Ai nevoie de o consultatie de medicina interna? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este medicina interna?

Medicina internă este o specialitate medicală care se ocupă cu o gamă largă de boli și probleme de sănătate care afectează organele interne ale adulților.

În linii mari, medicii interniști sunt medici pentru adulți, deși lucrează îndeaproape și cu vârstnicii și adolescenții cu vârsta de peste 17 ani. Domeniul lor de aplicare este extrem de cuprinzător.

Medicilor interniști li se cere să dețină cunoștințe clinice și expertiză atât cu privire la boli simple, cât și complexe, care afectează organele interne. Pe de altă parte, deoarece bolile complexe pot afecta diferite organe, medicul internist poate, până la un anumit punct, să se ocupe și de piele sau alte structuri externe.

Tratamentul poate fi pe termen scurt sau lung, în funcție de starea de sănătate a pacientului. De asemenea, medicii interniști oferă măsuri preventive pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și pentru a promova o stare generală de sănătate cât mai bună. Cunoștințele lor vaste asupra unei game largi de boli îi fac, de asemenea, consultanții ideali pentru medicii generaliști sau pentru medicii de familie.

Interniștii pot oferi îngrijiri de familie, dar sunt diferiți de medicii de familie. Nu sunt experți în îngrijirea sugarului și a mamei, deși au o anumită pregătire de bază în ginecologie.

Deși se așteaptă ca interniștii să cunoască chiar și cele mai rare boli și afecțiuni, ei se pot subspecializa. Potrivit Colegiului American al Medicilor, cea mai mare organizație pentru medici interniști, există 13 posibile domenii de expertiză pentru medicii de medicină internă. Acestea includ:

  • Medicina adolescenților, inclusiv dezvoltarea psihologică și sexuală
  • Medicamente pentru sportivi
  • Oncologie
  • Imunologie, care se ocupă de orice afecțiune care afectează sistemul imunitar, cum ar fi alergiile
  • Hematologie (afecțiuni care afectează sângele)
  • Cardiologie
  • Nefrologie (afecțiuni care afectează rinichii)
  • Endocrinologie, inclusiv boli și afecțiuni care sunt legate de metabolism și hormoni
  • Geriatrie
  • Boli infecțioase
  • Gastroenterologie (afecțiuni care afectează tractul intestinal și colonul)
  • Reumatologie
  • Pneumologie

Acest lucru înseamnă că un medic pneumolog, care este specializat în plămâni, este considerat și medic internist, cu condiția să lucreze numai cu adulți.

Când este recomandat să apelezi la un medic de medicina interna?

Este indicat ca pacienții să consulte un medic internist atunci când:

Doresc să iși îmbunătățească starea generală de sănătate – Interniștii pot oferi îndrumări, consiliere și alte intervenții preventive pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Ele pot monitoriza sau reduce posibilitatea apariției bolilor cauzate de riscuri genetice.

Au nevoie de îngrijire cuprinzătoare de lungă durată – Interniștii tratează întreaga persoană, mai degrabă decât simptomele sau bolile individuale. Astfel, medicina internă se adresează pacienților care au nevoie de îngrijiri paliative pe termen lung. Ei pot diagnostica și trata boli cronice, cum ar fi diabetul și tulburările autoimune.

Au simptome ample – Multe boli grave pot fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele le pot imita pe cele ale altor boli. Unii nu prezintă deloc simptome până când boala este deja în stadii târzii. Consultarea unui medic internist în timp util asigură un diagnostic mai precis și un tratament prompt.

Dezvoltă afecțiuni care afectează oricare dintre sistemele corpului – Acestea includ tractul circulator, respirator, cardiovascular, digestiv și urinar.

Au probleme cu sănătatea mintală – Tulburările de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt de fapt foarte complexe, deoarece pot avea radacini fiziologice. Ele pot fi cauzate, de exemplu, de activități anormale ale creierului, de o boală cronică sau de dezechilibre hormonale, asupra cărora medicii interniști pot interveni.

La ce să te aștepți de la o consultatie de medicina interna?

Modul de desfășurare a unei consultații de medicină internă depinde de problema de sănătate a pacientului. Cu toate acestea, te poți aștepta la următorii pași în ceea ce privește consultația:

Medicul va verifica semnele vitale ale pacientului și va trece peste istoricul medical, tratamentele prescrise anterior, investigațiile realizate până în acel moment etc. De asemenea, medicul internist va întreba pacientul despre simptomele și starea generală de sănătate. Ulterior, medicul va efectua un examen fizic pentru a obține o imagine completă a sănătății pacientului.

Ca parte a examenului fizic, medicul internist va:

  • Analiza aspectul general, inclusiv postura și modul în care se mișcă pacientul
  • Asculta inima pacientului, urmărind suflul cardiac, bătăi neregulate ale inimii sau alte sunete neobișnuite
  • Asculta respirația, urmarind zgomote anormale, respirația șuierătoare sau scurtarea respirației
  • Analiza ochii, urechile, nasul, gura și gâtul
  • Verifica pielea și unghiile

De asemenea, medicul internist poate recomanda teste de screening, cum ar fi un profil lipidic sau un test de densitate osoasă. Pentru probleme specifice, medicul va recomanda testul adecvat, fie că este o simplă analiză de urină sau ceva mai complex, cum ar fi o investigație imagistică. Pacientului i se poate cere să revină pentru o reevaluare sau poate fi trimis pentru o consultație de specialitate la un alt medic.

Programează-te pentru o consultație de medicina interna

Pentru diagnosticul şi patologia afecţiunilor organelor interne, în centrele Affidea România folosim metode şi echipamente moderne de investigaţie şi diagnostic imagistic:

• Rezonanţa Magnetică Nucleară – RMN
• Computer Tomografia – CT
• Radiologia Convemnţională – RX
• Mamografia – MAMMO
• Osteodensitometria – DEXA
• Ecografia – ECO

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Timisoara – serviciu disponibil in centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Cluj – serviciu disponibil in centrul Affidea-Hiperdia Cluj
Brasov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Calea Bucuresti
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica
Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiest West Mall
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad

Diagnostic general