Ai nevoie de un examen de anatomie patologica? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din clinicile Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este anatomia patologică?

Anatomia patologica este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticul bolilor prin examinarea țesuturilor. Țesutul pe care se pune diagnosticul este în general obținut prin biopsie, fiind prelevat de la pacient în sala de operație (în timpul unei intervenții chirurgicale), în cabinetul medical (în timpul unei consultații de specialitate) sau în timpul unei autopsii (post-mortem).

O mare parte din examenele de anatomie patologică au ca scop detectarea și diagnosticarea cancerului. Un diagnostic tisular este esențial înainte de începerea unui tratament care implică intervenții chirurgicale, radiații sau medicamente care pot avea efecte secundare majore.

Medicii specialiști în anatomie patologica examinează nu numai mostre de țesut solid, ci și specimene mici de celule individuale, acestea din urmă fiind domeniului citologiei. Probele examinate includ fluide și frotiuri de țesut, în principal pentru diagnosticarea și prevenirea cancerului. În anumite situații anatomopatologul colectează el însuși unele dintre aceste probe, cum ar fi pentru diagnosticarea cancerului de sân sau de prostată. Metodele moderne de anatomie patologică permit, de asemenea, să fie obținute mostre fie de celule separate, fie de fragmente mici de țesut din organe, cum ar fi pancreasul, situate adânc în cavitățile corpului.

Ce este o biopsie?

O biopsie este o procedură prin care se prelevează o mostră de țesut pentru a fi examinată la microscop. Unele biopsii pot fi efectuate într-un cabinet medical, în timp ce altele trebuie făcute într-un spital. De asemenea, unele tipuri de biopsii pot fi făcute folosind doar un anestezic local pentru a amorți zona din care se prelevează țesutul, însă altele necesită sedare sau anestezie totală.

De cele mai multe ori, biopsia este necesară pentru a determina dacă o tumoare este canceroasă sau pentru a descoperi cauza unei leziuni, infecții sau inflamații inexplicabile.

Există mai multe tipuri de biopsie, printre care se numără:

Biopsia endoscopică. Acest tip de biopsie se efectuează cu ajutorul unui endoscop cu fibră optică, care este un tub lung și subțire dotat cu un telescop ce permite vizualizarea structurilor interne ale corpului. Endoscopul este inserat printr-un orificiu natural al corpului (de exemplu, prin rect sau gură) sau printr-o incizie de mici dimensiuni. Este folosit pentru a identifica zone anormale sau suspecte, astfel încât o cantitate mică de țesut să poată fi îndepărtată pentru a fi studiată la microscop de către medicul specialist în anatomie patologică. Diferitele tipuri de biopsie endoscopică sunt denumite în funcție de organul sau zona corpului care urmează să fie vizualizată sau tratată. Medicul specialist în anatomie patologica poate introduce endoscopul în tractul gastrointestinal (endoscopie digestivă superioară și colonoscopie), vezica urinară (cistoscopie), cavitatea abdominală (laparoscopie), cavitatea articulară (artroscopie), porțiunea mediană a toracelui (mediastinoscopia) sau în trahee și sistemul bronșic (laringoscopie şi bronhoscopie).

Biopsie de măduvă osoasă. Aspirația sau biopsia măduvei osoase implică prelevarea unei cantități mici de lichid de măduvă osoasă (aspirație) și/sau țesut solid de măduvă osoasă (numită biopsie de bază). Țesutul este de obicei prelevat din partea din spate a oaselor șoldului pentru a fi examinate numărul, dimensiunea și maturitatea celulelor sanguine și/sau a celulelor anormale.

Biopsie prin excizie sau incizie. Acest tip de biopsie este adesea folosit atunci când este nevoie de o mostră mai mare de țesut. Folosind un bisturiu chirurgical, medicul îndepărtează o mostră completă a tuturor straturilor pielii, o tumoare sau o parte a acesteia, pentru a fi ulterior examinată. Dupa aceea, medicul va închide rana folosind ață chirurgicală. Când o întreagă tumoare este îndepărtată, procedura se numește biopsie excizială. Dacă doar o parte a tumorii este îndepărtată, aceasta poartă numele de biopsie incizială. Biopsia excizională este metoda cea mai des utilizată atunci când se suspectează prezența unui melanom. Ambele tipuri de biopsii pot fi efectuate folosind anestezie locală sau regională. Dacă tumora se află în interiorul toracelui sau al abdomenului, se utilizează anestezie generală. În anumite circumstanțe, chirurgii vor efectua o biopsie excizială sau incizială care trebuie preluată imediat pentru examinare de către anatomopatolog, în timp ce pacientul rămâne sub anestezie, cum ar fi în cazul operației Mohs la nivelul feței.

Biopsie prin aspirație cu ac fin (FNA). Acest tip de biopsie presupune utilizarea unui ac subțire și a unei seringi pentru a îndepărta bucăți foarte mici dintr-o tumoare. Anestezicul local este uneori folosit pentru a amorți zona. Procedura cauzează rareori disconfort și nu lasă cicatrici. De asemenea, FNA poate fi folosit pentru biopsia ganglionilor limfatici mari din apropierea unui melanom pentru a vedea dacă acesta s-a răspândit. Tumorile mamare și tiroidiene sunt exemple de tumori care pot fi studiate prin FNA. O tomografie computerizată poate fi utilizată pentru a ghida un ac într-o tumoare dintr-un organ intern, cum ar fi plămânul sau ficatul. O ecografie, fluoroscopie sau altă metodă imagistică poate fi utilizată pentru ghidarea acului.

