Ai nevoie de o analiza DEXA – osteodensitometrie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații imagistice la standarde de calitate europene. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 12 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este DEXA?

Analiza DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry), cunoscută și sub numele de osteodensitometrie este o investigație imagistică de înaltă performanță ce folosește razele X pentru a măsura densitatea și rezistența osoasă. Rezultatele unei analize DEXA pot determina riscul de osteoporoză (pierderea masei osoase) și fracturi. Conform experților în domeniul medical, osteodensitometria DEXA reprezintă cea mai utilă, atraumatică și puțin costisitoare investigație pentru diagnosticarea osteoporozei.

Prin intermediul analizei DEXA se măsoară densitatea minerală osoasă (DMO), care se compară cu valoarea normală (valoarea medie la persoane sănătoase de 30 ani și același sex), obținându-se astfel scorul T, care este cel mai relevant indicator al prezenței osteoporozei și al riscului de fractură. Valoarea normală a scorului T este mai mare sau egală cu -1. Valorile între -1 și -2,5 indică o reducere moderată a densității osoase, numită osteopenie, iar valori mai mici de -2,5 indică prezența osteoporozei.

O altă aplicație a analizei DEXA este calcularea compoziției corporale, prin măsurarea procentului de grăsime și al masei musculare, ceea ce reprezintă o metodă mult mai eficientă de evaluare a stării de sănătate decât simpla măsurare a greutății corporale. Osteodensitometria este indicată în cazuri de obezitate sau anorexie, pentru urmărirea efectelor dietelor, la sportivi, în cadrul unor boli cronice sau pentru evaluarea gradului de reducere a masei musculare la persoanele în vârstă (sarcopenia).

Cum funcționează un aparat DEXA?

Un aparat tipic de absorbțiometrie duală cu raze X (DEXA) constă dintr-o masă, pe care este așezat pacientul, și un braț mobil, cu un tub emițător de raze X și un detector situat deasupra pacientului. Emițătorul generează fascicule de fotoni cu două niveluri de energie diferite (energie duală). Un colimator situat sub masă limitează împrăștierea fotonilor și îi direcționează către zona de interes. Diferența în atenuarea celor două fascicule de fotoni, când trec prin țesuturi diferite ale corpului, permite distingerea oaselor de țesuturile moi și calcularea densității minerale osoase. Țesutul mai dens (osul) conține mai mulți electroni și permite unei cantități mai scăzute de fotoni să treacă prin detector. Sistemul DEXA include și un computer cu un software special care interpretează datele obținute și le translatează sub forma de imagini pe un monitor.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin afectarea rezistenței osoase, ce predispune la un risc crescut de fractură. Rezistența osoasă este determinată de densitatea minerală osoasă (DMO) și alte proprietăți ale osului, care definesc „calitatea osoasă”. Etimologic, osteoporoza înseamnă “os poros”. Analiza DEXA ajută la determinarea densității osoase, estimând riscul de a suferi fracturi de-a lungul timpului.

Osteoporoza se dezvoltă atunci când pierdem din masa osoasă mai rapid decât corpul poate crea noi țesuturi osoase, această afecțiune fiind cea mai comună la femeile care sunt în perioada post-menopauză. De-a lungul timpului, oasele au tendința să devină mai puțin rezistente, ceea ce le face mai predispuse la fracturi.

Medicii consideră osteoporoza ca fiind o afecțiune “silențioasă” deoarece nu provoacă durere. Multe persoane realizează că au osteoporoză abia atunci când își fracturează un os din cauza unei căzături ușoare. Osteodensitometria DEXA ajută la prevenirea unui astfel de eveniment.

Ce este osteopenia?

Osteopenia este un termen care descrie densitatea osoasă scăzută. Multe persoane, inclusiv cele foarte active, pot avea o densitate osoasă scăzută de-a lungul vieții. Însă acest lucru nu înseamnă în mod obligatoriu că pot dezvolta osteoporoză. Mulți atleți de renume internațional au o densitate osoasă scăzută, însă oasele lor sunt perfect sănătoase și foarte rezistente. Osteoponia nu este o etapă premergătoare a osteoporozei, însă uneori, daca o persoană are alți factori de risc pentru fracturi, i se poate recomanda un tratament medicamentos pentru osteoporoză pentru a preveni viitoare posibile fracturi.

Cum se desfășoară o analiza DEXA?

