Radiologie / Radiografie convențională – X-Ray

Anterior
Consiliere psihologică
Ulterior
Reumatologie

Ai nevoie de o radiografie? În cadrul centrelor Affidea beneficiezi de investigații imagistice la standarde de calitate europene și o echipă de medici specialiști în radiologie care te vor trata cu maximum de profesionalism. Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338 sau prin intermediul formularului online, într-unul din cele 10 centre Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Ce este radiologia?

Radiologia convențională este ramura medicinei care se ocupă cu examinarea corpului omenesc cu ajutorul razelor X și cu aplicarea lor în precizarea diagnosticului și în terapeutica unor boli.

Ce este radiografia convențională (X-Ray)?

Radiografia, sau examinarea radiologică convenţională, este una din cele mai utilizate şi comune tehnici de investigaţie imagistică practicată în medicina curentă. Fiind o metodă de investigație imagistică atraumatică, radiografia permite obţinerea unor imagini ale structurilor anatomice din interiorul corpului omenesc, cu ajutorul radiaţiilor X, în vederea diagnosticării cu acurateţe a afecţiunilor pacientului.

Razele X sunt o formă de radiație electromagnetică, așa cum sunt microundele, lumina sau undele radio. Razele X pot penetra și pot fi absorbite de țesuturile organismului, oferind în final o imagine a structurilor interne. Această proprietate de a penetra este cea mai importantă proprietate a razelor X, făcându-le deosebit de utile în practica medicală.

Radiografia presupune realizarea unui clişeu fotografic pe film sau a unei imagini digitale a zonei examinate, prin expunerea controlată a pacientului la un fascicul de radiaţie X care sensibilizează în mod diferenţiat un suport fizic specific sau un senzor-traductor digital.

Sistemele de radiologie moderne dispun de sisteme de autocorecţie şi control prin care reduc la maximum expunerea pacientului la fasciculul de radiaţie X şi, de asemenea, limitează sever radiaţia X dispersată.

Care sunt principalele tipuri de radiografie?

Radiologia convențională are o aplicabilitate largă pentru o mare plajă de afecţiuni. Iată care sunt principalele tipuri de radiografie în funcție de zona examinată:

Radiografie toracica / Radiografie pulmonara

Daca ai dificultăți la respirație, suferi de tuse persistentă sau ai dureri în piept, medicul îți poate recomanda o radiografie toracica sau o radiografie pulmonara.

Radiografia toracica oferă o imagine a structurilor interne din partea superioară a corpului, a oaselor și a organelor precum inima, plămânii și coastele. Prin intermediul radiografiei toracice, medicul poate depista afecțiuni precum pneumonia, tuberculoza, cancerul pulmonar, dimensiuni anormale ale inimii, fracturi ale coastelor sau coloanei vertebrale etc.

În timpul procedurii, vei fi poziționat frontal în direcția aparatului emițător de raxe X pentru efectuarea radiografiei. În general, tehnicianul îți va solicita să schimbi ulterior poziția pentru efectuarea a încă unei radiografii din lateral. Ți se va cere să îți ții respirația pentru câteva secunde pentru ca imaginea să iasă cât mai clară și mai nemișcată.

Radiografie abdominala

Radiografia abdominala permite examinarea organelor precum intestinele, stomacul și splina. Medicul poate recomanda o astfel de radiografie dacă pacientul suferă de dureri abdominale inexplicabile sau greață severă, astfel identificând cauzele ce pot provoca astfel de simptome, precum pietre la rinichi, ocluzie intestinală sau răni ale diverselor zone din cavitatea abdominală.

În timpul radiografiei abdominale, pacientului i se va cere să se întindă pe o masă, aparatul emițător de raze X situându-se deasupra abdomenului. Aparatul va capta o imagine frontală în timp ce pacientul își va ține respirația pentru câteva secunde. În funcție de simptomele pacientului, este posibil să fie necesare mai multe imagini din diverse poziții (de exemplu, din lateral).

După examinarea imaginilor produse de radiografia abdominală, medicul va pune un diagnostic și va recomanda pacientului un tratament sau efectuarea unor investigații adiționale.

Radiografia rinichilor, uretrei și a vezicii urinare

Acest tip de radiografie este indicată pentru depistarea problemelor aparatului urinar și diagnosticarea afecțiunilor acestuia.

Cu ajutorul ajutorul acestui tip de radiografie, medicul poate examina tractul urinar și forma, mărimea și poziționarea rinichilor, uretrei și vezicii urinare și poate identifica prezența calculilor renali sau uretrali.

În funcție de unghiurile din care sunt necesare obținerea imaginilor, pacientului i se va cere să stea în picioare, întins pe spate sau pe o parte în timpul radiografiei, fiind uneori necesar să schimbe pozițiile pentru a permite captarea imaginilor din unghiurile respective. De-a lungul procedurii, tehnicianul te va asista pentru a te simți confortabil.

