Ai nevoie de un consult endocrinologic? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații medicale de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 14 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este endocrinologia?

Endocrinologia este ramura medicinei care are ca obiect studiul fiziologiei și patologiei glandelor endocrine și a hormonilor secretați de acestea. În urma unei consultații endocrinologice, medicul specialist, denumit endocrinolog, poate diagnostica și trata problemele hormonale și complicațiile care decurg din acestea.

Hormonii au rolul de a regla metabolismul, respirația, creșterea, reproducerea, percepția senzorială și mișcarea. Dezechilibrele hormonale sunt cauza principală pentru o gamă largă de afecțiuni medicale care pot fi diagnosticate și tratate de către un medic specialist în endocrinologie.

Ce este sistemul endocrin?

Sistemul endocrin uman este format dintr-o serie de glande care eliberează hormoni pentru a controla și regla diverse funcții ale organismului. În momentul în care hormonii părăsesc glandele, aceștia intră în fluxul sanguin și sunt transportați către diverse organe și țesuturi ale corpului.

Așadar, endocrinologia intervine în momentul în care aceste glande nu mai funcționează corespunzător.

Iată care sunt principale glande endocrine, precum și rolul acestora:

Glandele suprarenale

Glandele suprarenale sunt pozitionate deasupra rinichilor, fiind împărțite în două regiuni. Glanda din partea dreaptă este triunghiulară, iar cea stângă are formă de semilună.

  • Glandele suprarenale secretă:
  • corticosteroizi, steroizi implicați în răspunsurile la stres, sistemul imunitar, inflamație;
  • catecolamine, cum ar fi norepinefrina și epinefrina, ca răspuns la stres
  • aldosteron, care afectează funcția rinichilor
  • androgeni sau hormoni sexuali masculini, inclusiv testosteron.

Hipotalamusul

Hipotalamusul este situat chiar deasupra trunchiului cerebral, sub talamus. Această glandă activează și controlează funcțiile involuntare ale corpului, inclusiv respirația, ritmul cardiac, apetitul, somnul, temperatura și ciclurile circadiene.

Hipotalamusul leagă sistemul nervos de sistemul endocrin prin glanda pituitară, care este atașată de acesta.

Hipofiza sau glanda pituitară

Hipofiza, cunoscuta si sub numele de glanda pituitară, este o glandă endocrină atașată de hipotalamus. Este considerată glanda principală a sistemului endocrin deoarece secretă hormoni care reglează funcțiile altor glande.

Hipofiza anterioară sau frontală secretă hormoni care afectează dezvoltarea sexuală, funcția tiroidiană, creșterea, pigmentarea pielii și funcția corticosuprarenală.

Dacă glanda pituitară anterioară este hipoactivă, poate afecta creșterea copiilor și poate determina hipoactivitate în alte glande endocrine.

Hipofiza posterioară are rolul de a secreta oxitocină, un hormon care creste contracțiile uterului, precum și hormonul antidiuretic (ADH) care stimuleaza rinichii să reabsorbă apa.

Ovarele și testiculele

Ovarele sunt situate de ambele părți ale uterului la femei. Acestea au rolul de a secreta estrogen și progesteron, hormoni asociați cu dezvoltarea sexuală, fertilitatea și menstruația.

Testiculele sunt glande masculine, situate în scrot, sub penis, și au rolul de a secreta androgeni, în principal testosteron. Androgenii controlează dezvoltarea sexuală, pubertatea, părul facial, comportamentul sexual, libidoul, funcția erectilă și spermatogeneza.

Epifiza sau glanda pineală

Epifiza este o glandă endocrină de mici dimensiuni, situata adânc in masa encefalului, între cele 2 emisfere. Are rolul de a secreta melatonină și ajută la controlul tiparelor de somn ale organismului și echilibrarea nivelurilor hormonilor reproductivi.

Pancreasul

Situat în abdomen, pancreasul este atât o glandă endocrină, cât și un organ digestiv. Acesta eliberează:

  • Insulină: controlează metabolismul carbohidraților și grăsimilor din organism
  • Somatostatină: reglează funcția sistemului endocrin și nervos și controlează secreția mai multor hormoni, cum ar fi gastrina, insulina și hormonul de creștere
  • Glucagon: un hormon peptidic care crește nivelul glicemiei din sânge atunci când acesta scade prea mult
  • Polipeptidă pancreatică: ajută la controlul secreției de substanțe produse de pancreas

Cea mai comună afecțiune legată de problemele pancreasului, diagnosticată si tratată de către specialitatea medicală denumită endocrinologie, este diabetul.

Glandele paratiroide

Situate în gât, aceste glande de mici dimensiuni produc hormonul paratiroidian, care reglează calciul și fosfatul din sânge. Mușchii și nervii pot funcționa eficient numai dacă aceste substanțe chimice sunt la nivelurile optime.

Timusul

Timusul este o glandă endocrină situată sub stern, care are un rol în sistemul imunitar. În interiorul timusului se maturizează si se dezvoltă limfocitele T (un tip de celule imune) în copilarie. Dupa pubertate, aceasta se micșorează.

Glanda tiroidă

O glandă în formă de fluture situată la nivelul gâtului, chiar sub mărul lui Adam, tiroida secretă hormoni cu rol important în reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a ritmului cardiac, a metabolismului și a modului în care organismul reacționează la alți hormoni.

Glanda tiroidă utilizeaza iodul pentru a produce doi hormoni principali: tiroxina si triiodotironina. De asemenea, tiroida secretă calcitonina, care contribuie la întărirea oaselor și reglarea metabolismului calciului.

