PET/CT pentru Neurologie

Scanarea de tip PET/CT este folosită pentru diagnosticarea, localizarea precoce, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în afecţiunile neurologice, de tipul Alzheimer, Parkinson si epilepsie.

În multe afecţiuni, PET/CT poate detecta schimbări morfologice cu 6 pâna la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale (Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată). Literatura ştiinţifică arată că investigaţia PET/CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40% din cazuri.

În cele ce urmează vă prezentăm aplicaţiile PET/CT în domeniul neurologiei.

neurologieAfectiunea Alzheimer este o boala care distruge celulele creierului. Aceasta provoaca declinul functiilor cerebrale, afectând memoria, gândirea, vorbirea si comportamentul. Simptomele timpurii pot include dificultate în executarea sarcinilor zilnice sau în amintirea cuvintelor obisnuite. Starea de confuzie si rationamentul cu dificultate sunt alte simptome frecvente. Pe masura ce boala anvanseaza, bolnavii de Alzheimer devin tot mai dezorientati, anxiosi si agitati, pâna când nu mai pot sa execute nici cele mai elementare sarcini referitoare la propria îngrijire. Boala poate aparea la persoane de peste 40 sau 50 de ani, dar cel mai frecvent îi afecteaza pe cei de peste 65 de ani.

O scanare PET/CT poate arata mofidicarile biologice ale creierului care pot fi provocate de Alzheimer, înaintea oricarui alt tip de analiza.


Boala Alzheimer poate fi identificata cu câtiva ani înainte ca simptomele sa se declanseze. Detectia precoce si confirmarea bolii Alzheimer permite:

  • terapia medicamentoasa precoce, pentru a încetini pierderea capacitatii pacientului de a functiona;
  • planificarea viitorului înainte de pierderea capacitatii intelectuale;
  • diagnosticarea precisa si sigura a altor procese de dementa, depresii cronice si îmbatrânire normala;
  • ajutor în descoperirea si dezvoltarea de noi terapii;
  • speranta.

 

Detectia timpurie

Boala Alzheimer nu poate fi vindecata, dar sunt create un numar de noi medicamente. Recent, a fost aprobat un medicament pentru tratarea bolii Alzheimer care afecteaza sistemul chimic de functionare a creierului. Daca acest medicament este administrat la începutul procesului de pierdere a memoriei, încetineste avansul simptomelor bolii Alzheimer. Studii suplimentare asupra medicamentelor destinate bolii Alzheimer sunt in curs, si se spera ca acestea vor aduce imbunatatiri substantiale în tratarea bolii.

Scanarea PET/CT este o analiza care poate diagnostica boala Alzheimer suficient de devreme pentru a folosi tratamentele medicamentoase, a linisti pacientii care se tem ca au boala dar în fapt nu o au, sau pentru a adopta tratamentul potrivit bolii descoperite.
neurologieBoala Parkinson este o afectiune degenerativa care afecteaza progresiv nervii motori (sau care controleaza miscarea) ai creierului. Este adesea dificil sa diagnostichezi aceasta boala, bazându-te doar pe simptomele care sunt comune si altor boli. Simptomele timpurii pot fi blânde, cum ar fi tremuraturi, rigiditate si o încetinire generala a miscarilor. Multi pacienti ajung, pâna la urma, sa aiba dificultatî la mers, la vorbit sau în îndeplinirea altor sarcini simple, iar în final, la împiedicarea grava a capacitatii de miscare.

În pezent nu exista nici o posibilitate de vindecare a bolii, dar terapia adecvata si dozata progresiv permite unor pacienti sa functioneze întrega lor viata. Deoarece boala Parkinson are o larga varietate de simptome timpurii care sunt similare cu ale altor afectiuni neurologice, diagnosticul corect este adesea dificil.

Boala Parkinson debuteaza în celulele creierului care transmit impulsuri catre nervii motori. Terapia dopaminergica, executata la un stadiu relativ timpuriu al bolii, poate atenua simptomele bolii Parkinson si poate avea un impact pe termen lung asupra mortalitatii pacientilor. Din cauza ca mare parte dintre circuitele responsabile cu mobilitatea vor fi compromise înainte de aparitia simptomelor, boala va ramâne nedescoperita si netratata o lunga perioada de timp.

Este esentiala diagnosticarea corecta si precoce a bolii Parkinson, pentru a stabili tratamentele optime si pentru a da pacientului cele mai mari sanse - iar scanarea PET/CT poate ajuta în acest sens.

neurologieEpilepsia este o boala cronica a creierului, datorita careia pacientul are crize pe întreaga durata a vietii. Crizele sunt provocate de o activitate electrica anormala a unor celule din creier. Amenintarea continua a declansarii unor crize nu numai ca împiedica pacientul sa duca o viata normala, dar îi aduce si stigma sociala, pentru ca oamenii asociaza boala cu inteligenta scazuta sau cu boala mintala.

Sunt disponibile medicamente care reduc frecventa si gravitatea crizelor pentru multi pacienti. Cu toate acestea, înca nu exista posibilitatea vindecarii epilepsiei. Peste 60% dintre persoanele care au epilepsie sunt capabile sa controleze aparitia crizelor cu ajutorul medicatiei.

Pacientii ale caror crize nu pot fi controlate medicamentos sunt numiti pacienti cu crize refractare. Tratamentul chirurgical poate fi o solutie pentru pacientii ale caror crize le afecteaza calitatea vietii sau la care zona care provoaca crizele este localizata într-o portiune mica a creierului. Scopul chirurgical este sa îndeparteze partea de creier care provoaca crizele. Pentru pacientii care se califica pentru acest tip de tratament, chirurgia ar putea fi unica solutie pentru ca ei sa reia o viata normala.

Localizarea precisa a centrului nervos care provoaca crizele este deosebit de importanta pentru tratamentul chirurgical - iar scanarea PET/CT poate fi de ajutor.


Crizele sunt rezultatul unor "impulsuri electrice sincronizate" anormale, într-un grup de celule ale creierului. Aceste celule devin foarte active din punct de vedere metabolic în timpul crizelor si, la majoritatea pacientilor, devin mai putin active decât normal în perioada dintre crize. Modul în care se prezinta simptomele este diferit, în functie de zona din creier care este responsabila de declansarea crizelor. Daca se stabileste ca tratamentul chirurgical este cea mai buna varianta de tratament, este esentiala identificarea exacta a tesutului cerebral responsabil. Identificarea zonei cerebrale care provoaca crizele poate duce la îndepartarea chirurgicala a acestor tesuturi, permitând stoparea completa a crizelor sau, cel putin, reducerea semnificativa a acestora.

Folosind un medicament pentru vizualizare, cum este glucoza (zaharul), scanarea PET/CT poate arata cum functioneaza tesuturile din creier. Zonele cu activitate mai slaba folosesc mai putina energie, iar zonele cu activitate metabolica intensa folosesc mai multa energie. Scanarea PET/CT arata aceste diferente de activitate. În timpul unei crize, zona responsabila de declansarea crizelor va aparea ca utilizând mai multa glucoza. În intervalul dintre crize, scanarea PET/CT arata un tipar caracteristic, al unei absorbtii reduse de glucoza.

Fara scanarea PET/CT, pacientii ar fi obligati la metode de analiza invazive, care presupun plasarea unor electrozi de adâncime, direct pe suprafata creierului, astfel ca activitatea electrica a creierului sa poata fi masurata pe o durata de timp. Pentru multi pacienti, a caror maladie poate fi controlata medicamentos, tratamentul chirurgical nu este luat în calcul. Dar pentru cei ce nu pot controla boala cu medicamente, scanarea PET/CT ofera alternativa unei analize care poate ajuta la planificarea interventiei chirurgicale.

Scanarea PETCT este o analiza foarte utila atunci când medicii identifica zona din creier a carei activitate produce crizele, pentru ca poate identifica în mod neinvaziv regiunea (sau regiunile) responsabila, prin identificarea metabolismului crescut al acesteia, cu scopul eventualei îndepartari chirurgicale.
neurologieTumorile care îsi au originea în creier sunt o forma relativ rara de cancer. Perspectiva vindecarii acestor pacienti nu este buna pentru ca majoritatea tipurilor de tumori cerebrale sunt maligne si dificil de îndepartat în totalitate. Tumorile care îsi au originea în alte organe, cum ar fi plamânul sau sânul, si se extind apoi la creier, sunt numire tumori cerebrale metastazice. Din fericire, nu toate tumorile cerebrale sunt canceroase. Tumorile benigne (necanceroase) nu duc la metastaza si, cu foarte rare exceptii, nu pun viata în pericol.

Tumorile cerebrale sunt descoperite cel mai adesea datorita simptomelor pe care pacientul le dezvolta - simptome provocate de degenerarea functiilor cerebrale în regiunea în care se dezvolta tumora. Scanarile creierului de tip MR si CT sunt folosite pentru a identifica tesuturile anormale a caror existenta este suspectata. Acestea ofera detalii exceptionale ale structurii si anatomiei tumorilor cerebrale, dar nu ofera decât o informatie partiala. Cât de agresiva este tumora este un alt parametru important. Cu toate ca mostre de tesut pot indica aceast parametru al tumorii, scanarea PET/CT s-a dovedit a fi o analiza mult mai sigura pentru a determina evolutia viitoare a pacientului.

Scanarea PET/CT poate arata cât de rapid cresc celulele tumorale, ceea ce ajuta medicii sa stabileasca tratamentul cel mai potrivit.


Multe tumori cerebrale prezinta riscul de a reveni. În cazul în care cancerul se reactiveaza este important ca tratamentul suplimentar sa înceapa imediat. Acesta este momentul în care scanarea PET/CT poate fi utila.

Scanarile MR arata modificarile în structura creierului, dar aceste modificari pot fi rezultatul unor efecte secundare ale unor tratamente anterioare, cum ar fi tratamentul chirurgical sau radiatiile. Deoarece scanarea PET/CT arata nivelul activitatii celulelor, este cel mai sigur mod de stabili daca celulele canceroase au revenit. Scanarile PET/Ct pot fi utile si în determinarea modului în care tumora cerebrala raspunde la tratament.

 

Solicitare programare:
Oferim servicii medicale clinice, investigaţii imagistice şi de medicină nucleară în Centrele Affidea România din Bucureşti (Fundeni), Arad, Constanţa, Medgidia, Petroşani, Iaşi şi Focşani .

Cum decurge o investigaţie RMN?

Întrebările Dumneavoastră despre investigaţiile imagistice PET/CT, RMN, CT, Scintigrafie, RX, Mamografie, DEXA, OPG, Ecografie, Endoscopie etc., îşi găsesc toate răspunsul aici.