Ai nevoie de o tomografie computerizată?
Fă-ți chiar acum o programare la numărul 021 9338, sau prin intermediul formularului online, într-unul din centrele Affidea în care acest serviciu este disponibil!

Până la sfârșitul lunii septembrie 2023 beneficiezi de
discount  15% la toate tipurile de CT  în București

În cele ce urmează îți vom prezenta tot ce ai nevoie să știi pentru a fi pregătit de această investigație:

Cuprins

1. Ce este tomografia computerizata?
2. Utilizări comune și indicații
3. Tipuri de CT
4. Cum arată si funcționează computerul tomograf?
5. Pregătirea pacientului
6. Mod de desfășurare
7. Experiența pacientului în timpul și după investigație
8. Siguranța pacientului
9. Beneficiile investigației
10. Riscurile investigației
11. CT în timpul sarcinii
12. CT vs RMN

Ce este CT (Computer Tomograf)?

ce este CT computer tomograf

CT-ul, sau tomografia computerizată, este o metodă de investigaţie imagistică de înaltă precizie, atraumatică şi foarte rapidă, care foloseşte razele X pentru a obţine imagini detaliate și de înaltă rezoluţie ale diverselor structuri anatomice ale corpului, care sunt prelucrate ulterior de către un soft computerizat.

Ce inseamna CT? – Abrevierea provine din limba engleză (Computed Tomography). În funcţie de software-ul utilizat, cu ajutorul unui computer tomograf este posibilă reconstrucţia virtuală 3D a diverselor organe, a sistemului vascular, a articulaţiilor și a coloanei vertebrale, ceea ce permite medicului specialist analizarea anatomică integrală şi, în anumite cazuri, funcţională.

Imaginile în secțiune transversală generate în timpul unei tomografii computerizate pot fi reformatate în mai multe planuri și pot genera imagini 3D care pot fi vizualizate pe un monitor de computer, tipărite pe film sau transferate pe suport electronic.

CT este procedura recomandată de primă intenţie în investigarea AVC-urilor (accidente vasculare cerebrale), precum și cea mai bună metodă de detectare a mai multor tipuri de cancer, deoarece imaginile permit confirmarea prezenței unei tumori și determinarea dimensiunii și localizării acesteia.

Tomografia este rapidă, nedureroasă, neinvazivă și precisă. În cazuri de urgență, poate dezvălui leziuni interne și hemoragii suficient de repede pentru a ajuta la salvarea de vieți.

Folosind echipamente și expertiză specializate pentru a crea și interpreta scanările efectuate cu computerul tomograf, medicii radiologi pot diagnostica mai ușor probleme precum cancerul, bolile cardiovasculare, bolile infecțioase, apendicita, traumatismele și afecțiunile musculo-scheletale.

Care sunt cele mai comune utilizări și indicații ale investigațiilor CT?

indicatii si utilizari tomografie-min

Tomografia computerizată este:

  • unul dintre cele mai rapide și precise instrumente pentru examinarea capului, pieptului, abdomenului, pelvisului și membrelor, deoarece oferă vederi detaliate, în secțiune transversală, ale tuturor tipurilor de țesut.
  • folosită pentru a examina pacienții cu leziuni cauzate de traumatisme, cum ar fi un accident rutier.
  • efectuată la pacienții cu simptome acute, cum ar fi dureri în piept, abdominale sau dificultăți de respirație.
  • adesea cea mai bună metodă de depistare a cancerelor la nivelul capului (tumori cerebrale), pieptului, abdomenului și pelvisului, cum ar fi limfomul și cancerele de plămâni, ficat, rinichi, ovar și pancreas. Principalul avantaj al investigației CT constă în faptul că permite medicului să confirme prezența unei tumori, să măsoare dimensiunea acesteia, să identifice locația ei cu precizie și să determine gradul de extindere a acesteia spre alte țesuturi.
  • o examinare care joacă un rol semnificativ în depistarea, diagnosticarea și tratamentul bolilor vasculare care pot duce la accident vascular cerebral, insuficiență renală sau chiar deces.
  • utilizată în mod obișnuit pentru a evalua embolia pulmonară (un cheag de sânge în vasele pulmonare), precum și anevrismele de aortă.

La copii și adolescenți, tomografia computerizata este adesea folosită pentru a evalua:

  • limfomul
  • neuroblastomul
  • tumorile de rinichi
  • malformațiile congenitale ale inimii, rinichilor și vaselor de sânge
  • fibroza chistică
  • complicații ale apendicitei acute
  • complicații ale pneumoniei
  • boala inflamatorie intestinală
  • leziuni grave

Medicii radiologi folosesc adesea examenul CT pentru a:

  • identifica rapid leziunile plămânilor, inimii și vaselor, ficatului, splinei, rinichilor, intestinelor sau a altor organe interne în caz de traumatism.
  • ghida biopsiile și alte proceduri, cum ar fi drenajele abceselor și tratamentele tumorale minim invazive.
  • planifica și evalua rezultatele intervențiilor chirurgicale, cum ar fi transplanturile de organe sau bypass-ul gastric.
  • stadializa, planifica și administra în mod corespunzător tratamentele cu radiații pentru tumori, precum și monitoriza răspunsul la chimioterapie.
  • măsura densitatea minerală osoasă pentru detectarea osteoporozei.

Ce zone ale corpului pot fi investigate cu ajutorul tomografiei computerizate – tipuri de CT

tipuri de ct zone ale corpului

Computerul Tomograf permite scanarea întregului corp și a segmentelor acestuia – cap, gât, torace, abdomen, pelvis, și membre. De asemenea, pot fi investigate organe precum inimă, pancreas, plămâni, ficat, intestine, stomac, glandele suprarenale, vezică urinară, precum și sistemul vascular și musculo-scheletal.

În funcție de zona corpului care este examinată, iată care sunt principalele tipuri de CT:

CT la cap

Tomografia la nivelul capului ajută la investigarea diverselor structuri ale creierului atunci când pacientul acuză simptome ce indică formațiuni tumorale, AVC-uri (accidente vascular cerebrale), diverse anomalii ale vaselor de sânge sau hemoragii intracraniene, precum și ganglioni limfatici sau glande mărite.

În această mare categorie a tomografiei la nivelul capului intră și investigația Angio-CT cerebral/gât, precum și scanări ale craniului, urechii interne, mastoidei sau a sinusurilor.

CT abdominal

Tomografia computerizată permite vizualizarea în detaliu a organelor abdominale și pelvine, precum ficatul, pancreasul, rinichii, stomacul, intestinele, splina sau glandele suprarenale.

CT coloana vertebrală

Computerul tomograf permite identificarea corectă a cauzelor durerilor din zona spatelui, gâtului, brațelor sau picioarelor, precum și depistarea herniilor de disc, stenozei spinării, a fracturilor și fisurilor.

CT torace

În acest caz, tomografia computerizată este axată pe zona toracelui și a organelor interne localizate în acest segment al corpului, precum inima sau plămânii. În cadrul acestei game de examinare CT sunt incluse investigațiile Angio-CT toracic și Angio-CT coronarian.

CT membre

Computerul tomograf permite obținerea unei imagini clare și amănunțite atât a membrelor superioare, cât și a celor inferioare. Astfel, pacientul poate efectua o tomografie pentru brațe, umeri, coate, articulația pumnului, articulațiile mâinilor, picioare, șold, genunchi, glezne, laba piciorului.

Cum arată și cum funcționează un computer tomograf?

cum arata un computer tomograf

Scannerul CT este un aparat de dimensiuni mari, în formă de gogoașă, cu un tunel scurt în centru, pe care se află o masă îngustă care glizează in interiorul și exteriorul acestuia și pe care se așează întins pacientul.

Rotindu-se în jurul pacientului, tubul și detectoarele electronice de raze X sunt situate într-un inel, denumit portal. Stația de lucru computerizată care procesează imaginile se află într-o cameră de control separată. Aici, tehnicianul operează scannerul și supraveghează pacientul. Acesta poate vedea, auzi și vorbi cu pacientul din camera de control, cu ajutorul unui difuzor și un microfon.

Din multe puncte de vedere, o tomografie computerizata funcționează similar cu alte examene imagistice care folosesc raze X. Diferite părți ale corpului absorb razele X în cantități diferite. Acest contrast permite medicului să distingă părți ale corpului una de alta pe imaginile obținute cu ajutorul computerului tomograf.

O radiografie convențională direcționează o cantitate mică de radiații prin partea corpului examinată. O placă electronică specială de înregistrare a imaginii captează imaginea. Pe radiografie, țesuturile dure, precum oasele, apar albe, țesuturile moi, cum ar fi inima sau ficatul, apar în nuanțe de gri, iar spațiile goale (aerul) apar negre.