Cauzele tulburărilor endocrine

Există trei cauze principale ale tulburărilor endocrine:

  • Hiposecreție – o glandă nu produce suficienți hormoni
  • Hipersecreție – o glandă produce prea mulți hormoni
  • Dezvoltarea tumorilor maligne sau benigne în glandele endocrine.

Sistemul de feedback endocrin ajută la controlul echilibrului hormonilor din fluxul sanguin. Dacă nivelul unui anumit hormon este mai mic sau mai mare decât cel optim, sistemul de feedback semnalează glanda sau glandele adecvate pentru a remedia problema. Un dezechilibru hormonal poate apărea dacă acest sistem de feedback are dificultăți în menținerea nivelului optim de hormoni sau dacă organismul nu îi elimină în mod corespunzător din fluxul sanguin.

Creșterea sau scăderea nivelurilor de hormoni poate fi cauzată de:

  • O problemă cu sistemul de feedback endocrin
  • Anumite boli
  • Eșecul unei glande de a stimula o altă glandă să elibereze hormoni (de exemplu, o problemă cu hipotalamusul poate perturba producția de hormoni în glanda pituitară)
  • O tulburare genetică, cum ar fi neoplazia endocrină multiplă (MEN) sau hipotiroidismul congenital
  • Infecţii
  • Leziuni ale unei glande endocrine
  • Tumori sau noduli la nivelul unei glande endocrine

Cele mai multe tumori endocrine și noduli sunt necanceroși. De obicei, nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, o tumoare sau un nodul de pe glandă poate interfera cu producția de hormoni a glandei.

Tipuri de tulburări endocrine

Există multe tipuri diferite de tulburări endocrine, printre care diabetul este cea mai comună. Alte tipuri de tulburări includ:

Insuficiență suprarenală.

Această tulburare apare atunci când glandele suprarenale eliberează un nivel scăzut al hormonului cortizol și, uneori, aldosteron. Simptomele includ oboseală, tulburări digestive, deshidratare și modificări la nivelul pielii. Boala Addison este un tip de insuficiență suprarenală.

Boala Cushing

Supraproducția unui hormon al glandei pituitare duce la o hiperactivitate a glandelor suprarenale. O afecțiune similară, denumită sindromul Cushing poate să apară la persoanele care iau doze mari de medicamente pe bază de corticosteroizi.

Gigantism (acromegalie) și alte probleme legate de hormonul de creștere

Dacă glanda pituitară produce prea mult hormon de creștere, oasele și părțile corpului unui copil pot crește anormal de repede. Dacă nivelul hormonului de creștere este prea scăzut, un copil se poate opri din creșterea în înălțime.

Hipertiroidismul

Glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian, ceea ce duce la scădere în greutate, ritm cardiac rapid, transpirație și nervozitate. Cea mai frecventă cauză a unei tiroide hiperactive este o tulburare autoimună numită boala Grave.

Hipotiroidismul

Glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, ceea ce duce la oboseală, constipație, piele uscată și depresie. De asemenea, o glandă tiroidă hipoactivă poate provoca încetinirea dezvoltării la copii. Unele tipuri de hipotiroidism sunt prezente încă de la naștere.

Hipopituitarismul

Glanda pituitară eliberează un nivel scăzut de hormoni sau chiar deloc. Poate fi cauzată de o serie de boli diferite. Femeile cu această afecțiune ar putea să nu mai aibă ciclu menstrual.

Neoplazie endocrină multiplă I și II (MEN I și MEN II)

Aceste afecțiuni genetice rare sunt transmise în familie. Acestea provoacă tumori ale glandelor paratiroide, suprarenale și tiroide, ducând la supraproducția de hormoni.

Sindromul ovarului polichistic (SOP)

Supraproducția de androgeni interferează cu dezvoltarea ovulelor și eliberarea lor din ovare, sindromul ovarului polichistic fiind o cauză principală a infertilității.

Pubertate precoce

Pubertate anormal de timpurie care apare atunci când glandele determină organismul să elibereze hormoni sexuali mult prea devreme în viață.

Ce tipuri de afectiuni endocrinologice pot fi diagnosticate și tratate în cadrul clinicilor Affidea?

În cabinetele de endocrinologie Affidea România pot fi diagnosticate și tratate afecțiuni ale glandelor epifiză, hipofiză, tiroidă, suprarenale, ovarelor (la femei), testiculelor (la bărbați).

Prin analize de laborator se poate efectua dozajul hormonal în sânge și urină, element ce constituie primul pas în diagnosticul afecțiunilor endocrine.

Diagnosticul imagistic se face prin Ecografie, Computer Tomograf (CT) și Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN). Diagnosticul imagistic al Osteoporozei este realizat la Affidea România prin tehnica Osteodensitometriei (DEXA).

O notă aparte este reprezentată de diagnosticul imagistic prin ecografie cu elastografie, metodă de ultimă tehnologie ce permite diganosticul diferențial între caracterele malign/ benign al tumorilor investigate.

Programează-te pentru o consultație de endocrinologie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Timișoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timișoara
Cluj – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Cluj și Affidea Medsan
Brașov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brașov Calea București
Galați – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galați
București – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului, Affidea-Hiperdia Piața Sudului și Affidea Sema
Petroșani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petroșani
Constanța – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanța
Suceava – serviciu disponibil în centrul Affidea Suceava Obcini
Alexandria – serviciu disponibil în centrul Exmed Alexandria Ghica
Ploiești – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiești West Mall
Vâlcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Vâlcea Clinica