May 18, 2021

De ce cancerul la copii ar trebui să reprezinte o prioritate mondială de sănătate publică

1. Pentru că statisticile nu relatează întreaga poveste.

Cele 175.000 – 250.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în rândul copiilor, la nivel mondial, sunt subestimate, cred experții de sănătate publică, fapt ce poate fi atribuit lipsei unor registre naționale de cancer. Specialiștii și cercetătorii estimează că aproximativ 90% dintre copiii diagnosticați cu cancer locuiesc în țările în curs de dezvoltare.

2. Deoarece cancerul la copii nu are frontiere.

În tot mai multe țări cu venituri medii, cancerul reprezintă principala cauză de deces, care nu are la bază diferite tipuri de accidente, în rândul copiilor și adolescenților. În timp ce mortalitatea infantilă cauzată de bolile infecțioase a fost redusă semnificativ la nivel mondial, decesele cauzate de apariția cancerului la copii sunt în creștere. Cei mai mulți experți de sănătate publică din întreaga lume consideră că această rată de creștere reprezintă un motiv serios de îngrijorare.

3. Pentru că mai mult de 70% dintre cazurile de cancer diagnosticate în rândul copiilor pot fi vindecate cu ajutorul terapiilor moderne.

Totuși, ratele de supraviețuire, spun experții, variază în funcție de tipul de cancer diagnosticat, dar mai ales, de factori precum starea infrastructurii sistemului de sănătate al unei țări, cultura medicală și condițiile socio-economice.

În țările în curs de dezvoltare, unde accesul la asistență medicală este limitat, ratele de supraviețuire ating 10-20% în cazul copiilor diagnosticați cu cancer, ceea ce înseamnă că doar 1-2 copii din 10 diagnosticați cu cancer, care primesc tratament, vor supraviețui.

În schimb, în țările dezvoltate, ratele de supraviețuire pot fi de 80-90%. Motivele acestor diferențe enorme între țări pot avea la bază pe de o parte lipsa de informare cu privire la semnele inițiale ale cancerului la copiii, diagnosticul tardiv, dar pe de altă parte și accesul dificil la tratamentul corespunzător și îngrijire.

4. Pentru că prea mulți copii își pierd viețile din cauza acestei boli.

Ultimele statistici arată că în lume, un copil moare la fiecare 3 minute din cauza unei forme de cancer.

5. Deoarece copii reprezintă viitorul nostru și merită șansa de a trăi din plin.

Cu fiecare copil care moare, lumea pierde 71 de ani de viață. Un părinte a descris această situație extrem de dureros:

“Cancerul la copii ne fură trecutul, prezentul și viitorul. 

Ne fură trecutul deoarece ne umbrește amintirile cu copiii noștri și ne lasă doar cu acel gând dureros de cum ar fi fost dacă nu ar fi existat această boală. 

Ne fură prezentul deoarece cancerul la copii consumă atât de mult timp, energie și emoție. 

Ne fură viitorul deoarece chiar și atunci când copiii supraviețuiesc, părinții nu vor mai fi niciodată la fel.”

Un studiu recent efectuat de o echipă de cercetători din SUA a arătat că mai mult de 95% dintre supraviețuitorii de cancer care ating vârsta de 45 de ani se vor confrunta cu o afecțiune cronică din cauza tratamentelor pentru cancer pe care le-au efectuat în copilărie.

6. Pentru că niciun copil și nicio familie nu ar trebui să înfrunte singuri această boală.

Pentru că fiecare copil ar trebui să aibă acces garantat la diagnostic timpuriu și tratamente eficiente care să le salveze viața.

7. Pentru că accesul la o mai bună îngrijire, medicamente eficiente la prețuri accesibile și asistență medicală asigurată pot spune stop cancerului.

Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că programele naționale de cancer corect implementate pot conduce la o creștere de 30% a ratei de supraviețuire în mai puțin de un deceniu.

8. Pentru că accesul la cea mai bună îngrijire pentru copiii diagnosticați cu cancer reprezintă un drept fundamental, și nu un privilegiu.

Fiecare copil, oriunde în lume, merită cel mai bun tratament pentru a le prelungi și îmbunătăți calitatea vieții.

Sursa: ICCCPO (The International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations)