Ai nevoie de o consultatie de boli infectioase? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultatii de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce sunt bolile infecțioase?

Bolile infectioase pot fi cauzate de numeroși agenți patogeni, incluzând bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți. În cazul organismului uman, transmiterea agenților patogeni poate avea loc în mai multe moduri: răspândire de la persoană la persoană prin contact direct, apă sau alimente contaminate, aerosolizarea particulelor infectate în mediu, precum și prin intermediul insectelor, precum țânțari sau căpușe .

Semnele, simptomele și tratamentul bolilor infecțioase depind de gazdă și de agentul patogen.

Cine este cel mai expus riscului de a face boli infecțioase?

Oricine poate contracta o boală infecțioasă, însă persoanele cu un sistem imunitar compromis, care nu funcționează la capacitate maximă, sunt mai expuși anumitor tipuri de infecții. Printre persoanele cu risc crescut de a contracta boli infecțioase se numără:

  • Persoanele cu sistemul imunitar suprimat, cum ar fi cei care trec printr-un tratament pentru cancer sau care au fost recent supuși unui transplant de organe
  • Cei care nu sunt vaccinați împotriva bolilor infecțioase comune
  • Persoanele care lucrează în domeniul sănătății
  • Persoanele care călătoresc în zone cu risc unde pot fi expuse la țânțari care poartă agenți patogeni precum malaria, virusul Dengue și virusul Zika.

Cât de frecvente sunt bolile infecțioase?

Bolile infectioase sunt extrem de frecvente în întreaga lume, unele dintre acestea fiind mai comune decât altele, în funcție de diverși factori, cum ar fi regiunea geografică. De exemplu, în Statele Unite, 1 din 5 persoane este infectată cu virusul gripal în fiecare an.

Ce complicații sunt asociate cu bolile infecțioase?

Multe boli infectioase pot provoca complicații cu diferite grade de severitate, care pot varia de la ușoare la severe. Pentru unele afecțiuni, complicațiile pot include respirație șuierătoare, erupții cutanate sau oboseală extremă. Complicațiile ușoare dispar de obicei pe măsură ce infecția este îndepărtată.

Anumite boli infectioase pot provoca cancer. Acestea includ hepatita B și C și virusul papiloma uman (HPV), care pot duce la cancer hepatic, respectiv la cancer de col uterin.

Care sunt simptomele bolilor infecțioase?

Simptomele sunt diferite in functie de specificul fiecărei boli in parte. De exemplu, simptomele gripei includ:

  • Febră
  • Frisoane
  • Congestie nazală (nas înfundat)
  • Oboseală
  • Dureri musculare și dureri de cap

Alte boli infectioase, cum ar fi Shigeloza, provoacă simptome mai grave, cum ar fi

  • Scaun lichid cu sânge
  • Vărsături
  • Febră
  • Deshidratare
  • Şoc

Dacă aveți unul sau mai multe simptome ale unei boli infecțioase, este important să consultați un medic, mai ales dacă acestea sunt cronice sau se agravează în timp.

Ce cauzează bolile infecțioase?

Bolile infecțioase sunt cauzate de microorganisme, printre care se numără:

  • Bacteriile – aceste organisme unicelulare sunt responsabile de boli cum ar fi streptococul, infecțiile tractului urinar și tuberculoza.
  • Virusuri – de dimensiuni mai mici decât bacteriile, virusurile provoacă o multitudine de boli, de la gripă până la SIDA.
  • Ciuperci – multe boli ale pielii, cum ar fi pecinginele și piciorul de atlet, sunt cauzate de ciuperci. Alte tipuri de ciuperci pot infecta plămânii sau sistemul nervos.
  • Paraziți – malaria este cauzată de un mic parazit care este transmis de o mușcătură de țânțar. Alți paraziți pot fi transmiși la om din fecalele animalelor.

Cum se răspândesc bolile infecțioase?

