Chestionar Satisfacție

Pentru pacienti

Ce este CT?

CT înseamnă Computer Tomografie cu raze X și reprezintă una dintre primele cinci cele mai importante tehnologii medicale dezvoltate în ultimii 40 de ani.

Este un echipament de diagnostic imagistic care folosește razele X pentru a produce imagini tomografice procesate de calculator, ce permit medicului radiolog să vizualizeze structurile anatomice ale corpului dumneavoastră.

CT s-a dovedit a fi un echipament medical atât de valoros în diagnosticul imagistic încât inventatorilor săi le-a fost decernat Premiul Nobel în medicină în 1979.

Cum funcționează CT și cu ce este diferit de o radiografie convențională

În timpul unei radiografii, un echipament fix emite raze X ce străbat corpul pentru a produce o imagine unică, unidimensională pe un mediu imagistic, cum este filmul.

În timpul unei scanări CT, sursa de raze X se rotește în jurul corpului pentru colectarea mai multor imagini din unghiuri diferite.

Aceste scanări sunt combinate şi reconstruite de un calculator pentru a produce o imagine detaliată a anatomiei pacientului. Prin această procedură, într-o imagine CT, suprapunerea structurilor este eliminată, făcând structurile interne mai vizibile în comparație cu imaginea convențională obținută cu raze X.

Care sunt beneficiile unei investigații CT?

Investigaţia CT ajută medicii radiologi în diagnosticarea unei arii largi de probleme medicale, cum ar fi leziunile interne, inflamațiile, patologia vaselor de sânge sau tumorile.

Doctorul care v-a recomandat o investigație CT va folosi informația obținută pentru a trata mai eficient afecțiunile, de exemplu, prin reducerea numărului de intervenții chirurgicale exploratorii, prin ghidarea tratamentului în cazul unor afecțiuni comune cum ar fi traumatismele, bolile cardiace și accidentele vasculare, și pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul cancerului.

Surse
Radiation Dose Chart 
http://www.imagewisely.org
http://www.eurosafeimaging.org
https://www.ucdmc.ucdavis.edu/radiology/UCDHS_CT_FAQ_v1.pdf

Întrebări privind procedura

La ce mă pot aștepta înainte de o investigație CT?

La centru veţi primi un formular de consimțământ detaliat, pe care vă rugăm să îl citiți cu atenţie.

Totuşi, pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru investigația CT, am realizat un material video care să vă îndrume în etapele procesului:


La ce mă pot aștepta în timpul unei investigații CT?

Majoritatea investigațiilor CT durează până la 15 minute, pe parcursul cărora veți sta întins pe masa capitonată a echipamentului.

Vi se poate cere să stați cu fața în jos, cu fața în sus sau pe o parte și să vă țineți respirația pentru câteva secunde sau să stați nemișcat.

Pe parcursul examinării, este posibil să auziți zgomote asemănătoare cu un „bâzâit” sau să simțiți suprafața pe care stați mișcându-se ușor prin scannerul CT.

Pentru anumite investigații CT, va fi folosită o substanță de contrast. În acest caz, veți primi mai multe informaţii înainte de examinare. 

Ce fac dacă încă mai am întrebări sau îngrijorări cu privire la investigația CT?

Vă rugăm să nu ezitaţi să discutați oricare dintre întrebările sau îngrijorările dumneavoastră fie cu doctorul care v-a recomandat investigația, fie cu personalul Departamentului de Radiologie.

 

Solicitare Programare
Oferim servicii medicale clinice, investigaţii imagistice şi de medicină nucleară în Centrele Affidea România din Bucureşti (Fundeni), Arad, Constanţa, Medgidia, Petroşani, Iaşi şi Focşani .

Cum decurge o investigaţie RMN?

Întrebările Dumneavoastră despre investigaţiile imagistice PET/CT, RMN, CT, Scintigrafie, RX, Mamografie, DEXA, OPG, Ecografie, Endoscopie etc., îşi găsesc toate răspunsul aici.
 

Distance