June 5, 2021

Dr. Luiza Căpitanu: Când efectuăm investigația RMN pentru coloană

"RMN

Dr. Luiza Căpitanu, medic primar de Radiologie Imagistică în cadrul Centrului de Imagistică SANMED Râmnicu-Vâlcea, vă prezintă mai multe detalii referitoare la avantajele investigației RMN în depistarea afecțiunilor coloanei vertebrale.

Dacă v-ați programat la o investigație RMN pentru coloană, iată ce trebuie să știți:

Examinarea RMN la coloana vertebrală reprezintă o metodă imagistică de înaltă performanță, neinvazivă și neiradiantă, ce permite depistarea precoce a afecțiunilor coloanei:

-patologie degenerativă discala – hernii de disc;

-patologie tumorală, inflamatorie și infecțioasă;

-stenoza de canal medular;

-compresiune medulară;

-radiculopatii cervicale, toracale și lombare cu sau fără semne neurologice;

-traumatisme de coloană lombară.

Investigația oferă informații extrem de precise despre discurile intervertebrale, integritatea corpilor vertebrali, a ligamentelor și a meningelui, despre nervii spinali și cordonul medular, ajutând medicul să ofere un diagnostic corect.

Examinarea RMN pentru coloană caracterizează foarte bine, în cazuri patologice, modificările produse și extensia lor, fiind o investigație extrem de utilă în neurologie, neurochirurgie și în recuperarea neuromotorie.

De regulă, este recomandat să fie efectuată anterior oricărei intervenții chirurgicale sau vertebromedulare.

*Acest material are rol pur informativ și nu se poate substitui consultului medical.

Pentru a vedea care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați în realizarea unei investigații RMN, puteți urmări materialul de mai jos:

 

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.