Bolile infecțioase se răspândesc în mai multe moduri. În multe cazuri, contactul direct cu o persoană bolnavă, fie prin contact piele pe piele (inclusiv contact sexual), fie prin atingerea unui obiect contaminat cu agentul patogen, transmite boala unei noi gazde. Contactul cu fluidele corporale, cum ar fi sângele și saliva, de asemenea, reprezinta un factor de răspândire a bolilor infectioase.

Unele boli se răspândesc prin picaturile fluidelor evacuate din corpul unei persoane bolnave atunci când tușește sau strănută. Aceste picături rămân în aer pentru o perioadă scurtă de timp, ajungând pe pielea unei persoane sănătoase sau fiind inhalate în plămâni.

În unele cazuri, bolile infectioase călătoresc prin aer pentru perioade lungi de timp, sub forma de microparticule. Oamenii sănătoși inhalează aceste particule și ulterior, incep sa dezvolte simptome specifice. Doar anumite boli se răspândesc prin transmitere prin aer, cum ar fi tuberculoza sau virusul rubeolei.

In general, există două moduri principale de transmitere a bolilor infectioase: prin contact direct sau contact indirect:

Contact direct

O modalitate ușoară de a contracta majoritatea bolilor infectioase este prin a intra în contact cu o
persoană sau un animal infectat. Acestea se pot răspândi prin contact direct, cum ar fi:

De la persoană la persoană. Bolile infecțioase se răspândesc de obicei prin transferul direct de bacterii, virusuri sau alți germeni de la o persoană la alta. Acest lucru se poate întâmpla atunci când o persoană infectată cu o bacterie sau un virus atinge, sărută, tușește sau strănută pe cineva care nu este infectat.

Acești germeni se pot răspândi și prin schimbul de fluide corporale din contactul sexual. Persoana care transmite germenul poate să nu aibă simptome ale bolii, dar poate fi pur și simplu purtător.

De la animal la persoană. A fi mușcat sau zgâriat de un animal infectat – chiar și un animal de companie – te poate îmbolnăvi și, în circumstanțe extreme, poate fi fatal. Manipularea fecalelor anumitor animale poate fi, de asemenea, periculoasă. De exemplu, poți fi expus unei infecții cu toxoplasmoză prin curățarea litierei unei pisici infectate.

De la mamă la copilul nenăscut. O femeie însărcinată poate transmite germeni care provoacă boli infecțioase copilului ei nenăscut. Unii microbi pot trece prin placentă sau prin laptele matern. Germenii din vagin pot fi transmiși bebelușului și în timpul nașterii.

Contact indirect

Organismele cauzatoare de boli infectioase pot fi transmise si prin contact indirect. Mulți microbi pot rămâne pe un obiect, cum ar fi un blat de masă, clanța unei uși sau un mâner de robinet.

Când atingi clanța ușii care a fost inițial atinsă de cineva bolnav de gripă, de exemplu, poți prelua pe piele germenii pe care i-a lăsat în urmă. Dacă îți atingi apoi ochii, gura sau nasul înainte de a te spăla pe mâini, te poți infecta.

Mușcături de insecte. Unii agenți patogeni se folosesc de insecte – cum ar fi țânțarii, puricii, păduchii sau căpușele – pentru a se muta de la gazdă la gazdă. Acești purtători sunt cunoscuți ca vectori. Țânțarii pot purta parazitul malariei sau virusul West Nile, iar căpușele pot transporta bacteria care provoacă boala Lyme.

Contaminarea alimentelor. Agenții patogeni care pot cauza boli infectioase pot fi prezenți și în apă sau alimente contaminate. Acest mecanism de transmitere permite răspândirea germenilor la mai mulți oameni printr-o singură sursă. Escherichia coli (E. coli), de exemplu, este o bacterie prezentă în anumite alimente – cum ar fi carnea insuficient gătită sau sucul de fructe nepasteurizat.

Cum sunt diagnosticate bolile infecțioase?