Biopsie de tip “punch”. Biopsiile de acest tip implică prelevarea unei probe mai adânci de piele folosind un instrument denumit preducea, care îndepărtează o mostră de țesut de formă cilindrică. După efectuarea unei anestezii locale, instrumentul este rotit pe suprafața pielii până când trece prin toate straturile acesteia (epiderma, dermul și țesutul subcutanat).

Biopsie de tip “shave”. Acest tip de biopsie implică îndepărtarea straturilor superioare ale pielii prin răzuirea acesteia. Biopsiile de tip “shave” sunt folosite pentru a diagnostica unele cancere de piele cu celule bazale sau scuamoase, precum și alte leziuni ale pielii, dar nu sunt recomandate pentru melanoame.

Microscopie confocală. O tehnică ce permite medicului să analizeze o zonă anormală de piele la o anumită adâncime, fără a tăia pielea sau a îndepărta o probă de piele.

Ce se întâmplă cu specimenul de biopsie după prelevarea acestuia?

După ce specimenul este îndepărtat de la pacient, este procesat ca o secțiune histologică sau un frotiu:

Secțiuni histologice. Secțiunile histologice sunt felii foarte subțiri ale specimenului care sunt colorate, plasate pe o lamă de sticlă și apoi acoperite cu o bucată subțire de sticlă numită lamelă. Secțiunile histologice sunt pregătite în două moduri:

  • Secțiuni permanente. Proba este pusă într-un fluid denumit fixativ timp de câteva ore, în funcție de tipul de eșantion. Proba fixă este introdusă într-un aparat care elimină apa din eșantion și o înlocuiește cu ceară de parafină. Eșantionul impregnat cu parafină este încorporat într-o secțiune mai mare de parafină topită și solidificată prin răcire. Un aparat numit microtom taie secțiuni subțiri ale blocului de parafină care conține specimenul de biopsie. Secțiunile sunt apoi plasate pe o lamă de sticlă și scufundate într-o serie de coloranți pentru a schimba culoarea țesutului. Culoarea face celulele mai distinctive atunci când sunt privite la microscop.
  • Secțiuni înghețate. Proba poate fi examinată la scurt timp după ce a fost îndepărtată de la pacient. De exemplu, anatomopatologii lucrează îndeaproape cu chirurgii în timpul intervenției chirurgicale pentru cancerul de sân. Adesea, o secțiune înghețată este utilizată pentru a determina cât țesut mamar trebuie îndepărtat.

Frotiuri. Frotiurile sunt utilizate atunci când specimenul este lichid sau există bucăți mici și solide suspendate în lichid. Acestea sunt plasate pe un diapozitiv. Se lasă apoi să se usuce sau se fixează. Frotiurile fixe sunt colorate, acoperite cu o lamelă și apoi examinate la microscop.

Ce este citologia sau examenul citologic?

Citologia presupune examinarea unui singur tip de celulă, așa cum se găsește adesea în specimenele lichide. Este folosită în principal pentru a diagnostica sau a depista cancerul, a detecta anomalii fetale și pentru frotiul Papanicolau.

Celulele care trebuie examinate pot fi prelevate prin următoarele metode:

  • Răzuirea sau perierea suprafeței țesutului, cum ar fi în timpul unui frotiu Papanicolau
  • Colectarea fluidelor corporale
  • Aspirații cu ac fin, care implică îndepărtarea celulelor prin extragerea lor cu ajutorul unui ac, cum ar fi lichidul abdominal în cazul ascitei, lichidul pleural din plămâni sau lichidul cefalorahidian.

Citologia este diferită de histologie, deoarece presupune analiza unui singur tip de celulă, spre deosebire de histologie, care implică examinarea unui întreg bloc de țesut.

Ce este patologia chirurgicală?

Patologia chirurgicală presupune studiul țesuturilor îndepărtate de la pacienți în timpul intervenției chirurgicale pentru a ajuta la diagnosticarea unei boli și la determinarea unui plan de tratament. Medicii patologi chirurgicali oferă informații de diagnostic și/sau a doua opinie. De exemplu, atunci când se efectuează o intervenție chirurgicală pentru cancerul de sân, examenul unui patolog chirurgical al țesuturilor îndepărtate în timpul intervenției chirurgicale poate ajuta chirurgul să determine dacă trebuie să îndepărteze și ganglionii limfatici din zona axilară.

Patologia chirurgicală include atât examinarea fizică a țesutului cu ochiul liber, cât și examinarea țesutului prelucrat la microscop. Noile tehnici de examinare a probelor de țesut și celule implică diagnosticarea moleculară (analiza ADN/ARN). Aceasta implică analiza ADN-ului și proteinelor din sânge. Exemple de utilizări ale tehnologiei includ posibilitatea de a:

  • Distinge globulele albe benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase).
  • Detecta modificările genetice precoce care pot duce la cancer
  • Identifica agenții infecțioși din țesuturile corpului

Programează-te pentru un examen de anatomie patologică

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Timișoara – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Timișoara
Brașov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brașov Calea București