Despre Mamografie pe scurt

Examinarea radiologică convenţională mamografie (RX) este una din cele mai utilizate şi comune metode de investigaţie imagistică cu specific senologic practicată în medicina curentă.

Metoda de examinare radiologică este atraumatică şi permite obţinerea imaginilor structurii anatomice a sânului cu ajutorul radiaţiilor X, în vederea diagnosticării cu acurateţe a afecţiunilor mamare (noduli/ tumori etc.)

Presupune realizarea unui clişeu fotografic a zonei examinate, pe suport film sau digital, prin expunerea controlată a pacientului la un fascicul de radiaţie X care sensibilizează în mod diferenţiat un suport fizic specific sau un senzor-traductor digital, pe baza ratei de absorbţie a radiaţiei X în ţesut.

Sistemele radiologice moderne dispun de sisteme de autocorecţie şi control prin care reduc la maximum expunerea pacientului la fasciculul de radiaţie X şi, de asemenea, limitează radiaţia dispersată.

 

Pregătirea pacientelor:

·         Examinările radiologice mamografice nu necesită o pregătire prealabilă specifică a pacientelor.

·         În cazul femeilor fertile, examinarea se realizează numai într-o anumită perioadă a ciclului menstrual. Medicul specialist va prezenta pacientei detaliile referitoare la această perioadă.

·         Pacientele cu implanturi mamare trebuie să informeze personalul de specialitate Affidea înaintea efectuării investigaţiei, despre acest aspect.

·         În cazul anumitor tipuri de examinare particulară, instrucţiunile specifice vor fi comunicate de către personalul medical specialist pacientei în cauză.