Medicii diagnostichează bolile infecțioase folosind o varietate de teste de laborator. Probele de sânge, urină, scaun, mucus sau alte fluide corporale sunt examinate și oferă informații utilizate în procesul de diagnosticare.

În unele cazuri, medicii identifică organismele infecțioase examinându-le la microscop. Uneori, laboratoarele trebuie să crească sau să cultive organismul infecțios dintr-o probă pentru a confirma prezența acestuia.

Cum se tratează bolile infecțioase?

Tratamentul depinde de microorganismul care cauzează infecția. În cazul bolilor provocate de bacterii, cel mai frecvent tratament utilizat este cel cu antibiotice, acestea neutralizând bacteriile și punand capăt infecției.

Infecțiile virale (cauzate de virusuri) sunt de obicei tratate cu terapii de susținere, cum ar fi odihna și aportul crescut de lichide, sistemul imunitar al organismului luptând singur cu boala. Uneori, pacienților li se pot prescrie medicamente antivirale precum fosfatul de oseltamivir.

În cazul infecțiilor fungice și parazitare, tratamentul constă în administrarea de medicamente antifungice, cum ar fi fluconazol și respectiv, medicamente antiparazitare, cum ar fi mebendazol.

În toate cazurile, medicii tratează simptomele specifice bolilor infecțioase conform celor mai recente ghiduri medicale. În cazul în care suspectezi că ai o boală infectioasa, programează-te pentru o consultație la medicul specialist pentru a explora posibilele opțiuni de tratament.

Cum pot fi prevenite bolile infecțioase?

Pentru prevenirea anumitor boli infectioase comune, precum hepatita, difteria, gripa sau herpesul zoster, exista disponibile vaccinuri.

De asemenea, riscul de a contracta o boală infecțioasă poate fi redus prin diverse mijloace de precauție, precum:

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun, temeinic și frecvent
  • Acoperirea nasului și a gurii când strănuți sau tușești
  • Dezinfectarea suprafețelor atinse frecvent din casă și de la locul de muncă
  • Evitarea contactului cu persoanele bolnave sau împărtășirea obiectelor personale cu aceștia
  • Evitarea consumului de apă contaminată, precum și a înotului
  • Evitarea consumului de alimente și băuturi preparate de persoane bolnave

Cât de eficiente sunt tratamentele bolilor infecțioase?

Cu tratament, majoritatea bolilor infectioase pot fi vindecate. Însă, în cazul unelor boli precum HIV (virusul imunodeficienței umane), încă nu s-a descoperit un tratament care să ducă la vindecarea bolii. În schimb, medicii se concentrează pe managementul simptomelor și pe prevenirea progresiei bolii.

Din ce în ce mai mult, medicamentele cu antibiotice devin ineficiente împotriva anumitor boli infectioase. Gonoreea, o infecție cu transmitere sexuală care afectează atât bărbații, cât și femeile, este de obicei tratată cu antibiotice. Recent, însă, medicii au identificat tulpini rezistente la medicamente ale bacteriilor care cauzează gonoreea. Aceste tulpini rezistente sunt mult mai puțin probabil să răspundă la tratamentul cu antibiotice.

Când ar trebui să apelezi la un medic specialist pentru o consultatie de boli infecțioase?

Dacă observi că ai unul sau mai multe simptome ale unei boli infectioase, mai ales dacă acestea sunt neobișnuite sau nu dispar în timp, este important să apelezi la un medic specialist. Simptome precum febra, vărsăturile și diareea pot duce la complicații mai grave.

De asemenea, ar trebui să îi comunici medicului dacă intenționezi să călătorești în țări străine. Poate fi necesar să fii vaccinat împotriva bolilor infecțioase specifice țării de destinatie.

Programează-te pentru o consultație de boli infecțioase

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Ploiești – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Ploiest West Mall
Alexandria – serviciu disponibil în clinica Exmed Alexandria Ghica