Ai nevoie de o consultatie de ortopedie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultatii de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este ortopedia?

Ortopedia este ramura medicinei care se ocupă de studiul, diagnosticarea și tratamentul problemelor care afectează sistemul musculo-scheletic, care include oasele, articulațiile, tendoanele, mușchii și ligamentele. Un specialist în acest domeniu se numește ortoped.

Multe persoane iau in considerare să se programeze pentru o consultatie de ortopedie doar în cazul în care ar suferi o fractură osoasă. De asemenea, unii consideră că analgezicele sunt suficiente pentru a gestiona durerile de spate, musculare și articulare. Cu toate acestea, medicamentele pentru durere pot ameliora simptomele doar temporar. Odată ce efectele medicamentelor scad, este probabil ca durerea să revină.

Durerea este adesea un simptom al unei afecțiuni de bază, dar nivelul acesteia poate să nu fie neapărat un indiciu al severității afecțiunii. Fără un tratament adecvat, există riscul ca starea să progreseze și să cauzeze mai multe probleme.

Pacienții sunt de obicei îndrumați de către medicii generali la un specialist ortopedic pentru tratamentul accidentelor sau leziunilor, cum ar fi deformarea coloanei vertebrale sau a membrelor, fractură osoasă, artrita cronică, printre multe altele. Ortopezii pot trata pacienți foarte tineri, de obicei pentru deformări congenitale, cum ar fi scolioza, tineri sportivi care necesită o operație artroscopică, până la pacienții vârstnici cu probleme de mobilitate. Practic, oricine are probleme la nivelul oaselor, mușchilor și țesutului conjunctiv poate solicita expertiza unui medic ortoped pentru a atenua simptomele și pentru un tratament adecvat.

Medicii ortopedici îndeplinesc trei sarcini importante:

  • Diagnosticarea afecțiunilor și leziunilor prin examinare fizică, precum și prin teste imagistice precum radiografie, RMN, CT, ecografie sau analize de sânge.
  • Acordarea tratamentului prin medicamente, imobilizarea zonei afectate cu dispozitive ortopedice și/sau intervenții chirurgicale (efectuate de un chirurg ortoped)
  • Recomandarea fizioterapiei, kinetoterapiei si exercițiilor fizice regulate pentru a restabili puterea, capacitatea de mișcare și funcționalitatea zonei tratate

Când ar trebui să apelam la un ortoped?

O consultatie de ortopedie este recomandată persoanelor care prezintă următoarele simptome:

  • Dureri cronice ale mușchilor sau articulațiilor
  • Articulații deformate sau inflamate
  • Dificultate în a sta drept din cauza durerilor de spate
  • Leziuni osoase

În urma consultatiei de ortopedie, pacientul va primi un diagnostic și va fi informat despre opțiunile de tratament.

Cum se desfășoară o consultație de ortopedie?

O consultație ortopedică începe în mod normal cu o discuție între pacient și medic, cu privire la simptomele pe care pacientul le acuză, când le-a observat pentru prima dată și dacă există deja un tratament pe care acesta îl urmează. Istoricul medical, inclusiv cel familial, va fi, de asemenea, unul dintre subiectele discuției.

Discuția este urmată de un examen fizic pentru a verifica orice semne evidente ale problemei, cum ar fi inflamația, vânătăile sau infecțiile. În această etapă, este posibil ca pacientul să primească deja un diagnostic preliminar sau final al problemei. În unele cazuri, sunt efectuate teste de laborator și imagistice pentru a confirma diagnosticul.

În urma consultației de ortopedie, medicul va oferi pacientului o explicație detaliată a diagnosticului și a opțiunilor de tratament recomandate. Tratamentul poate include imobilizarea zonei afectate cu ajutorul dispozitivelor ortopedice (aparate gipsate, atele, orteze etc.) sau efectuarea unei intervenții chirurgicale. De fapt, multe probleme ale umărului, cotului, genunchilor și șoldurilor sunt tratate folosind o procedură chirurgicală numită artroscopie.

Ce este chirurgia ortopedică?

Chirurgia ortopedică este o procedură efectuată de un specialist ortoped calificat sau de un chirurg ortoped pentru a trata problemele musculo-scheletice care afectează oasele, articulațiile, mușchii, tendoanele și ligamentele cauzate de accident, traumatism, leziuni sau afecțiuni cronice. Chirurgia ortopedică poate corecta și problemele sistemului nervos legate de coloana vertebrală, precum și defecte congenitale și probleme musculo-scheletice cauzate de îmbătrânire.

Există zeci de tipuri de intervenții chirurgicale ortopedice, printre cele mai comune numărându-se:

Artroscopia – o tehnică avansată și minim invazivă pentru diagnosticarea și repararea țesutului articular deteriorat, efectuată cu ajutorul sondelor, tuburilor subțiri și instrumentelor de mici dimensiuni

Repararea fracturilor osoase – proceduri chirurgicale pentru tratarea fracturilor de gleznă, picior, șold, coaste, braț, claviculă etc; implică incizii prin care oasele sunt fixate și aliniate, adesea cu ajutorul șuruburilor sau atelelor

Artroplastie – o serie de tehnici de înlocuire a articulațiilor, cum ar fi șoldul sau genunchii, cum ar fi pentru cazurile cronice de artrită; aceasta implică înlocuirea articulațiilor bolnave cu material cauciuc protetic pentru a restabili mișcarea acestora.

Repararea țesutului deteriorat – o procedură chirurgicală în care ligamentele sau tendoanele rupte sunt reconstruite prin grefe luate din altă parte a corpului.

Chirurgie corectivă – o serie de proceduri efectuate pentru a corecta dezalinierea și deformările membrelor sau coloanei vertebrale, pentru a îmbunătăți și optimiza mișcarea; printre procedurile obișnuite se numără operația de fuziune (sudarea a două părți pentru a forma un singur os) și osteotomia (tăierea și repoziționarea osului).

După cum am menționat mai sus, medicii ortopezi pot oferi o gamă largă de tratamente. Cu toate acestea, înainte de a se sugera un tratament definitiv, pacienții sunt supuși unor teste extinse pentru a determina natura problemei osoase sau musculare. Medicul ortoped va întreba pacientul despre istoricul tulburării, tratamentul anterior solicitat și alte informații relevante legate de starea sa. De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unor teste imagistice precum radiografii, tomografie computerizată (CT), rezonanță magnetică nucleară (RMN), teste de sânge sau mielograme pentru a elucida în detaliu amploarea problemei.

În funcție de diagnostic, vi se poate recomanda să luați medicamente, să fiți supus unei intervenții chirurgicale, să efectuați terapii de reabilitare sau alternative sau să treceți printr-o combinație a acestor metode de tratament. Chirurgia este adesea ultima soluție dacă boala dumneavoastră nu răspunde la alte tratamente non-chirurgicale. Dacă intervenția chirurgicală este considerată cea mai bună opțiune, procedurile preoperatorii, cum ar fi testele de diagnostic de rutină, vor fi efectuate înainte de operație.

Toate intervențiile chirurgicale ortopedice, inclusiv operațiile obișnuite menționate mai sus, se efectuează sub anestezie locală (adesea cu sedare) sau anestezie generală. Pentru operații majore, cum ar fi înlocuirea genunchiului, pacienților li se poate cere să doneze puțin sânge în cazul în care ar putea fi necesară o transfuzie în timpul operației.

La ce să te aștepți după efectuarea unei intervenții chirurgicale ortopedice

După efectuarea procedurii chirurgicale, este adesea plasat un aparat gipsat sau o orteză pentru a proteja zona respectivă. Timpul necesar pentru recuperare depinde de procedura efectuată, deși pacienții sunt adesea capabili să plece acasă în câteva zile. Cu toate acestea, de obicei este nevoie de câteva zile până la câteva săptămâni pentru ca oasele și ligamentele să-și recapete puterea deplină. Ca atare, pacientul va fi sfătuit sa nu supună zona vătămată unor activități riguroase, cu excepția cazului în care aceasta este deja complet recuperată. In general, în cazul leziunilor osoase, perioada necesară pentru ca pacientul să-și recapete complet puterea si funcționalitatea zonei afectate este aproximativ aceeași perioadă pentru ca fractura să se vindece complet. Acest lucru înseamnă că, dacă ai purtat un aparat gipsat timp de patru săptămâni, vei avea nevoie de încă patru săptămâni pentru a-ți recăpăta forțele.

În afară de timpul necesar pentru vindecarea completă, majoritatea intervențiilor chirurgicale ortopedice necesită reabilitare pentru a restabili complet mișcarea și funcționarea în toate părțile afectate. Ca atare, chirurgii ortopezi colaborează strâns cu kinetoterapeuții și fizioterapeuții, care ajută pacienții să se recupereze eficient și să revină cât mai rapid la activitățile lor zilnice. Durata de timp necesară și frecvența reabilitării vor depinde de intervenția chirurgicală efectuată și de severitatea afecțiunii. Chirurgia de înlocuire totală a șoldului, de exemplu, necesită reabilitare timp de cel puțin șase luni.

Majoritatea pacienților care trec printr-o intervenție chirurgicală ortopedică se recuperează complet după leziuni. Cu toate acestea, gradul de succes depinde de starea generală de sănătate, de vârstă, de problema medicală și de respectarea frecvenței recomandate pentru sedințele de terapie post-operație.

Posibile riscuri și complicații

La fel ca orice intervenție chirurgicală, există un anumit grad de risc în operațiile ortopedice. Printre complicațiile care apar rar se numără: reacții adverse sau alergice la anestezie, sângerarea excesivă, formarea de cheaguri post-chirurgicale, infecții, inflamație în zonele unde au fost plasate protezele, grefele, șuruburile și alte materiale străine corpului. În intervențiile chirurgicale care implică coloana vertebrală, există riscul de a provoca leziuni ale nervilor. Cu toate acestea, mortalitatea în timpul procedurilor chirurgicale ortopedice este foarte rară. În ciuda acestor riscuri, nu există încă alternative disponibile care să ofere un tratament mai eficient pentru ameliorarea afecțiunilor musculo-scheletice decât intervențiile chirurgicale ortopedice.

Programează-te pentru o consultatie de ortopedie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Piata Sudului
Timisoara – serviciu disponibil in centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Brasov – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex și Affidea-Hiperdia Brasov Calea Bucuresti
Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiesti West Mall
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica

Diagnostic general