceava – serviciu disponibil în centrele Affidea Suceava Obcini și Affidea Suceava Șcheia
Alexandria – serviciu disponibil în centrul Exmed Alexandria Ghica
Ploiești – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiești West Mall

Diagnostic general