Osteodensitometria măsoară conținutul de minerale în anumite oase, precum bazinul, coloana vertebrală sau încheieturile mâinii. Iată cum se desfășoară analiza DEXA:

  • Tehnicianul îți va cere să te întinzi pe o masă specială și te va ajuta să îți poziționezi corpul corect cu ajutorul unor accesorii.
  • Un braț care conține un tub emițător de raze X și un detector va trece pe deasupra ta și îți va scana corpul. Emițătorul generează Raze X cu două niveluri de energie diferite (energie duală), acestea având un nivel scăzut de radiații.
  • Scannerul va converti datele legate de densitatea osoasă în imagini și grafice. Oasele sunt redate în alb, în timp ce țesuturile adipoase și musculare sunt afișate ca niste umbre în fundal pe monitorul computerului pe care sunt proiectate imaginile
  • Rezultatele sunt analizate și interpretate de către medicul radiolog, care va stabili ulterior tratamentul potrivit pentru pacient

În ce situații este recomandată analiza DEXA?

În general, osteodensitometria este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 50 ani, care au suferit o fractură sau suferă de diverse afecțiuni care pot pune sănătatea oaselor în pericol.

Conform cercetărilor, femeile încep să piardă din masa osoasă mai repede decât bărbații. Drept urmare, acestora le este recomandată analiza DEXA mai devreme decât bărbaților.

Medicul iți poate recomanda analiza DEXA dacă ai unul sau mai mulți factori de risc pentru osteoporoză sau fracturi:

Vârstă înaintată: Multe persoane încep să piardă din masa osoasă odată cu vârsta. Organizația “National Osteoporosis Foundation” recomandă osteodensitometria femeilor cu vârsta de peste 65 ani și bărbaților cu vârsta de peste 70 ani, indiferent dacă nu au suferit fracturi.

Istoric familial: Dacă unul sau mai mulți membri ai familiei au avut osteoporoză sau au suferit mai mult de o fractură, este posibil să ai un risc mai mare de pierdere a masei osoase.

Fracturi anterioare: Fracturarea unui os, în special după vârsta de 50 ani, poate fi semnul unui risc crescut de a avea osteoporoză. Oasele “poroase” (cu densitate scăzută) sunt mult mai susceptibile la fracturi.

Anumite tratamente: unele medicamente, precum cele pentru boli autoimune (de ex, prednisonul) sau cele pentru tratarea cancerului pot scădea rezistența oaselor.

Anumite afecțiuni: unele boli cronice, precum artrita reumatoidă, lupusul, diabetul, bolile de ficat sau de rinichi pot afecta densitatea osoasă.

Alți factori de risc pentru osteoporoză, care ar putea sugera necesitatea unei analize DEXA:

  • greutate a corpului scăzută, constituție firavă
  • consum de tutun
  • deficiență de estrogen de la vârstă frageda,
  • aport de calciu scăzut pe parcursul vieții,
  • activitate fizică redusă
  • consumul de alcool de mai mult de doua băuturi pe zi
  • boli tiroidiene
  • consumul excesiv de cofeină

Cât de frecvent este recomandat să faci o analiză DEXA?

În general, este recomandat să faci o analiza DEXA o dată la doi ani, însă în anumite cazuri, în funcție de istoricul medical al pacientului, medicul o poate prescrie mai des. Acesta va lua o serie de factori în considerare, precum vârsta, riscul de fractură și rezultatele osteodensitometriilor realizate anterior pentru a concepe un plan personalizat de întreținere a sănătății oaselor pacientului.

Ce presupune pregătirea pacientului pentru osteodensitometrie?

În general, analiza DEXA nu necesită o pregătire specială. Pacientul îşi poate urma conduita fizică şi alimentară zilnică fără restricţii, anterior examinării. Medicul îți va cere informații cu privire la problemele de sănătate actuale, istoricul familial cu privire la fracturi, tratamentele medicamentoase pe care le urmezi, daca ești fumător sau nu, etc.

De asemenea, este recomandat:

  • să nu iei suplimente de calciu sau multivitamine cu 24 de ore înaintea examinării
  • să renunți pe perioada examinării la bijuteriile metalice.
  • să porți haine lejere care să nu conțină accesorii metalice (fermoare, capse, etc).
  • să informezi medicul daca ești însărcinată sau dacă suspectezi o sarcină.
  • în cazul în care pacientul a efectuat o examinare cu Bariu (inclusiv irigografie), este necesar ca între cele două investigaţii să treacă minimum 3 zile.

Cât durează o analiza DEXA? Este dureroasă?

În general, examinarea durează intre 20 și 30 de minute. Investigația este complet nedureroasă, fiind similară unei radiografii obișnuite. În funcție de pacient, singurul inconvenient poate fi faptul că trebuie să menții o anumită poziție și să stai nemișcat pe parcursul investigației.

Programează-te pentru o analiza DEXA

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului si Affidea Fundeni
Timisoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Satu Mare – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Satu Mare
Brasov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica
Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani
Focsani – serviciu disponibil în centrul Affidea Focsani
Constanta – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanta
Iasi – serviciu disponibil în centrul Affidea Iasi
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad