Ai nevoie de o consultatie de chirurgie generala? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de consultații de specialitate la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este chirurgia generala?

Chirurgia generala este o disciplină medicală care implică efectuarea diferitelor tipuri de proceduri chirurgicale pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate și boli.

În chirurgia generală, chirurgul este de așteptat să efectueze atât îngrijire pre- și post-operatorie, cât și managementul complicațiilor, în afara intervenției chirurgicale în sine. Chirurgii generaliști pot diagnostica mai multe tipuri de boli, în special cele care sunt legate de abdomen și organele legate de acesta. Acestea includ căile biliare, ficatul, pancreasul, splina, apendicele, intestinul subțire și gros, rectul și stomacul. Chirurgul poate opera, de asemenea, regiunea toracică, glandele endocrine și herniile. Într-o anumită măsură, chirurgii generaliști sunt responsabili și pentru procedurile efectuate pe piele și pe sân.

De asemenea, chirurgii generalisti pot trata pacienții cu arsuri. Prin urmare, în afară de spitale, aceștia își pot efectua activitatea în centrele de traumatologie și departamentele de urgență.

Existând ​atât de multe subspecialități ale chirurgiei, pacienții confundă adesea chirurgia generala cu chirurgia craniană, cardiovasculară etc. Principala diferență constă în tipul de cunoștințe pe care chirurgii generaliști le dobândesc în timpul pregătirii. În timp ce competența unui chirurg generalist acoperă mai multe tipuri de boli și afecțiuni care pot fi tratate prin intervenții chirugicale, aceștia dețin doar cunoștințe de bază. Orice tip de operație care necesită cunoștințe mai cuprinzătoare sau mai specifice ar trebui să intre sub competența unui chirurg specialist. De exemplu, un chirurg generalist poate opera regiunile vasculare, cu excepția inimii, care ar trebui să fie gestionată de un chirurg cardiovascular.

Cu ce se ocupă un chirurg generalist?

Unele intervenții chirurgicale necesită chirurgi specializați, cum ar fi chirurgii cardiaci sau neurochirurgii, însă acest lucru nu se aplică în cazul tuturor tipurilor de operații. De aceea există chirurgi generalişti.

Un chirurg generalist are cunoștințe de specialitate asupra întregului proces chirurgical, de la evaluarea inițială până la pregătire, procedură și management post-operator. Un chirurg generalist înțelege toate cele nouă domenii de bază ale intervenției chirurgicale, care sunt:

  • Tractul digestiv
  • Abdomenul și conținutul acestuia
  • Pielea și țesuturile moi, inclusiv sânii
  • Capul și gâtul
  • Vasele de sânge și inima
  • Sistemul endocrin (hormoni și glande)
  • Tratamentul chirurgical al cancerului
  • Managementul chirurgical al leziunilor traumatice
  • Îngrijirea pacienților în stare critică cu nevoi chirurgicale

Astăzi, majoritatea chirurgilor generali sunt familiarizați cu tehnici minim invazive, cum ar fi laparoscopia. Operațiile laparoscopice implică instrumente de dimensiuni mici, inclusiv camere minuscule care permit chirurgului să vadă în timp real interiorul corpului pacientului. Aceste instrumente specializate permit chirurgului să efectueze incizii mult mai mici decât ar face-o folosind procedurile tradiționale.

Care sunt situațiile în care ai nevoie să apelezi la un chirurg generalist?

Pacienții pot avea nevoie de chirurgie generala dacă:

Au fost îndrumați de către medicul lor. Medicii lucrează îndeaproape cu chirurgii generali dacă planul de tratament necesită o intervenție mai invazivă. Spre exemplu, în anumite situații, tratamentul medicamentos nu funcționează decât dacă un blocaj a fost îndepărtat de către chirurgul generalist.

Procedurile chirurgicale necesare sunt în domeniul de aplicare al chirurgiei generale. Acestea includ rezecții de abdomen sau de colon, transplant de organe etc.

Pacienții urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale de slăbire. Deoarece intervențiile chirurgicale de slăbire, cum ar fi montarea unui inel gastric, implică adeseori zona abdomenului, acestea sunt efectuate de chirurgi generaliști.

Pacienții au nevoie de îngrijiri de urgență. Unele leziuni pot fi atât de grave încât pacienții necesită intervenții chirurgicale cât mai curând posibil. Cunoștințele și abilitățile vaste ale chirurgilor generali, inclusiv resuscitarea pacientului în caz de șoc, sunt extrem de utile în acele situații. Aceste urgențe pot include amputarea unui membru sau deget, arsuri ale pielii, sângerare internă sau blocarea căilor respiratorii.

Pacienții au nevoie atât de îngrijire pre- și post-chirurgicală. Chirurgul generalist are cunoștințe în evaluare și diagnostic, cum ar fi interpretarea dosarelor medicale existente și a rezultatelor radiologice, tratament chirurgical și administrarea de medicamente precum antibioticele. Mai mult, chirurgul trebuie să demonstreze abilități în nutriție, gestionarea durerii în special după operație, controlul infecțiilor și vindecarea rănilor.

Sunt recomandate operațiile minim invazive. Operațiile minim invazive necesită doar incizii mici, acestea fiind intervenții mai rapide și mai precise. În plus, riscurile de complicații sunt scăzute, în timp ce recuperarea este rapidă.

Ce este consultatia de chirurgie generala?

Consultația este o parte esențială a oricărei proceduri chirurgicale, care implică efectuarea unei evaluări pentru a stabili dacă pacientul este apt pentru a fi supus unei operații și dacă beneficiile procedurii depășesc riscurile. De asemenea, consultatia de chirurgie generala presupune și monitorizarea recuperării și progresului pacientului după efectuarea intervenției, asigurându-se că nu există complicații sau, în cazul în care există, că acestea sunt gestionate și abordate cât mai curând posibil.

Consultatia de chirurgie generala are rolul de a:

  • Asigura pacientul că nu este supus la dureri inutile, disconfort și proces dificil de recuperare
  • Sugera cea mai potrivită tehnică sau procedură chirurgicală pentru a trata boala, a reduce simptomele sau a gestiona starea
  • Ajuta pacientul să înțeleagă pe deplin potențialele riscuri sau complicații ale procedurii
  • Schița un plan chirurgical individualizat care poate fi urmat cu succes
  • Urmări progresul și recuperarea pacientului, în special în primele 24 până la 48 de ore după procedura chirurgicală

Când ar trebui să fie efectuată o consultatie de chirurgie generala?

Pacienții pot avea nevoie de o consultatie chirurgicală în urmatoarele situații:

Li se recomandă de către medicul generalist sau alți specialiști. Medicii generaliști și alți specialiști, cum ar fi medicii cardiologi, neurologi sau nefrologi, au o pregătire aprofundată în specialitatea lor medicală, dar, de cele mai multe ori, nu posedă abilitățile chirurgicale necesare. Astfel, ei lucrează îndeaproape cu chirurgii, la care își îndrumă pacienții. Chirurgii decid apoi dacă pacientul necesită o intervenție chirurgicală.

Au nevoie de o intervenție chirurgicală. Dacă medicul chirurg determină că pacienții sunt candidați probabili pentru operație, acesta efectuează mai multe consultații în care interpretează rezultatele testelor și investigațiilor recomandate în prealabil, planifică procedura chirurgicală (inclusiv data intervenției chirurgicale), programul de recuperare etc.

După intervenția chirurgicală. Consultațiile sunt, de asemenea, efectuate de îndată ce intervenția chirurgicală a fost finalizată. În acest moment, preocuparea chirurgului este să se asigure că pacientul a răspuns bine la procedură și să verifice dacă există sau nu complicații.

Dezvoltă complicații post-operatorii. Nu toate complicațiile chirurgicale apar imediat după operație. În unele cazuri, durează zile sau chiar ani pentru ca acestea să fie descoperite. Pacienții care dezvoltă astfel de complicații sunt încurajați să stabilească o programare cu chirurgul lor, astfel încât complicațiile să fie abordate cât mai curând posibil, prevenind agravarea acestora.

În caz de urgență – Spitalele, în special cele cu unități de traumatologie, au chirurgi interni sau de rezervă pentru pacienții care au nevoie de îngrijiri de urgență. Consultațiile sunt rapide, deoarece intervenția în timp util este esențială în aceste cazuri.

În urma consultatiei de chirurgie generala, pacienții pot:

Afla dacă sunt apți pentru o intervenție chirurgicală sau, dacă nu, pot înțelege motivele și pot primi alte opțiuni de tratament;

  • Identifica riscurile și posibilele rezultate ale intervenției chirurgicale, astfel încât aceștia să poată decide singuri dacă vor continua sau nu. În cazul minorilor (pediatrie), decizia revine adultului, care este fie părinte, fie tutore;
  • Obține o imagine mai bună și un prognostic al bolii pe baza testelor suplimentare;
  • Împreună cu medicul, pot afla daca sunt pregătiți fizic și mental pentru operație și care sunt cei mai buni pași de urmat în timpul îngrijirii postoperatorii.

Cum decurge o consultatie de chirurgie generala?

Intervențiile chirurgicale sunt fie planificate, fie de urgență. În caz de urgență, de cele mai multe ori, consultația este efectuată ad-hoc împreună cu anumite teste, care pot fi utilizate pentru a determina amploarea bolii sau a leziunii.

Majoritatea consultațiilor de chirurgie generală sunt însă planificate. Acest lucru înseamnă că pacientul a fost îndrumat de către un medic generalist sau specialist în urma rezultatelor testelor inițiale. Pacienții stabilesc apoi întâlniri cu chirurgul recomandat sau ales de ei.

În cadrul consultației preoperatorii inițiale, chirurgul pune o serie de întrebări pentru a cunoaște situația medicală a pacientului. Chirurgul analizează apoi rezultatele investigațiilor, care ar trebui să fie transmise înainte de consultație. Dacă testele nu sunt suficiente pentru a lua o decizie, chirurgul poate solicita mai multe analize, care vor fi apoi evaluate și discutate în cadrul următoarei consultații.

La următoarea consultație, chirurgul poate informa pacientul dacă este eligibil pentru intervenție chirurgicală. Nu toate bolile sau afecțiunile pot fi gestionate prin intervenție chirurgicală, mai ales dacă riscurile sau complicațiile depășesc beneficiile. Dacă pacientul este eligibil, chirurgul va discuta cu pacientul:

  • Cea mai bună dată pentru a efectua operația
  • Tehnica și tipul de anestezie care urmează să fie utilizate
  • Proceduri preoperatorii, inclusiv posibilele medicamente necesar a fi luate de către pacient
  • Dacă este vorba despre o intervenție chirurgicală în ambulatoriu sau în spital
  • Riscuri și complicații
  • Îngrijire și management postoperator
  • Pacienții sunt întotdeauna bineveniți să pună întrebări sau să își exprime preocupările în timpul consultației de chirurgie generala.

Chirurgul poate efectua o altă consultație cu o zi înainte de intervenția chirurgicala. Următoarele consultări vor fi efectuate după procedură. Chirurgul trebuie să monitorizeze îndeaproape progresul pacientului până când acesta s-a recuperat complet.

Programează-te pentru o consultatie de chirurgie generala

Pentru diagnosticul şi patologia afecţiunilor ce presupun consult chirurgical, în centrele Affidea România folosim metode şi echipamente moderne de investigaţie şi diagnostic imagistic:

Computer Tomografia cu Emisie Pozitronică – PET/CT – cea mai modernă metodă de diagnosticare precoce, stadializare şi evaluare a eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile oncologice, a patologiei cardiace, în special ischemice şi a afecţiunilor neurologice de tip Alzheimer, Parkinson şi epilepsie

  • Rezonanţa Magnetică Nucleară – RMN
  • Computer Tomografie – CT
  • Scintigrafia – Gamma Camera
  • Radiologie Convenţională – RX
  • Mamografia – MAMMO
  • Ecografia 2D/ 3D/ Doppler – ECO

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Cluj – serviciu disponibil in centrul Affidea Medsan
Brașov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brașov Calea București
Galați – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
București – serviciu disponibil în centrul Affidea Fundeni
lcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica
Constanța – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanta
Alexandria – serviciu disponibil în centrul Exmed Alexandria Ghica