În cazul investigațiilor CT, mai multe fascicule de raze X și detectoare electronice se rotesc în jurul pacientului, acestea măsurând cantitatea de radiații absorbită în corp. Uneori, masa de examinare se va deplasa în timpul scanării. Un program software rulat de computer procesează acest volum mare de date pentru a crea imagini bidimensionale în secțiune transversală ale corpului pacientului. Sistemul afișează imaginile pe un monitor de computer.

Imagistica CT este uneori comparată cu tăierea unei pâini în felii subțiri. Când software-ul reasamblează secțiunile de imagini, rezultatul este o imagine tridimensională foarte detaliată a interiorului corpului.

Aproape toate scanerele unui computer tomograf pot obține imagini ale mai multor felii într-o singură rotație, rezultând un grad mai mare de detalii ale diverselor structuri anatomice.

Aparatele CT moderne pot scana secțiuni mari ale corpului în doar câteva secunde și chiar mai rapid la copiii mici. Viteza de execuție a examinării prezintă avantaje în special pentru copii, vârstnici și bolnavi critici, care sunt nevoiți să stea nemișcați pentru o perioada mult mai scurtă de timp.

Pentru copii, radiologul va ajusta parametrii scannerului la înălțimea lor și zona de interes pentru a reduce doza de radiații la care sunt expuși.

În unele cazuri, medicul va recomanda efectuarea unui CT cu substanta de contrast pentru a îmbunătăți vizibilitatea în zona corpului examinată. Tomografia computerizată realizată fără această substanță de contrast se numește CT nativ.

Ai nevoie de o tomografie computerizată?
Fă-ți chiar acum o programare
la numărul 021 9338
sau prin intermediul
formularului online
într-unul din centrele Affidea
în care acest serviciu este disponibil!

Pregatirea pacientului pentru computer tomograf

pregatirea pacientului pentru computer tomograf

CT nativ vs CT cu substanta de contrast

Înaintea oricărei examinări tomografice, pacientul va trebui să completeze un chestionar, îndrumat de către personalul Affidea. În urma interpretării acestui chestionar se verifică eligibilitatea pacientului pentru a efectua investigaţia.

Unele tipuri de tomografii nu necesită o pregătire specială, cum ar fi cele care vizează creierul, sinusurile, oasele faciale, oasele temporale (urechea internă), coloana vertebrală, genunchii, gleznele, încheietura mâinii și scanările oaselor în general. De obicei, efectuarea unui CT nativ (fără substanță de contrast) nu presupune o pregătire prealabilă.

Pentru unele tipuri de investigații, în special pentru cele care vizează țesuturi moi și pentru care e necesar un nivel de detaliu mai ridicat al imaginilor, este necesară pregătirea pacientului pentru CT, prin administrarea orală şi/sau injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast, care va facilita diagnosticul corect şi complet al afecţiunilor investigate.

Dacă pacientul a efectuat o examinare radiologică cu bariu (inclusiv irigografie) anterior examinării CT, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval de minimum 2-3 zile.

Instrucţiunile specifice fiecărui tip de investigație tomografică vor fi comunicate de personalul specialist Affidea fiecărui pacient în parte, ţinând cont de specificitatea investigaţiei şi tipul afecţiunii examinate.

De asemenea, pentru unele tipuri de tomografie computerizata, pacientul va trebui să efectueze un set de analize de laborator, anterior examinării.

CT cu substanta de contrast – pregătire și recomandări

Multe tipuri de tomografie computerizata necesită administrarea unei substanțe de contrast pe bază de iod. Medicul te poate sfătui să nu mânânci sau să bei nimic timp de câteva ore înainte de examen dacă urmează să efectuezi un CT cu substanta de contrast.

În timp ce contrastul iodat administrat intravenos este considerat foarte sigur, există măsuri de precauție care trebuie respectate, în special în cazul pacienților cu funcție renală deficitară sau diabet.

Tomografiile care analizează abdomenul pot necesita administrarea orală, sub forma unei soluții lichide, a unui alt tip de substanță contrast iodat pentru a contura intestinul sau alte zone ale sistemului digestiv. Acest lucru va impune, de asemenea, restricții în ceea ce privește consumul de alimente sau băuturi.

