Ai nevoie de un consult alergologic? În cadrul clinicilor Affidea beneficiezi de consultații medicale de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, în una din cele 3 clinici Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este alergologia?

Alergologia este o specialitate a medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratamentul alergiilor, alergiile alimentare, respiratorii și cutanate fiind printre cele mai frecvente. Alergiile sunt răspunsul sistemului imunitar la anumite substanțe, cunoscute sub numele de alergeni. Pentru majoritatea oamenilor, aceste substanțe sunt inofensive. Cu toate acestea, unele persoane au reacții alergice atunci când sunt expuși la ele. Alergenii se găsesc în anumite alimente, în aer (cum ar fi polenul, poluanții atmosferici, mucegaiurile), în obiectele de zi cu zi (așternut, obiecte metalice etc.), în medicamente, în veninul anumitor insecte și în blana sau pielea animalelor domestice (cum ar fi câini, pisici și cai).

Când ar trebui să apelăm la un consult de alergologie?

Deși, în mod normal, este recomandat să se consulte în prealabil medicul de familie sau un medic generalist, ar trebui să îți faci o programare la un medic specialist în alergologie dacă:

  • suferi de o tulburare cronică (cum ar fi rinită, bronșită, astm, eczeme, urticarie, erupții cutanate, conjunctivită) care poate fi cauzată de alergeni;
  • dacă există semne de reacții alergice severe, cum ar fi umflarea țesuturilor faciale, probleme de respirație sau pierderea cunoștinței, caz în care trebuie solicitată imediat asistență medicală de urgență.

Care sunt cauzele și simptomele asociate alergiilor?

Peste 90% dintre alergii sunt cauzate de anumite alimente, precum laptele de vacă, ouă, grâu, soia, arahide sau pește. Factorii de mediu, precum și produsele chimice de sinteză sunt și ele răspunzătoare de o bună parte dintre aceste alergii.

Principalele cauze ale reacțiilor alergice includ:

  • alergeni prezenți în aer, cum ar fi polenul, părul de animale, acarienii și mucegaiul;
  • unele alimente, cum ar fi ouă, lapte, pește, fructe de mare, nuci, arahide, grâu și soia;
  • mușcături de insecte, cum ar fi înțepăturile de albine sau viespi;
  • anumite medicamente;
  • substanțe care irită pielea, cum ar fi nichelul și latexul;

Simptomele alergiei sunt semnele fizice ale unei reacții alergice cauzate de eliberarea de neurotransmițători (de exemplu histamina) atunci când alergenii intră în contact cu anticorpii.

Părțile corpului cel mai des afectate de alergii sunt:

  • Nasul, care poate deveni înfundat și prezenta simptome de umflare a mucoaselor nazale, strănut și scurgere de lichide (rinită alergică).
  • Căile respiratorii inferioare, care provoacă dificultăți de respirație (iritare, bronhoconstricție, crize de astm).
  • Ochii, care se pot înroși și la nivelul cărora persoanele afectate de alergii pot suferi de mâncărimi și lăcrimare excesivă (conjunctivită alergică).
  • Pielea, care poate fi afectată în diferite moduri, de la roșeață până la descuamare (dermatită alergică, cum ar fi eczema sau urticaria sau dermatita de contact).

Pe lângă părțile corpului menționate mai sus, pot apărea și alte simptome la nivelul cavității bucale (de exemplu, umflarea buzelor sau a limbii), feței și gâtului. Severitatea reacției poate varia semnificativ de la o persoană la alta, de la o erupție cutanată ușoară la șoc anafilactic, care este o reacție alergică ce poate pune viața în pericol.

Alergiile la nichel provoacă dermatită de contact. Această alergie este adesea declanșată atunci când oamenii poartă cercei sau ceasuri sau folosesc alte obiecte metalice. Cu toate acestea, având în vedere că nichelul este un metal foarte comun, simptomele pot fi declanșate și de contactul cu obiecte de zi cu zi (cum ar fi cheile, banii și mânerele ușilor).

În ceea ce privește alergiile alimentare, alergiile la ouă sunt printre cele mai frecvente, în special la copii. Simptomele includ urticarie, rinită alergică, probleme digestive (de exemplu, crampe, greață și vărsături), tuse și dificultăți de respirație.

Cum decurge un consult de alergologie?

