Ai nevoie de o consultatie de neurologie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații medicale de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 17 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este neurologia?

Neurologia este ramura medicinei care studiază formarea, structura, funcțiile și bolile sistemului nervos, care are rolul de a regla și coordona activitățile corpului.

Sistemul nervos are două diviziuni majore:

  • Sistemul nervos central, care include creierul și măduva spinării
  • Sistemul nervos periferic, care include nervii și organele senzoriale aflate în afara sistemului nervos central

Un medic specializat în neurologie se numește neurolog. Neurologii tratează persoanele care au leziuni, boli sau tulburări ale sistemului nervos central sau periferic.

Ce boli și afecțiuni tratează un medic specialist în neurologie?

Neurologii tratează persoanele cu leziuni ale creierului sau măduvei spinării, precum si boli sau afecțiuni, cum ar fi:

  • Afecțiuni ale vaselor de sânge ale creierului sau măduvei spinării, cum ar fi anevrismele, malformațiile arteriovenoase (MAV) și fistulele arteriovenoase durale;
  • Leziuni cerebrale, inclusiv leziuni anoxice sau leziuni cerebrale traumatice
  • Tumori cerebrale, atât benigne, cât și canceroase;
  • Tulburări degenerative (tulburări care se agravează în timp) cum ar fi boala Parkinson, scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică (ALS), Coreea Huntington și boala Alzheimer;
  • Tulburări funcționale, cum ar fi dureri de cap, tulburări convulsive, amețeli, tulburări de echilibru și nevralgie;
  • Infecții, cum ar fi meningita, encefalita, poliomielita și abcesele cerebrale;
  • Tulburări de mișcare, cum ar fi diskinezia și tremorul esențial;
  • Tulburări neuromusculare, cum ar fi paralizia Bell, spondiloza cervicală, neuropatia periferică, distrofia musculară, miastenia gravis și sindromul Guillain-Barré;
  • Tulburări de accident vascular cerebral, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale ischemice (cauzate de cheaguri de sânge), accidentele vasculare cerebrale hemoragice (cauzate de sângerare la nivelul creierului) și atacuri ischemice tranzitorii (TIA sau „mini-accident vascular cerebral”)

Când este recomandat să apelezi la un medic specialist în neurologie?

Dacă ai simptome inexplicabile care ar putea avea legătură cu creierul sau sistemul nervos, medicul generalist sau de familie îți poate recomanda o consultatie de neurologie cu un medic specialist. Iata câteva dintre simptomele care pot sugera că este cazul să consulți un neurolog:

Dureri de cap cronice sau severe

Dacă suferi de migrene, probabil că ar trebui să te programezi pentru o consultație de neurologie, mai ales dacă simptomele sunt asociate cu deficite neurologice sau tratamentele încercate pentru ameliorarea durerilor se dovedesc ineficiente.

Dureri cronice diverse

Dacă suferi de o durere cronică într-o altă zonă a corpului, iar tratamentul recomandat de medicul generalist nu funcționează, este recomandat să apelezi la un neurolog, deoarece ar putea exista o cauză neurologică pentru simptomele experimentate.

Ameţeală

Vertijul sau dificultățile în menținerea echilibrului pot fi semne ale unei tulburări neurologice.

Amorțeală sau furnicături

Amorțeala sau furnicăturile, mai ales atunci când sunt resimțite doar pe o parte a corpului sau apar brusc, ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral (AVC) sau al unei alte afecțiuni grave.

Probleme de mișcare

Dacă experimentezi dificultăți în a merge, tremurături sau contracții involuntare ale membrelor, este important să știi că acestea pot fi semne ale unei probleme neurologice.

Tulburări de memorie sau confuzie

Agravarea problemelor de memorie, schimbările de personalitate sau vorbirea incoerentă ar putea fi semne ale bolii Alzheimer.

Cum decurge o consultatie de neurologie?

Consultația neurologică presupune în primă fază o discuție cu neurologul (anamneză), în care îți va pune întrebări despre istoricul medical și simptomele pe care le ai. Ulterior, acesta va efectua o examinare fizică, prin intermediul căreia va analiza:

  • Starea psihică
  • Capacitatea de vorbire
  • Capacitatea vizuală
  • Puterea musculară
  • Coordonarea
  • Reflexele
  • Capacitatea senzorială

Deoarece diferite tulburări pot avea simptome similare, neurologul poate avea nevoie de efectuarea mai multor teste pentru a pune un diagnostic. Acesta poate recomanda o varietate de proceduri pentru a ajuta la diagnosticarea sau tratarea unei afecțiuni. Aceste proceduri pot include:

Puncție lombara

În neurologie, puncția lombară este un test efectuat destul de frecvent, aceasta având rolul de a analiza lichidul cefalorahidian (cunoscut uneori și sub denumirea de lichid cerebro-spinal). Neurologul poate recomanda efectuarea acestei proceduri dacă suspectează că simptomele sunt cauzate de o problemă a sistemului nervos care poate fi asociată cu lichidul cefalorahidian.

Procedura implică introducerea unui ac în coloana vertebrală după anestezierea locala și prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian.

Testul Tensilon

Cu ajutorul testului Tensilon, medicul specialist în neurologie poate diagnostica afecțiunea miastenia gravis. Testul presupune injectarea intravenoasă a unei substanțe numită Tensilon (clorura de edrofoniu) și observarea modului în care aceasta influențează mișcările musculare.

Electromiografie (EMG)

Electromiografia măsoară activitatea electrică dintre creier sau măduva spinării și un nerv periferic din brațe sau picioare, acesta din urma fiind responsabil pentru controlul mușchilor în momente de efort sau repaus.

Testul presupune introducerea unor electrozi de mici dimensiuni în mușchi pentru a ajuta la măsurarea activității în perioadele de efort și repaus. Activitatea este înregistrată de un dispozitiv atașat la electrozi cu o serie de fire.

Adeseori, medicul neurolog va efectua împreună cu un EMG și un test al vitezei de conducere nervoasă (VCN). În timp ce electromiografia măsoară activitatea musculară, testul vitezei de conducere nervoasă evaluează capacitatea nervilor de a trimite semnalele necesare care controlează acești mușchi. Dacă neurologul recomandă ambele teste, EMG-ul va fi, ce mai probabil, efectuat primul.

În timpul unui test VCN, electrozii sunt lipiți cu bandă pe aceiași mușchi pe care au fost plasați electrozii EMG. Pentru efectuarea testului VCN sunt folosite două seturi de electrozi – unul trimite impulsuri mici pentru a stimula nervii, în timp ce celălalt set măsoară rezultatele.

În total, testul mediu de combinație EMG/NCV poate dura aproximativ o oră sau mai mult. Este recomandat să fie evitat orice stimulent, precum cofeina și nicotina, cu câteva ore înainte de test, altfel aceste substanțe pot modifica rezultatele. De asemenea, neurologul poate recomanda evitarea medicamentelor pentru subțierea sângelui sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cu 24 de ore înaintea efectuării electromiografiei.

Electroencefalograma (EEG)

Cu ajutorul unor electrozi atașati de scalp, electroencefalograma este un test care măsoară activitatea electrică din creier. Este utilizată pentru a ajuta la depistarea inflamațiilor, tumorilor și leziunilor, precum și a convulsiilor sau tulburărilor psihiatrice.

Pentru efectuarea testului, tehnicianul va plasa electrozi în jurul scalpului care arată ca niște cupe mici. Pe măsură ce sarcinile mici din creier sunt măsurate cu ajutorul electrozilor, tehnicianul va supune pacientul unor anumiți stimuli (lumini sau sunete) pentru a măsura modificările semnalelor creierului.

La fel ca în cazul EMG-ului, se recomandă evitarea stimulentelor precum cofeina, cu o zi înainte de test.

Teste imagistice

În foarte multe situații, medicul specialist în neurologie poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice pentru un diagnostic cât mai precis. Printre acestea, se numără:

  • Tomografia computerizată (CT)
  • Scanare prin rezonanță magnetică nucleară (RMN)
  • Tomografie cu emisie de pozitroni sau scanare (PET/CT)

Pentru diagnosticul şi patologia afecţiunilor neurologice, în centrele Affidea România folosim cele mai moderne metode şi echipamente de investigaţie şi diagnostic imagistic:

Cum să te pregătești pentru o consultație de neurologie?

Înainte de vizita la medicul neurolog este util să:

  • Îți notezi toate simptomele și alte informații despre istoricul tău medical, inclusiv tratamentele, alergiile și istoricul medical familial;
  • Îți pregătești o listă de întrebări pe care să i le pui medicului
  • Iei cu tine toate documentele relevante, precum rezultatele investigațiilor anterioare

Programează-te pentru o consultatie de neurologie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului, Affidea-Hiperdia Piata Sudului, Affidea Fundeni
Timisoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Cluj – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Cluj
Brasov – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1 si Affidea-Hiperdia Brasov Calea Bucuresti
Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiest West Mall
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Slatina – serviciu disponibil în centrul Sanmed Slatina
Valcea – serviciu disponibil în centrele Sanmed Valcea Imagistica si Sanmed Valcea Clinica
Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani
Focsani – serviciu disponibil în centrul Affidea Focsani
Constanta – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanta
Iasi – serviciu disponibil în centrul Affidea Iasi
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad

Diagnostic general