Iată câteva indicații care trebuie respectate în pregătirea pacientului pentru computer tomograf:

  • Informează medicul cu privire la orice tratamente medicamentoase pe care le iei și orice posibile alergii. Dacă ai o alergie cunoscută la substanța de contrast, medicul îți poate prescrie medicamente pentru a reduce riscul unei reacții alergice.
  • Informează medicul despre orice boală recentă sau alte afecțiuni medicale, dacă ai avut antecedente de boli de inimă, astm, diabet, boli de rinichi sau probleme cu tiroida. Oricare dintre aceste afecțiuni poate crește riscul unui efect advers.
  • Femeile ar trebui să-și informeze întotdeauna medicul dacă există posibilitatea ca acestea să fie însărcinate.

Ce trebuie să poarte pacientul în timpul investigaţiei?

Pacientul va trebui să renunţe la bijuterii pe perioada examinării. Este recomandată îmbrăcămintea confortabilă și lejeră. De asemenea, în unele cazuri, pacientul poate purta un halat special, ce îi va fi pus la dispoziţie de către personalul Affidea, înaintea efectuării tomografiei.

Obiectele metalice, inclusiv bijuterii, piercing-uri, ochelari de vedere, proteze dentare, aparate auditive și agrafe de păr, pot afecta calitatea imaginilor obținute în urma investigației CT, așadar este indicată îndepărtarea lor înainte de efectuarea procedurii. Pacientele de sex feminin vor trebui să îndepărteze sutienele care conțin sârmă metalică.

Cum decurge o investigație CT?

cum decurge un ct

Protocolul general de desfășurare a tomografiei computerizate în cadrul clinicilor Affidea

Pacientul este așezat pe o masă și este introdus ușor în aparatul CT, în interiorul căruia se află un dispozitiv care se rotește și emite raze X, transmițând în timp real informațiile obținute către computer, care utilizează o serie de algoritmi matematici pentru a afișa imaginea finală pe ecranul aparatului. Astfel, cu ajutorul computerului tomograf se obțin imagini ale secțiunilor în orice plan al zonei investigate și se pot reconstitui tridimensional organele și țesuturile.

Metoda de examinare prin CT este complet atraumatică pentru pacient, iar cantitatea de radiaţii X folosită este permanent optimizată de aparat pentru a obţine maximum de informaţie cu expunerea minimă a pacientului.

În exploatare, aparatul emite un sunet slab ce nu implică protecţie specială pentru pacient. Acesta va trebui să stea culcat pe masa aparatului – de regulă aşezat pe spate şi va trebui să stea nemişcat pe parcursul examinării.

Pe întreaga perioadă de examinare, medicul specialist şi personalul Affidea vor supraveghea pacientul.

Scanarea și administrarea substanței de contrast

Investigația CT poate necesita administrarea unei substanțe de contrast, în funcție de tipul de examen. Aceasta va fi înghițită, injectată printr-o linie intravenoasă sau, mai rar, administrată prin clismă.

După aceea, tehnicianul te va poziționa pe masa de examinare, de obicei întins pe spate. Acesta poate folosi curele și perne pentru a te ajuta să îți menții poziția corectă și a rămâne nemișcat în timpul examinării.

Multe aparate CT sunt suficient de rapide pentru a scana copiii fără a fi necesară sedarea. În cazuri speciale, copiii care nu pot sta nemișcați pot avea nevoie de sedare, mișcările acestora putând afecta calitatea imaginilor.

Apoi, masa se va deplasa rapid prin scanner pentru a determina poziția corectă de pornire pentru scanări. Ulterior, masa se va deplasa lent prin aparat pentru scanarea propriu-zisă. În funcție de tipul de investigație CT, aparatul poate face mai multe treceri.

Tehnicianul îți poate cere să îți ții respirația în timpul scanării. Orice mișcare, inclusiv respirația și mișcările corpului, poate duce la artefacte pe imagini.

Când examenul este finalizat, tehnicianul îți va cere să aștepți până când verifică dacă imaginile sunt de o calitate suficient de înaltă pentru interpretarea corectă de către medicul radiolog.

Cat dureaza un CT?

În mod obişnuit, o tomografie computerizată se desfăşoară pe parcursul a 15-30 de minute.

Cu toate acestea, fiecare investigație va fi diferită, astfel încât timpul necesar pentru a finaliza scanarea va varia în funcție de zona examinată. Scanarea propriu-zisă cu computerul tomograf care nu necesită substanță de contrast este de obicei destul de rapidă și poate fi finalizată în 5 minute.

În cazul investigațiilor care necesită administrarea de soluție de contrast, timpul de pregătire este adesea mult mai lung decât cel al scanării în sine. De exemplu,  în cazul unui CT abdominal, ți se va cere să bei soluția de constrast cu o oră înainte de efectuarea tomografiei.

Experiența pacientului în timpul și după efectuarea unei tomografii

experienta pacient tomografie computerizata

Examenele CT sunt, în general, nedureroase, rapide și ușoare. Un computer tomograf multidetector reduce semnificativ timpul în care pacientul trebuie să stea nemișcat.

Deși scanarea este nedureroasă, este posibil să ai un oarecare disconfort în a rămâne nemișcat timp de câteva minute sau din cauza administrării intravenoase a substanței de contrast. Persoanele claustrofobe, anxioase sau care suferă de dureri puternice, pot percepe experiența ca fiind una stresantă. În astfel de cazuri, se poate administra un sedativ ușor pentru confortul pacientului.

Dacă examenul folosește substanțe de contrast iodate, medicul îți va pune diverse întrebări pentru a se asigura că nu suferi de boli renale cronice sau acute. În cazul în care va administra substanța de contrast intravenos, vei simți o înțepătură în momentul introducerii acului în venă.

Este posibil să ai o senzație de căldură pe măsură ce substanța de contrast este injectată. De asemenea, este posibil să simți un gust metalic în gură sau nevoia de a urina. Acestea sunt, insă, doar mici efecte secundare ale injecției de contrast, care dispar rapid.

Când intri în scannerul CT, este posibil să vezi linii luminoase care sunt proiectate pe corpul tău, care au rolul de a asigura tehnicianul că te afli în poziția corectă pe masa de examen. Aparatele moderne pot emite sunete ușoare care seamănă cu un bâzâit sau un clic. Acestea apar pe măsură ce componentele interne ale scannerului se învârt în jurul pacientului în timpul procedurii.

De obicei, pacientul va fi singur în sala de examinare în timpul investigației, cu excepția cazului în care există circumstanțe speciale. De exemplu, uneori, un părinte care poartă un șorț de protecție din plumb poate rămâne în camera de examinare cu copilul său. Cu toate acestea, tehnicianul va putea întotdeauna să interacționeze cu pacientul printr-un sistem de interfon încorporat.

La finalul examinării prin computer tomograf, tehnicianul va îndepărta linia intravenoasă și va acoperi zona cu un plasture, iar pacientul se poate întoarce imediat la activitățile sale normale.

Cât de sigură este investigaţia CT?

cat de sigur este ct

Tomografia computerizata implică absorbţia de către pacient a unei anumite doze de radiaţii X. Medicul specialist este singurul în măsură să decidă dacă riscul expunerii pacientului la o asemenea investigaţie este necesar sau nu.

De asemenea, există restricţii severe pentru examinarea CT la femei gravide în primele 3 luni de sarcină, excepţie făcând cazul în care viaţa mamei depinde de această investigație (de exemplu, în cazul unui anevrism cerebral rupt). În acest sens este foarte important ca aparţinătorul sau pacienta să anunţe medicul specialist că aceasta din urmă este însărcinată, înaintea etapei de pregătire sau celei de investigare în sine.

Care sunt beneficiile tomografiei computerizate?

tomografie beneficii

  • Este o procedură nedureroasă, neinvazivă și precisă.
  • Permite medicului să vizualizeze cu claritate oasele, țesuturile moi și vasele de sânge.
  • Spre deosebire de razele X convenționale, tomografia oferă imagini foarte detaliate ale multor tipuri de țesut, precum și ale plămânilor, oaselor și vaselor de sânge.
  • Examenele CT sunt rapide și simple. În cazuri de urgență, acestea pot dezvălui leziuni interne și sângerări suficient de rapid pentru a ajuta la salvarea de vieți.
  • Este un instrument imagistic eficient pentru diagnosticarea unei game largi de probleme clinice.
  • CT este mai puțin sensibil la mișcarea pacientului decât RMN.
  • Spre deosebire de RMN, un dispozitiv medical implantat de orice fel nu împiedică pacientul să efectueze o tomografie computerizata.
  • Un computer tomograf oferă imagini în timp real, ceea ce îl face un instrument eficient pentru ghidarea biopsiilor cu ac și aspirațiilor cu ac. Acest lucru este valabil mai ales pentru procedurile care implică plămânii, abdomenul, pelvisul și oasele.
  • Un diagnostic obținut prin CT poate elimina necesitatea intervenției chirurgicale exploratorii și a biopsiei chirurgicale.
  • Nicio radiație nu rămâne în corpul unui pacient după tomografie.
Ai nevoie de o tomografie computerizată?
Fă-ți chiar acum o programare
la numărul 021 9338
sau prin intermediul
formularului online
într-unul din centrele Affidea
în care acest serviciu este disponibil!

Care sunt riscurile la care se expune pacientul?

CT computer tomograf riscuri

Nu există dovezi concludente că radiațiile în cantități mici eliberate de un computer tomograf cauzează cancer. Studiile efectuate pe eșantioane mari de populație au arătat o ușoară creștere a cazurilor de cancer de la cantități mult mai mari de radiații, cum ar fi cele asociate radioterapiei.

Astfel, există întotdeauna îngrijorarea că acest risc se poate aplica și cantităților mai mici de radiații furnizate de un examen CT. Atunci când medicul recomandă această investigație, beneficiul așteptat al acestui test depășește riscul potențial al radiațiilor.

Riscurile asociate tomografiei computerizate se împart în două mari categorii: cele asociate expunerii la radiații și cele legate de reacțiile la substanța de contrast.

Expunerea la radiații

Un computer tomograf folosește raze X pentru a obține imaginile necesare radiologului pentru a pune un diagnostic. După cum e bine cunoscut, razele X sunt o formă de radiație și trebuie utilizate cu atenție și doar de către profesioniști calificați pentru a reduce la minimum riscurile implicate.

Riscurile expunerii la radiații sunt următoarele:

  • O creștere foarte mică a riscului de a dezvolta cancer mai târziu în viață. Acest risc scăzut este considerat a fi depășit de beneficiile oferite de tomografie.
  • Riscuri legate de afectarea fătului la femeile însărcinate – o creștere a riscului de cancer sau a unei malformații dacă pacienta este expusă la radiații în primele luni de sarcină. Medicii nu recomandă, în general, scanarea CT pentru femeile însărcinate decât dacă este necesar din punct de vedere medical, din cauza riscului potențial pentru făt.
  • Producătorii de substanțe de contrast intravenoase recomandă ca mamele să nu-și alăpteze bebelușii timp de 24-48 de ore după administrarea substanței de contrast. Cu toate acestea, cel mai recent Manual al Colegiului American de Radiologie (ACR) privind mediile de contrast raportează studii care arată că nivelul cantității de substanță de contrast absorbită de sugar în timpul alăptării este extrem de scăzut.
  • Deoarece copiii sunt mai sensibili la radiații, medicul ar trebui să recomande investigația CT numai dacă este esențială pentru stabilirea unui diagnostic. Copiii nu ar trebui să efectueze tomografii repetate decât dacă este absolut necesar, iar acestea trebuie făcute întotdeauna cu doze cât mai mici de radiații.

Minimizarea riscurilor cauzate de radiații este asigurată prin faptul că fiecare aparat CT utilizat este întreținut și calibrat în mod regulat (testat și setat pentru a asigura acuratețea) de către tehnicieni specializați. În plus, personalul medical este instruit să folosească cea mai mică doză posibilă de radiații pentru a obține imagini de calitate care să permită radiologului să pună un diagnostic precis pentru fiecare pacient în parte.

Pe lângă utilizarea corectă a echipamentelor de specialitate, pentru a minimiza riscurile, tehnicianul radiolog va scana doar părțile corpului necesare diagnosticului. De asemenea, va face tot posibilul pentru a evita scanarea zonelor care sunt deosebit de sensibile la radiații, iar acest lucru poate implica utilizarea de scuturi din plumb sau bismut.

Reacții la substanța de constrast

Există, de asemenea, un risc mic de apariție a unei reacții alergice la contrastul iodat atunci când este injectat. Personalul medical Affidea este bine instruit pentru a face față reacțiilor alergice în cazul în care acestea apar. Este important să anunți medicul și tehnicianul radiolog cu privire la orice alte alergii pe care le poți avea înainte de a face injecția.

Persoanele care sunt alergice la contrastul iodat utilizat în CT pot prezenta unele dintre următoarele simptome:

  • greață și/sau vărsături;
  • erupție cutanată sau urticarie;
  • mâncărime;
  • strănut sau lăcrimare;
  • amețeli și/sau dureri de cap;
  • senzație de sufocare sau inflamare a gâtului sau a gurii;
  • modificarea tensiunii arteriale.

Siguranța efectuării investigației CT in sarcina la pacientele de sex feminin

ct in sarcina

În cazul femeilor însărcinate sunt utilizate de regulă alte tipuri de investigații imagistice, considerate mai sigure, cum ar fi ecografia sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), care nu folosesc raze X.

Când ecografia sau RMN-ul nu oferă rezultate concludente sau este imperios necesar un diagnostic mai rapid, tomografia computerizata poate fi cea mai bună opțiune de diagnostic imagistic. Aceasta este o decizie pe care pacientul și medicul trebuie să o ia împreună.

Dacă abdomenul sau pelvisul nu sunt fotografiate, cum ar fi în cazul unui CT toracic sau cerebral, riscul expunerii fătului la radiații este minim.

În cazul în care nu există alternative și este absolut necesar, nu este recomandat să refuzi un examen CT din cauza fricii de radiații. Cel mai important factor în a avea un copil sănătos este ca mama să fie sănătoasă, deoarece bebelușul depinde de aceasta pentru a-și duce sarcina la termen.

CT vs RMN – diferențe și limitări

ct vs rmn

Principala diferenta intre CT si RMN constă în faptul că utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor. Computerul tomograf folosește radiații X, în timp ce Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) utilizează câmpul magnetic.

O altă diferenta intre CT si RMN constă în utilizarea unor substanțe de contrast diferite. În cazul tomografiei computerizate se folosește o substanță de contrast care are la bază iod, în timp ce în cazul RMN-ului, substanța de contrast are la bază gadolinium.

De asemenea, investigațiile CT sunt mai ieftine, mai rapide și mai ușor de tolerat de către pacienți, fiind cel mai des utilizate pentru a depista tumori, anevrisme, chisturi, fibroze sau noduli, prin obținerea unor imagini clare din oricare parte a corpului. În cazul investigațiilor RMN, se pot obține imagini mai clare a țesuturilor moi și pot fi depistate mai ușor leziunile mici și structurile vasculare fine.

Întrebări frecvente despre CT

CT se poate referi fie la aparat (Computer Tomograf), fie la investigație (computed tomography – tomografie computerizată). Tomografia utilizează raze X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului în secțiune transversală.

În funcție de tipul de investigație, durata procedurii efective este între 10 și 30 de minute. Durata examenului cu tot cu pregătire poate varia în funcție de situația pacientului.

Pentru a evita imaginile neclare, nu trebuie să te miști când te afli pe masa CT și imaginile sunt în curs de achiziție.

Pentru a consulta ușor și rapid rezultatele tomografiei tale, intră pe rezultate.affidea.com

logo affidea 2

Investigația CT este disponibilă într-unul din următoarele centre Affidea:

Bucuresti – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Ritmului, Affidea-Hiperdia Piata Sudului, Affidea-Hiperdia Elias, Affidea-Hiperdia Colentina, Affidea Fundeni

Timisoara – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Timisoara

Satu Mare – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Satu Mare

Cluj – serviciu disponibil în centrele Affidea Cluj și Affidea-Hiperdia Cluj

Carei – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Carei

Brasov – serviciu disponibil în centrele Affidea-Hiperdia Brasov Spital Neurologie și Affidea-Hiperdia Brasov Carpatex 2

Bistrita – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Bistrita

Ploiesti – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Ploiești – Cina

Galati – serviciu disponibil în centrul Affidea-Hiperdia Galati

Slatina – serviciu disponibil în centrul Sanmed Slatina

Valcea – serviciu disponibil în centrul Sanmed Valcea Imagistica

Petrosani – serviciu disponibil în centrul Affidea Petrosani

Medias – serviciu disponibil în centrul Affidea Medias

Mangalia – serviciu disponibil în centrul Affidea Mangalia

Focsani – serviciu disponibil în centrul Affidea Focsani

Constanta – serviciu disponibil în centrul Affidea Constanta

Iasi – serviciu disponibil în centrul Affidea Iasi

Arad – serviciu disponibil în centrul Affidea Arad