În primă fază, medicul specialist în alergologie începe prin a întreba pacientul despre simptomele manifestate și situațiile care le declanșează. De asemenea, medicul alergolog va pune întrebări pacientului cu privire la mediul de acasă și de la locul de muncă, istoricul medical și tratamentele urmate. Ulterior, pentru a identifica ce substanțe ar putea cauza alergia, medicul specialist în alergologie va efectua anumite teste, aceasta fiind principala modalitate de a pune un diagnostic și a prescrie un tratament.

Care sunt principalele teste pe care medicul specialist în alergologie le poate efectua în cadrul unui consult?

Unele dintre cele mai frecvente teste utilizate pentru a confirma sensibilitatea unei persoane la un alergen includ:

Testare Prick cutanată

Testarea cutanată prick este o procedură indicată de către medicul specialist în alergologie pentru diagnosticul corect și complet al alergiilor respiratorii și alimentare.

Iată care sunt etapele acesteia:

  • Se dezinfectează pielea cu alcool sanitar în zona corpului pe care se va efectua testarea (în cele mai multe cazuri, antebrațele).
  • Se aplică pe piele, sub formă de picături, cu ajutorul unor pipete, soluții ce conțin substanțe la care pacientul poate fi alergic. Se vor adăuga și două soluții “martor”: negativ – soluție salină, care în mod normal nu determină apariția unei reacții pe piele și pozitiv – histamină, care produce o reacție pe piele la orice individ. Rezultatele se vor compara cu cele ale testelor martor.
  • Cu ajutorul unui dispozitiv, numit lanțetă, se înțeapă fiecare picătură. Manevra de înțepare este relativ nedureroasă; ca intensitate, durerea se poate compara cu cea produsă de mușcătura unui țânțar.
  • Testarea durează aproximativ 15 minute. În acest interval, pacientul va încerca să stea cu mâinile într-o poziție cât mai fixă, pentru a împiedica alunecarea picăturilor.

Un rezultat pozitiv este semnalat de apariția unei “umflături”, de culoare roșie, care poate să asocieze și senzația de mâncărime.

Testare Prick subcutanată

Acest test este folosit frecvent pentru a detecta alergenii alimentari și respiratorii. Folosind un ac, specialistul în alergologie injectează alergenul prin piele. După 15-30 de minute, se observă reacția cutanată: testul este pozitiv dacă apare un nodul roșu și pruriginos.

Testare cu plasture

Testarea cu plasture este utilizată pentru a identifica alergiile cutanate, cum ar fi alergiile la nichel. Testul presupune aplicarea de plasturi care conțin extracte alergice pe piele și monitorizarea reacției la acești alergeni, de-a lungul a 2-3 zile.

Test radioalergosorbent

Acesta este un test de sânge care testează anticorpi specifici (IgE, adică imunoglobulina E) care indică hipersensibilitate la un alergen.

Cum pot fi tratate alergiile?

Odată ce o afecțiune alergică este identificată prin testare, medicul specialist în alergologie poate recomanda pacientului un tratament, precum și metode de gestionare eficientă a alergiei identificate. Pentru unele persoane, alergiile sunt cel mult supărătoare, nepunându-le viața în pericol, însă persoanele care suferă de anafilaxie (reacții alergice puternice care pot provoca decesul) sunt obligate să ia măsuri de precauție drastice.

Din păcate, nu există un tratament definitiv pentru alergii. Fără îndoială, prevenția este prima linie de apărare, deoarece cea mai bună și mai sigură modalitate de a evita orice reacție alergică este evitarea contactului cu alergenii. Adesea, însă, acest lucru este foarte dificil, în special în cazul alergenilor prezenți în aer, cum ar fi polenul.

Alergiile pot fi tratate folosind medicamente pentru a reduce simptomele. Acestea pot fi administrate pe cale orală sau sub formă de spray-uri nazale sau picături pentru ochi. Cele mai cunoscute sunt corticosteroizii, antihistaminicele și decongestionantele. Pacienții pot fi tratați nu numai pentru simptomele lor, ci și împotriva cauzelor alergiei. În acest sens, imunoterapia joacă un rol fundamental; pacientului i se administrează doze tot mai mari de alergen pentru a-și îmbunătăți nivelul de toleranță, până când sunt complet desensibilizați.

De asemenea, persoanelor care sunt expuse riscului de anafilaxie (o reacție alergică bruscă, severă) li se va recomanda să aibă un auto-injector care conține o doză optimă de medicament care le poate salva viața.

Programează-te pentru un consult alergologic

Te așteptăm în una din următoarele clinici Affidea:

Brașov – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Brașov Carpatex 1
Galați – serviciu disponibil în clinica Affidea-Hiperdia Galați
Cluj – serviciu disponibil în clinica Affidea Medsan