Ai nevoie de o consultatie de nefrologie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultatii de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este nefrologia?

Nefrologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul bolilor şi elaborarea tratamentelor pentru fiziopatologia rinichiului. Ca specialitate medicală, nefrologia este deseori asociată cu urologia, dar patologia asupra cărora aceste specialităţi se referă este diferită. Nefrologia acoperă toate afecțiunile medicale care vizează rinichii, inclusiv leziunea renală acută sau boala cronică de rinichi în stadiu avansat, care necesită adesea dializă sau transplant de rinichi.

Printre afecțiunile renale pe care nefrologii le tratează lucrând îndeaproape cu urologii se numără următoarele:

  • Boli imunitare care afectează rinichii
  • Lupus eritematos sistemic
  • Vasculita
  • Tulburări tubulare sau metabolice care afectează rinichiul
  • Hematurie
  • Infecție recurentă a tractului urinar
  • Leziune renală acută
  • Insuficiență renală acută, caracterizată prin pierderea bruscă a funcției renale
  • Boala cronică de rinichi
  • Transplant de rinichi
  • Nefropatie diabetica
  • Tulburări sau anomalii de fiziologie renală
  • Vezica neurogenă
  • Boala ateroembolica renală
  • Sindromul nefritic
  • Glomerulonefrita
  • Necroză tubulară acută
  • Hidronefroza, o afecțiune în care urina curge înapoi, obstrucționând fluxul spre exterior
  • Boală renală tubulară sau interstițială
  • Boala polichistică a rinichilor

Mii de pacienți din întreaga lume suferă de afecțiuni care sunt tratate în cadrul nefrologiei, mulți dintre aceștia confruntându-se cu riscul ca tulburarea să se transforme în boală de rinichi în stadiu terminal care necesită transplant. Trecerea de la terapia renală la transplant este monitorizată printr-un contact strâns între pacient și medicul nefrolog. Una dintre caracteristicile distincte ale nefrologiei este relația pacient-medic, care poate deveni un parteneriat pe termen lung pe parcursul tratamentului și managementului bolii.

Pe măsură ce tot mai multe persoane cad pradă bolilor de rinichi, nefrologia se dezvoltă din ce în ce mai mult, medicii specializându-se în anumite componente ale domeniului, cum ar fi transplantul de rinichi, hemodializa și dializa peritoneală.

Un nefrolog lucrează îndeaproape cu o gamă largă de profesioniști medicali, cum ar fi dieteticieni, psihologi, tehnicieni de dializă și chirurgi de transplant pentru a oferi pacientului cel mai eficient program de tratament și de gestionare a bolii. Un medic specialist in nefrologie este instruit în biopsie renală și acces vascular temporar, care este utilizat pentru hemodializă, cu scopul de a introduce catetere tunelizate sau catetere de dializă peritoneală pentru a iniția hemodializa.

Când ar trebui să vizităm un medic specialist în nefrologie?

De obicei, medicul generalist sau medicul de familie trimite un pacient la un nefrolog pentru o consultație inițială dacă există semne și simptome care indică o problemă a rinichilor sau dacă o afecțiune existentă interferează cu funcția renală a pacientului.

În unele cazuri, pacienții nu au nevoie de mai mult de o consultație de nefrologie, însă unii pacienți trebuie să consulte în mod regulat nefrologul pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului sau progresul bolii.

De asemenea, persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta boli de rinichi sunt încurajate să consulte un nefrolog în mod regulat pentru un control de rutină. Detectarea oricărei probleme renale în stadiile incipiente facilitează tratamentul și elimină necesitatea unui transplant de rinichi.

În afara controalelor medicale anuale, pacienții ar trebui să consulte un nefrolog dacă se regăsesc în următoarele situații:

  • Sânge, cristale sau proteine ​​prezente în urină
  • Infecții recurente ale rinichilor sau infecții ale vezicii urinare
  • Pietre la rinichi
  • Hipertensiune arterială incontrolabilă, care poate afecta rinichii
  • Tulburări ale fluidelor și electroliților
  • Tulburări acido-bazice
  • Boli tubulointerstițiale
  • Boli glomerulare
  • Tulburări ale metabolismului mineralelor
  • Insuficiență renală acută și cronică
  • Boală renală acută și cronică
  • Boala renală terminală și dializă

În timpul primei vizite, nefrologul îți poate cere să faci analize de sânge și urină, ambele fiind utile în evaluarea funcției rinichilor. Pentru a confirma un diagnostic, nefrologul poate solicita, de asemenea, o scanare CT sau o ecografie renală. De asemenea, poți fi întrebat despre istoricul familial, medicamentele pe care le iei curent, dieta și stilul tău de viață.

Majoritatea bolilor de rinichi sunt tratabile. Dacă la baza acestora stau cauze precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și anemia, nefrologii prescriu de obicei medicamente pentru a trata cauza problemei renale. În cazurile de boală de rinichi în stadiu terminal, singurele opțiuni sunt dializa și transplantul de rinichi. Modificarea stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, face de obicei parte din planul de tratament.

