Osteodensitometria (DEXA) și osteoporoza

Osteodensitometria (DEXA sau DXA) este o investigație utilizată în diagnosticarea osteoporozei. Osteoporoza este o afecțiune din cauza căreia oasele pierd din densitate, devin poroase și prin urmare susceptibile fracturilor sau altor leziuni.

Cauza concretă care determină apariția osteoporozei nu este cunoscută, se presupune că ar fi legată de deficiența de calciu, sau vitamina D. Aceasta afecțiune nu are simptome perceptibile pentru pacient, prin urmare prezenta ei nu se face simțită. Este mai frecventă în rândul femeilor din cauza unui aspect la care poate nu v-ați gândit : femeile, având o constituție mai delicată au și oase mai subțiri.

Ceea ce trebuie să luați în calcul este urmatorul aspect: contrar opiniei cum că osteoporoza apare odată cu înaintarea în vârsa, de fapt aceasta afecțiune poate să apară și la persoane tinere, cele mai expuse fiind femeile care au un ciclu menstrual neregulat.

Diagnosticarea concretă și corectă a osteoporozei indiferent de sex, sau vârsta se face prin măsurarea densității osoase: osteodensitometrie. Programează-te în unul din centrele Affidea pentru DEXA.