Ai nevoie de un consult de gastroenterologie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații medicale de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 9 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este gastroenterologia?

Gastroenterologia este o specialitate a medicinei care se ocupă cu studiul fiziopatologiei, terapiei şi profilaxiei bolilor tractului gastrointestinal, acesta incluzând părțile corpului implicate în digestia alimentelor și băuturilor, începând cu esofagul și continuând în jos până la rect.

Medicii de gastroenterologie sunt specializați în studiul, diagnosticarea și tratamentul întregului sistem digestiv, care cuprinde:

  • Căile biliare
  • Colonul
  • Esofagul
  • Vezica biliara
  • Intestinul gros
  • Ficatul
  • Pancreasul
  • Rectul
  • Intestinul subțire
  • Stomacul

Problemele de sănătate tratate în gastroenterologie au adesea o legătură cu restul corpului nostru, un numar mare de tulburări sistemice având manifestări gastrointestinale. Din acest motiv, gastroenterologii lucrează frecvent cu specialiști din alte domenii ale medicinei.

Când ar trebui să consulți un medic specialist în gastroenterologie?

În cele mai multe cazuri, pacientul este consultat în prealabil de către un medic generalist. Dacă acesta din urmă observă că pacientul are anumite simptome care sunt asociate cu diverse probleme ale sistemului digestiv, îl va trimite ulterior către un medic specialist pentru o consultație de gastroenterologie.

Simptomele unor astfel de probleme pot varia, dar pot include:

  • dificultate la înghițire
  • dureri de stomac
  • greață și vărsături
  • arsuri la stomac
  • diaree
  • constipație
  • icter

Ce afecțiuni tratează gastroenterologia?

Gastroenterologia are un rol important în diagnosticarea, tratamentul și gestionarea pacienților cu afecțiuni precum:

  • polipi de colon
  • cancer de colon
  • boala celiacă
  • hepatită
  • arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian
  • boli ale vezicii biliare
  • Sindromul intestinului (colonului) iritabil
  • pancreatită

Printre cele mai comune boli și afecțiuni gastrointestinale, se numără:

Boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune gastrointestinală multifactorială, acest lucru însemnând că, deși are o bază genetică, este declanșată de factori de mediu. Este cauzată de o reacție autoimună la gluten – proteine ​​care se găsesc în cereale precum orzul, secara, grâul și hibrizii lor. Când o persoană cu boală celiacă consumă gluten, aceasta declanșează o reacție imună care distruge vilozitățile, mici proeminențe de pe mucoasa intestinului subțire.

Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil, cunoscut și sub numele de sindromul colonului iritabil este un grup de afecțiuni gastro-intestinale în care pacientul se confruntă cu o combinație de dureri abdominale frecvente, balonare și crampe asociate fie cu diaree, fie cu constipație. Aceasta apare prin definiție în absența oricărei inflamații subiacente, anomalii chimice sau anatomice și este cauzată de o varietate de factori, inclusiv microbiota intestinală iritată.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian implică simptome de reflux acid de două sau mai multe ori pe săptămână. Refluxul acid sau arsurile la stomac apar atunci când conținutul stomacului și acidul gastric se revarsă în esofag, provocând o senzație de arsură și durere în piept.

Boala ulcerului peptic

Ulcerul peptic este o afecțiune gastrointestinală, cel mai frecvent cauzată de o infecție cu un microorganism numit Helicobacter pylori, în care se dezvoltă ulcere sau răni deschise în mucoasa interioară a stomacului și a duodenului (prima porțiune a intestinului subțire). Mucoasa stomacului este în mod normal protejată împotriva coroziunii de către sucurile digestive printr-un strat gros de mucus. Ulcerele peptice pot apărea atunci când acest strat protector este redus. Pe lângă Helicobacter pylori, există și alți factori care pot provoca o reducere a stratului de mucus, inclusiv alcoolismul sau utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente.

Boala Crohn

Boala Crohn este o boală digestivă inflamatorie cronică care poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, de la gură până la anus. Cu toate acestea, cel mai frecvent implică ileonul (partea inferioară a intestinului subțire), care devine ulcerat și inflamat. Alături de colita ulceroasă, această afecțiune face parte dintr-un grup de tulburări gastrointestinale cunoscut sub numele de boală inflamatorie intestinală.

Cum decurge o consultație de gastroenterologie?

Dacă este prima oară când apelezi la un medic gastroenterolog, așteaptă-te ca la prima consultație să ți se pună întrebări despre istoricul de sănătate personal și familial, simptome, tratamentele anterioare sau pe care le urmezi în prezent. Pentru ca acesta să poată pune un diagnostic cât mai precis și să prescrie tratamentul adecvat, este important să raspunzi cât mai corect posibil.

Iată câteva exemple de intrebari care ți se pot pune în cadrul unei consultații de gastroenterologie:

  • Care sunt simptomele (durere, balonare, arsuri la stomac, sângerare) pe care le simți?
  • Ce declanșează simptomele?
  • Când au debutat simptomele? În ce momente se ameliorează sau se înrăutățesc?
  • În ce parte a corpului se localizează simptomele?
  • Care este intensitatea durerii?
  • Durerea este într-o singură parte a corpului sau își schimbă locația?
  • Ai antecedente familiale de boli digestive sau probleme de sănătate asociate?
  • Ai antecedente de boli gastro-intestinale sau intervenții chirurgicale?

De asemenea, asigură-te că ai la tine toate documentele relevante cu privire la istoricul tau de sănătate și pregăteste întrebările pe care dorești să le adresezi medicului gastroenterolog.

In urma discuției cu medicul specialist in gastroenterologie, acesta va efectua un examen clinic, care poate include:

  • Observarea zonei abdominale. Medicul specialist va verifica abdomenul pentru semne care pot indica anomalii, cum ar fi mase vizibile sau cicatrici chirurgicale cu umflături.
  • Ascultarea zgomotelor intestinale. Gastroenterologul va asculta fiecare cadran abdominal pentru zgomote intestinale (sunete vasculare legate de fluxul sanguin turbulent). Acesta va nota durata, înălțimea și intensitatea sunetelor.
  • Palparea celor patru cadrane din zona abdomenului. Medicul îți poate cere să respiri adânc, să-ți ții respirația, să tușesti sau să confirmi dacă palparea provoacă durere.
  • Examen rectal. Dacă este cazul, gastroenterologul poate examina zona rectală pentru a detecta eventuale mase, semne de inflamație și a verifica tonusul muscular.

Teste și proceduri de gastroenterologie

Deoarece gastroenterologia acoperă o gamă atât de largă de afecțiuni, există o varietate mare de teste și proceduri utilizate pentru a diagnostica și trata pacienții. Cele efectuate în mod obișnuit de gastroenterologi includ:

Endoscopia

Endoscopia folosește un tub flexibil, lung, cu o cameră video și o sursă de lumină la capăt, pentru a obține imagini în timp real ale aparatului digestiv. Gastroenterologii folosesc tipuri specifice de endoscopie pentru a depista cauzele problemelor digestive, cum ar fi refluxul gastroesofagian, vărsăturile sau ulcerul. Endoscopia digestivă superioară este un tip de test endoscopic utilizat în gastroenterologie pentru a examina esofagul, stomacul și duodenul. Endoscopia digestivă inferioară poarta numele de colonoscopie.

Colonoscopia

Colonoscopia este o procedură endoscopică specifică gastroenterologiei, care permite medicului să examineze mucoasa intestinului gros și a rectului. Dacă medicul observă ceva suspect în timpul procedurii, acesta poate preleva o probă de țesut (biopsie). Colonoscopia ajută medicul să depisteze polipi de colon sau cancer colorectal și, de asemenea, poate fi utilizată pentru a detecta boala Crohn, fistulele și fisurile.

Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (CPRE)

CPRE este o procedură utilizată pentru evaluarea și tratarea problemelor la nivelul căilor biliare, pancreatice și ale vezicii biliare. Aceasta include identificarea cauzei durerii localizate în partea din dreapta-sus a abdomenului sau depistarea pancreatitei acute.

Manometria esofagiană

Cunoscută și sub numele de studiu de motilitate esofagiană, manometria esofagiană este un test utilizat pentru a examina mușchii esofagieni și pentru a evalua funcția sfincterului esofagian inferior. Procedura implică introducerea unui tub sensibil la presiune în nas, care coboară apoi prin gât, esofag și stomac. Manometria esofagiană este utilizată atunci când o persoană suferă de reflux cronic sau de probleme de înghițire care nu pot fi explicate.

Gastrostoma endoscopică percutanată

Această procedură este utilizată pentru a introduce un tub de alimentare în stomacul pacienților care nu se pot hrăni pe cale orală, cum ar fi un pacient cu AVC sau un pacient cu cancer.

Sigmoidoscopia

Această procedură permite medicului specialist în gastroenterologie să examineze mucoasa rectului și treimea inferioară a colonului (colonul sigmoid). Este folosită pentru a evalua și trata sângerarea rectală, polipii, corpii străini și cancerul colorectal.

Pe lângă procedurile și testele specifice gastroenterologiei, pentru un diagnostic cât mai precis, adesea sunt necesare și investigații imagistice, precum tomografia computerizata (CT), Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN), ecografia sau radiografia conventională.

Pentru diagnosticul şi patologia afecţiunilor gastrointestinale, în centrele Affidea România folosim metode şi echipamente moderne de investigaţie şi diagnostic imagistic:

Programează-te pentru o consultatie de gastroenterologie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Brașov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brașov Calea București
București – serviciu disponibil în centrele și Affidea-Hiperdia Piața Sudului, Affidea Fundeni, Affidea Sema și Affidea Biomed Scan Răcari
Vâlcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Vâlcea Clinica
Cluj – serviciu disponibil în centrul Affidea Medsan
Alexandria – serviciu disponibil în centrul Exmed Alexandria Ghica
Suceava – serviciu disponibil în centrul Affidea Suceava Obcini

Diagnostic general