Radiografia gâtului

Dacă suferi de dureri persistente în zona gâtului sau amorțeală, medicul îți poate recomanda o radiografie, aceasta permițându-i să examineze zona cervicală și vertebrele pentru a identifica posibile fracturi, articulații dislocate, infecții sau inflamații. Daca medicul suspectează probleme la nivelul sistemului nervos, acesta îți poate recomanda și un RMN, acesta fiind un tip de investigație imagistică ce oferă imagini detaliate ale țesuturilor moi din corp.

În timpul radiografiei, ți se va cere să te întinzi pe o masă și să adopți diverse posturi până când se obțin imaginile necesare. În general, o radiografie a gâtului necesită intre 2 și 7 imagini din diferite unghiuri.

Radiografia mâinii

Medicul îți poate recomanda o radiografie daca ai dureri sau ai suferit lovituri ori accidente la nivelul mâinii, pentru a putea identifica posibile fracturi ale oaselor, anormalități ale articulațiilor, tumori osoase, infecții sau artrită.

În timpul examinării, ți se va cere să întinzi mana pe o masă și să o ții nemișcată în timp ce aparatul captează imaginea. În funcție de zona de interes, ți se va cere să schimbi poziția mâinii pentru ca imaginile să fie captate din diverse unghiuri.

Radiografia articulațiilor

Radiografia articulațiilor permite depistarea cauzelor disconfortului de la nivelul genunchilor, umerilor, șoldurilor, gleznelor sau încheieturilor mâinii. Prin intermediul acestei investigații radiologice, medicul poate identifica diferite semne ale artritei, fracturilor, inflamațiilor, osteoartritei sau artritei reumatoide. La fel ca în cazul altor tipuri de radiografii, în funcție de zona de interes, ți se va solicita să adopți diverse poziții pentru a se obține imaginile necesare din unghiurile relevante.

Radiografie craniana

Daca ai suferit un traumatism la nivelul capului, medicul îți poate recomanda o radiografie craniană. Aceasta permite medicului să examineze numeroasele oase ale cutiei craniene, precum și oasele faciale. Radiografia craniană poate releva afecțiuni precum tumori, infecții la nivelul sinusurilor sau urechilor, fracturi sau pierderi osoase.

În timpul unei radiografii craniene, ți se va cere să te întinzi pe o masă sau să te așezi pe un scaun, în timp ce tehnicianul te va ghida cum să miști capul în diverse poziții pentru a capta imaginile necesare.

Pregătirea pacientului pentru radiografie

Majoritatea examinărilor radiologice nu necesită o pregătire prealabilă specifică a pacientului.

În cazul anumitor tipuri de radiografie, atunci când se utilizează substanţă de contrast, instrucţiunile specifice vor fi comunicate de către personalul specialist pacientului în cauză.

Cât durează o investigaţie radiologica?

Examinarea radiologică durează aproximativ 5 – 10 minute, însă durata poate să ajungă şi la 30 – 40 minute în cazul radiografiilor cu substanță de contrast.

Cât de sigură este radiologia convențională?

Deși o anumită cantitate de radiaţie este implicată în realizarea investigaţiei, expunerea pacientului la raze X este permanent controlată iar doza de iradiere este menţinută la un minim absolut.

Medicul curant va decide dacă investigaţia radiologică RX este indicată şi va recomanda pacientului efectuarea ei numai pe baza unei analize detaliate a necesităţii.

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul radiografiei?

Înainte de investigație pacientul este rugat să își îndepărteze hainele, bijuteriile, ochelarii și alte obiecte metalice care pot interfera cu imaginea radiologică. După caz şi zona de interes pentru examinare, pacientul va efectua examinarea îmbrăcat sumar.

Contraindicații ale radiografiei

Radiațiile X au un efect negativ asupra femeilor însărcinate. Pot apărea deformări ale corpului fătului sau afecțiuni grave care pot periclita viața copilului. Pe toată perioada sarcinii, femeile gravide nu trebuie expuse la radiații. În caz contrar, dezvoltarea normală a fătului poate fi compromisă.

În urma iradierii cu raze X crește riscul de avort spontan, de malformații congenitale sau anomalii cerebrale, precum retard mintal. De asemenea, expunerea gravidei la radiații poate duce la apariția în copilărie a leucemiei sau a diverselor tipuri de cancer.

Programează-te pentru o radiografie

Te așteptăm într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului, Affidea-Hiperdia Colentina si Affidea Fundeni
Timisoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timisoara
Cluj – serviciu disponibil în centrele Affidea Cluj și Affidea-Hiperdia Cluj
Brasov – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 1
Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiești – Cina
Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati
Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Clinica
Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani
Constanta – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanta
Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad