June 4, 2021

Cum prevenim cancerul prin alimentație corectă și activitate fizică

Există tot mai multe dovezi care arată că o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, poate contribui la reducerea riscului de cancer, diabet sau boli cardiovasculare.

Alimentația și nutriția

Alimentația trebuie să fie bogată în fructe și verdețuri, leguminoase, nuci și semințe, carne slabă, produse lactate cu conținut redus de grăsime și cereale integrale.

Majoritatea acestor alimente au componente funcționale, precum antioxidanți, acizi grași omega 3 și polifenoli.

Alimentele funcționale, cunoscute și ca super alimente, acționează pentru a reduce degradarea provocată de inflamație și oxidare.

Oxidarea este un proces natural care duce la deteriorarea celulelor și țesuturilor și poate contribui la apariția anumitor boli.

Studiile derulate de-a lungul anilor au demonstrat puterea efectivă a unei alimentații bazate pe vegetale și au stabilit o legătură între anumite alimente specifice și reducerea riscului de cancer.

De exemplu, usturoiul are proprietăți anti-inflamatorii extraordinare și poate constitui o armă puternică de protecție împotriva cancerului, în special cel colorectal.

Ce să evitați

Studiile arată că o alimentație bogată în carne roșie și procesată, precum carne de vită, porc, miel, ficat, hot dog și mezeluri, poate crește riscul de cancer colorectal.

În plus, prepararea cărnii la temperaturi foarte ridicate sau prăjirea acestora poate crea substanțe chimice nocive care, de asemenea, pot crește riscul de cancer colorectal.

Consumul de alcool este și acesta asociat cu cancerul colorectal și crește totodată și riscul de cancer mamar.

Femeile care consumă două până la cinci băuturi pe zi au un risc de aproape o dată și jumătate mai mare de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu femeile care nu beau deloc alcool.

American Cancer Society recomandă ca femeile să nu consume mai mult de o băutură alcoolică pe zi, adică aproximativ 350 ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 ml de băuturi spirtoase cu concentrație de alcool de 40%.

Rolul activității fizice

Pe lângă o alimentație sănătoasă, este important să includeți sportul în stilul dumneavoastră de viață pentru a preveni apariția unor boli cronice precum cancerul.

Studiile arată că o activitate fizică practicată periodic poate reduce riscul de cancer.

Un studiu a evidențiat că o oră și 15 minute până la 2 ore de mers rapid pe săptămână au redus cu 18% riscul de cancer mamar, iar mersul pe jos timp de 10 ore pe săptămână poate reduce și mai mult riscul.

American Cancer Society le recomandă adulților 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată, sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate crescută, de preferință împărțite în mai multe calupuri pe parcursul săptămânii.

Mai multe cercetări privind alimentele și componentele lor funcționale au ca scop demonstrarea tuturor beneficiilor unei alimentații bazate pe vegetale.

Până atunci, consumul unei mari varietăți de fructe și legume, preparate în diverse feluri, vă vor îmbunătăți șansele de a preveni cancerul.

Mai mult, nu uitați să asociați o nutriție corespunzătoare cu mult sport, pentru un stil de viață sănătos.

Sursa: mayoclinichealthsystem.org

*Articolul are un rol pur informativ și nu substituie consultul medical specializat. Investigațiile imagistice se realizează doar la recomandarea medicului specialist.