Cum decurge o consultatie de nefrologie?

Scopul unei consultații de nefrologie este de a-i permite medicului să facă o evaluare amănunțită a pacientului pentru a determina dacă acesta prezintă riscul de a dezvolta boli de rinichi. Dacă pacientul a fost diagnosticat anterior cu o problemă renală, consultația se va concentra pe elaborarea unui plan de tratament, precum și pe prevenirea sau reducerea riscurilor asociate.

O consultatie de nefrologie începe la fel ca orice altă întâlnire cu medicul. Nefrologul va revizui istoricul medical al pacientului, va pune întrebări suplimentare, dacă este cazul, și va efectua un examen fizic complet. După obținerea unor informații specifice, cum ar fi greutatea și tensiunea arterială, medicul va solicita efectuarea de analize de urină și sânge pentru a evalua starea de sănătate a rinichilor pacientului.

Pentru a diagnostica orice afecțiune a rinichilor, medicii nefrologi verifică nivelurile de creatinine și azot ureic din sânge. De asemenea, se bazează pe rata de filtrare glomerulară (RFG) pentru a clasifica extinderea unei boli renale cronice. Un RFG de peste 90 mls/min/1,73 m2 este un indicator al funcției renale normale. Plecând de la acest număr de referință și dacă există factori de atenuare suplimentari, un nefrolog poate determina situația pacientului în raport cu boala cronică de rinichi.

Există mai multe tipuri de consultatii de nefrologie, în funcție de amploarea stării pacientului:

Nefrologie generală consultativă – Complicațiile renale care decurg din alte afecțiuni pot fi adresate de către un nefrolog pentru management și tratament.

Managementul bolii cronice de rinichi – Când un pacient este diagnosticat cu boală renală cronică, indiferent de stadiul în care se află, acesta va necesita automat monitorizare frecventă pentru a reduce complicațiile și a încetini progresia bolii care poate duce la eșecul complet al rinichilor. Consultațiile sunt programate la fiecare trei până la șase luni și implică ajustarea tratamentelor și a medicamentelor în funcție de rezultatele actuale.

Tratamentul bolii renale în stadiu terminal – În acest caz, dializa este de cele mai multe ori o parte importantă a tratamentului pentru susținerea funcției renale. Nefrologul lucrează cu o echipă pentru a oferi cel mai bun tratament de dializă și, dacă este posibil, pentru a permite un posibil transplant de rinichi în cel mai scurt timp.

Îngrijire pe termen lung după transplant de rinichi – După ce un pacient este supus unui transplant de rinichi, o consultație cu un nefrolog este obligatorie. Medicul trebuie să monitorizeze îndeaproape modul în care funcționează noul rinichi, precum și modul în care organismul reacționează la acesta, ajustând protocoalele de tratament dacă este necesar.

În ce cazuri sunt necesare mai multe consultații de monitorizare?

Pacienții care se confruntă cu probleme renale moderate sau grave ar trebui să consulte un nefrolog pentru o serie de consultații de monitorizare. Cei care urmează un tratament pentru boli și tulburări renale ar trebui să efectueze, de asemenea, mai multe consultații de nefrologie pentru a monitoriza eficiența acestuia.

Consultațiile de nefrologie frecvente sunt, de asemenea, necesare pacienților care se află în următoarele situații:

Dializa sau curățarea clinică a sângelui prin separarea particulelor lichide. Această metodă de tratament este un substitut pentru funcțiile normale ale rinichilor și trebuie efectuată într-un spital sau clinică sub supravegherea unui nefrolog.

Boala renală cronică, care implică o pierdere progresivă a funcției renale pe o perioadă determinată. Pacienții cu această afecțiune ar putea avea, de asemenea, diabet sau hipertensiune arterială, motiv pentru care ar trebui monitorizați îndeaproape atât de medicul primar, cât și de un nefrolog.

Boala polichistică a rinichilor, o tulburare genetică care are ca rezultat dezvoltarea și creșterea chisturilor anormale la rinichi. Această condiție poate afecta sugari, copii și adulți.

Pietrele la rinichi sau calculele renale, care se formează în rinichi din cauza prezenței anumitor minerale în urină. Aceste pietre părăsesc, de obicei, corpul atunci când pacientul urinează, dar, în unele cazuri, cresc suficient de mari pentru a obstrucționa ureterul, provocând dureri ușoare până la severe.

Cancerele renale, care includ carcinomul cu celule tranziționale și carcinomul renal.

Transplant renal la un pacient care suferă de o boală renală în stadiu terminal. După efectuarea acestei proceduri majore, pacientul trebuie să viziteze în mod regulat medicul nefrolog pentru a monitoriza compatibilitatea, pentru a preveni respingerea organului donator de către sistemul imunitar și pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate, urmând o dietă postoperatorie prescrisă de medicul nefrolog.

Programează-te pentru o consultatie de nefrologie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Piata Sudului
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica

Diagnostic general